Kilyéniek Sárközben

2018. október 2., kedd, Faluvilág

A kilyéni falunapon viszontlátogatásra hívta a helybélieket a Tolna megyei Sárpilis testvértelepülés küldöttsége, élén Kovács Barna testületi taggal.

  • Fotó: Lőrinc Tímea
    Fotó: Lőrinc Tímea

Élményekben gazdagon tértek haza a kilyéniek négynapos sárközi látogatásukról, megerősödve meggyőződésükben, hogy nincsen olyan kistája Csonkahazának, amely ne erősítené meg őket is, minket is az együvé tartozás érzésében. Ilyen a Duna és a dél-balatoni dombság közé szorított Sárköz néprajzi kistáj is, amely makacsul vigyáz minden őrzésre szoruló népi hagyományára. Lakóit többek között református vallásuk különíti el a környező településektől. Népművészetének sajátos stílusával a vidék és a falu is korán felhívta magára a figyelmet. A jellegzetességei iránt érdeklődő utazók között találjuk Garay János, Móricz Zsigmond, Féja Géza írókat. Népzenei gazdagságára Liszt és Kodály is felfigyelt, népművészetének pompája, színharmóniája sokakat megihletett.

– Tizenegyen ismerhettük meg Sárközt és Sárpilist – számolt be Vaszi Etelka falufelelős, hatan voltak a dalkörünkből és a főzőversenyeseink, akiknek ez jutalomkirándulás volt, a Sepsiszentgyörgyhöz tartozó település küldöttségének útját a városi önkormányzat támogatta. Meleg szeretettel fogadott a sárpilisi községvezetés, Figler János polgármester. Maradandó volt számunkra Kalocsán és az érsekségi palotában tett látogatásunk. Egész napos élményt nyújtott a megyeszékhelyen, Szekszárdon látott szüreti ünnepség, a felvonulás, a város gazdag kézművesvására. Hazautazásunk előtt a testvértelepüléssel ismerkedtünk, református istentiszteleten vettünk részt, meglátogattuk a falu gazdagon berendezett tájházát. A helybeli Gerlice hagyományőrző néptáncegyüttes kifejezte óhaját, hogy jövőben szeretne ellátogatni a Szent György Napokra vagy a kilyéni falunapra. Élménnyel tele, Gutai István sárpilisi születésű író legújabb dedikált könyvével érkeztünk haza.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2243
szavazógép
2018-10-02: Faluvilág - Hecser László:

Hálát adni minden jóért

Felsőrákoson a hagyományoknak megfelelően szeptember utolsó hétvégéjén kettős ünnepet ültek: szombaton a falunap az önfeledt szórakozásról, a családdal és barátokkal való együttlétről szólt, vasárnap egyházi keretek közt adtak hálát a Fennvalónak, amiért megtartott és ajándékaival halmozott el az elmúlt esztendőben is.
2018-10-02: Gazdakör - Bokor Gábor:

Épül a falugazdász-hálózat

Huszonnégy falugazdászt alkalmaz a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete, a meghirdetett állásokra 75-en jelentkeztek (63-an felsőfokú végzettséggel) – jelentette be az elmúlt pénteken Becze István, az egyesület vezetője a csíkszeredai megyeházán tartott gyűlésen. Következik az életrajzok elemzése, a versenyvizsga megszervezése, majd a döntés, amelynek során egyeztetnek az egyesületet alkotó szervezetekkel is – mondta Becze a Kovászna, Hargita és Maros megyei megbízottak összejövetelén. A falugazdászok feldatköréhez  szaktanácsadói munka is tartozik. A hálózat működésére Magyarország kormánya biztosít keretösszeget.