Faluséta Esztelneken Templomtól templomig

2018. október 2., kedd, Faluvilág

Falusétát szervezett a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés Esztelneken szombaton, Szent Mihály-napján. A szervezők Kézdivásárhelyről menet-jövet ingyenes autóbuszt biztosítottak a résztvevők számára. Az egész napos rendezvénybe a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, a Bod Péter Tanítóképző, a Bóbita Egyesület, a Zöld Nap Egyesület, Esztelnek önkormányzata és a Nagy Mózes-iskola is aktívan bekapcsolódott. Sajnos, Kézdivásárhelyről kevés felnőtt érdeklődött, a helybeliek közül pedig inkább a diákok vettek részt a falusétán, amelynek ötletgazdája Csüdör Katalin volt. A kezdeményezés azzal a közösségépítő céllal született, hogy az érdeklődők megismerjék kistérségük településeinek történelmi nevezetességeit, jeles szülöttjeit és műemlékeit.

  • Villámcsődület a könyvtár udvarán. A szerző felvétele
    Villámcsődület a könyvtár udvarán. A szerző felvétele

A rendezvény az alsó-esztelneki temető melletti téren, a Nagy Mózes-kopjafánál kezdődött – állították 1994-ben –, majd a kerített templomban, Esztelnek legértékesebb és legrégibb műemlék épületében folytatódott, ahol a templom történetét Ilyés K. Imre, az egyházközség plébánosa ismertette, a Kolonics István által 1869-ben készített orgonán közreműködött Jánó Zoltán kántor. A templomból kijövet a résztvevők megtekintették az első és második világháborús hősök emlékoszlopát (készítették a kézdiszentkereszti Laub fivérek 1936-ban), majd az egykori községháza felé indultak. Az épületben jelenleg könyvtár, állandó fotókiállítás és falumúzeum található. A tudnivalókat röviden Fülöp István iskolaigazgató ismertette. Az udvaron a Bod Péter Tanítóképző XI. B osztályos tanulói reneszánsz villámcsődülettel emlékeztek meg Mátyás király születésének 575., magyar királlyá választásának 560. évfordulójáról (fotó). A tanulók mellett a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete is közreműködött, majd a zárótáncba a jelenlevők zöme is bekapcsolódott. A villámcsődület szervezője és ötletgazdája Kis Emese tanárnő volt, a táncoktató Tuzson Erika Tünde romántanár.

A villámcsődületet legközelebb október 9-én adják elő Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban és Gyimesközéplokon a Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolában – tudtuk meg Kis Emesétől.

Ezután a séta résztvevői az 1702-ben épült Szacsvay–Könczey faház előtt 1997-ben felavatott Szacsvay János-emlékművet tekintették meg, ahol Könczey József, az 1848-as hős ükunokája idézte meg a puskaporgyártó alakját és nem mindennapos tetteit, majd az 1848/49-es emlékpark megtekintése következett. Útközben több porta előtt kaláccsal, fánkkal, almapálinkával, ásványvízzel, forró teával, almával, körtével és szőlővel kínálták meg a sétálókat. Időközben a Zöld Nap Egyesület harminckét bringása is megérkezett: 34 km-t tettek meg Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Kézdiszentkereszt, Bélafalva, Esztelnek, Kurtapatak, Bélafalva, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek érintésével szezonzáró kerékpártúrájukon.

 

A Marthi-házaspár, Emília és László almával és meleg teával kínálta meg a résztvevőket

 

A séta következő állomása az RGT Románia készruhagyár volt, ahol a délelőtti váltásban 350-en dolgoztak. A túlságosan is hosszúra, több mint két és fél órásra sikeredett ruhagyári látogatás után került sor a községháza előtt a rendezvény fénypontjára: a szekértoló versenyre, amelynek szabályzata szerint ötfős csapatok versenyeztek egymással, a 150 méteres versenytáv alatt egy lány vagy asszony ült a szekéren tálcával a kezében, rajta üres poharakkal. A megállóknál a férfiak öt kockabálát, majd három zsák gabonát raktak a szekérre, a harmadik megállónál pedig teletöltötték borral a poharakat, és  tartalmát el is fogyasztották.

Természetesen minden az ügyességről, a gyorsaságról szólt, a csapatok jól is teljesítettek, de mint minden versenyben, itt is voltak győztesek és vesztesek. A versenyre öt csapat nevezett be: a községi tanács, a Tegyünk Kézdiszékért, a Zöld Nap Egyesület két csapata és a helybeli ifjak. Első helyezett a községi tanács csapata lett, amely egy birkát nyert.

 

A szekértoló versenynek nagy sikere volt

 

A verseny után a sétálók a ferences zárdatemplomba vonultak, ahol meghallgatták Szilveszter testvér (páter Kakucs Béla templomigazgató) vetített képes előadását a ferences rendről, a templomról és a kolostorról. Ezt követte a zárdalátogatás a ferences atya vezetésével, akitől megtudtuk, hogy október elsején megkezdődött a kolostor felújítása és kibővítése.

A látogatás végére a zord idő is megérkezett, így aztán a tervezett „élőcsocsó” labdajáték elmaradt. A faluséta az iskolakertben Jancsó Zoltán közbirtokossági elnök és két társa által két üstben elkészített rókagombás pityókatokány elfogyasztásával ért véget.  A nap folyamán a Nagy Mózes-iskola udvarán a helybeli Vass Anikó friss zöldségféléket árusított, s ugyanott a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete is kínálta portékáit. A talpalávalót a tokányolás utáni vigadalomban Ábri Béla prímás és Csoboth Lehel nagybőgős biztosította. A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés tagjai a falusétákat jövőre folytatni szeretnék Kézdiszék többi településén.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2018-10-02: Magazin - Ferencz Csaba:

A szakmák olimpiáján (Székelyföldi diákok)

Székelyföldi diákok is részt vesznek a Budapesten zajló szakmák olimpiáján, az Euroskills rendezvényen, ahol 28 európai ország fiataljai mérik össze szakmai tudásukat.
2018-10-02: Faluvilág - Hecser László:

Hálát adni minden jóért

Felsőrákoson a hagyományoknak megfelelően szeptember utolsó hétvégéjén kettős ünnepet ültek: szombaton a falunap az önfeledt szórakozásról, a családdal és barátokkal való együttlétről szólt, vasárnap egyházi keretek közt adtak hálát a Fennvalónak, amiért megtartott és ajándékaival halmozott el az elmúlt esztendőben is.