Trianonra az autonómia a válasz

2018. október 6., szombat, Belföld

Trianonra az autonómia a válasz, enélkül minden kisebbségpolitika csupán öncsalás – mondta Tőkés László, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke a testület tegnapi ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Tőkés László felidézte: a KMAT legutóbb március elején ülésezett, akkor az utódállamok által ünnepelt 100. évforduló kapcsán előirányoztak egy konferencia- és rendezvénysorozatot. Elmondta: konstruktív magyar hozzáállást javasoltak, álláspontjuk szerint a válasz Trianonra az autonómia. Nem a konfrontáció útján szeretnének járni, hanem a megértés, a megbékélés útján – jegyezte meg. Emlékeztetett, hogy egy felhívást is intéztek a romániai magyar autonómia ügyében a román parlamenthez, azt indítványozva, a centenárium alkalmából a két nemzet harmonikus együttműködése előtt azzal nyissanak utat, hogy megkezdődik a párbeszéd az autonómiáról. Erre a felhívásra azóta sem érkezett válasz, s a hallgatás ezúttal nem beleegyezés, hanem a kezdeményezésük semmibe vétele – értékelt Tőkés.

Autonómiára nincs lehetőség anélkül, hogy a többségi nemzettel nem jutnak megegyezésre, autonómia nélkül pedig minden kisebbségpolitika csupán öncsalás – jelentette ki.

Úgy fogalmazott, a magyar közösség önrendelkezési joga nélkül, a tanügyi autonómia nélkül kínszenvedés, ami folyik. Szerinte Kárpátalján a teljes magyar nyelvű oktatás megsemmisítésének réme fenyeget, s ez ellen szinte eszköztelenek.

Tőkés László jelezte: október 12-én Kolozsvárott román–magyar találkozót tartanak, ahol közös nyilatkozat kiadására készülnek a vallásszabadság házában. Brüsszelben Románok és magyarok Európában címmel tartanak majd konferenciát. Október 27-én az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács közös küldöttgyűlést tart, november 18-án Sepsiszentgyörgyön lesz székely nagygyűlés – tette hozzá.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kiemelte: a legkritikusabb a környező országok közül a kárpátaljai helyzet. Az ukrán kormány hasonlóan más utódállamokhoz nemhogy ígéreteit nem tartja be, hanem szándékosan azon munkálkodik, hogy feszültséget keltsen a kapcsolatokban. Mint mondta, abban érdekeltek, hogy Magyarország és az utódállamok kormányai, többségi nemzetei között jó legyen a viszony. Jelezte: szolidaritást vállalnak a kárpátaljai magyarokkal, káros, ha az ottani magyarok választási kampány célpontjává válnak. Hozzátette: Erdély vonatkozásában az év jól kezdődött, három erdélyi magyar párt közös nyilatkozatot írt alá az autonómia ügyében. Ugyanakkor azokat a jogokat igyekeztek megnyirbálni, amiket eddig gyakorolhattak, különösen az oktatás területén – mutatott rá, hangsúlyozva: nem adják fel, az autonómia számukra stratégiai kérdés.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2018-10-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Sepsiszentgyörgyön is van kutatni való (Fábri Anna a női sorsokról)

170 év után is szolgál tanulsággal 1848. A magyar forradalom és szabadságharc, illetve az utána következő időszak eseményeit, összefüggéseit sokan kutatták már, és ma is megkerülhetetlenek, a nők hol kényszerű, hol önkéntes szerepvállalása, helytállása egy fenekestől felfordult világban pedig a huszonegyedik században is fogódzót nyújthat a most már egész más kihívásokkal szembesülő szebbik nem számára – legalábbis ez derült ki Fábri Anna kedd esti előadásából, amelyet a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartott. A házigazda Balassi Intézet vezetője, Szebeni Zsuzsanna elmondta: régi álmuk egy nőtörténeti előadás-sorozat megszervezése Erdélyben, és különös örömére szolgál, hogy ez épp egy ilyen rangú eseménnyel rajtolhat.
2018-10-06: Belföld - :

Diszkriminációgyanús rendelet

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke közölte: hivatalból kivizsgálják azt a tanügy-minisztériumi rendeletet, mely szerint októberre már nem utalják ki a kisebbségi nyelveken oktató tanítóknak a román nyelvórák megtartásáért járó juttatást. Asztalos úgy véli, a rendelet azért diszkriminációgyanús, mert sérti az azonos munkáért azonos bér elvét.