Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. október 8., hétfő, Mi, hol, mikor?

Székelyföld Napok
Kovászna, Hargita és Maros Megye tanácsai közös szervezésében október 12–21. között tartják a Székelyföld Napokat. A háromszéki programok:
KALÁKÁBAN FELÉPÍTETT NÉPI FEREDŐK MEGLÁTOGATÁSA – október 13-án túravezetés Zabolán, Gelencén, Bálványoson és Csernátonban. A túrán négy, kalákában felépített, felújított népi feredőt látogathatnak meg az érdeklődők a Vinca Minor Egyesület szervezésében. A résztvevők a túra helyszíneire saját autóval, önköltségen utaznak, illetve a napi élelmezésről is egyénileg gondoskodnak. Találkozó, indulás a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson 9 órakor. Jelentkezni, érdeklődni Para Zoltánnál lehet a 0729 276 214-es telefonon.
 

GRAFIKAI BIENNÁLÉ. Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitója október 13-án 17 órától lesz Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban, a díjátadó gála és a Luiza Zan–Sárik Péter duó dzsesszkoncertje 18 órakor kezdődik a Tamási Áron Színházban.
KISTIGRIS –  ZENÉS MESEJÁTÉK. A Csíki Kamarazenekar, a Georgius Kamarazenekar és a Bon-bon Matiné produkcióját a budapesti Balogh Sándor karmester irányítja október 17-én 10 és 12 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban. A kisgyermekeknek szóló mesés zenejáték előadói a szerzők: Balogh Sándor vezényel, Lukácsházi Győző mesél. Az előadás feladatot ró a közönségre is, hiszen rengeteg interaktív játéklehetőség kínálkozik a 45 perces zeneparádéban. Ha a felnőttek is elkísérik a kicsiket, ők sem fognak unatkozni.
KÖNYVBEMUTATÓ. A Szent László király – Erdély védőszentje című albumot Hegedűs Enikő szerkesztésében október 15-én 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián és október 16-án 18 órától Gelencén a Szent Imre műemlék templomban (Felszeg) mutatják be. A kísérőtanulmányok szerzői: Bernád Rita Magdolna, Jánó Mihály, Kiss Lóránd, Szabó Tekla, Barabás Kis­anna, Hegedűs Enikő.
KAPTÁR – DOKUMENTUMFILM-SZEMLE. A sepsiszentgyörgyi Művész moziban október 20-án 17 órától a nyertes alkotók díjazása.
Részletek a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon.

 

Zene
A SZIRTES EDINA MÓKUS & JAMMAL formáció Csillagom erdélyi turnéja október 12-én 21 órától Sepsiszentgyörgyön a Szimplában zárul. Honlap: www.iartm.com. A rendezvény a magyar költészet remekeinek looper, kütyük és a világzene beatboxszal fűszerezett találkozása.

Könyvbemutató
ORBÁN DEZSŐ Székely Gesta című művét ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Gyűjtemények Házában, október 9-én, kedden 18 órától Baróton az Erdővidék Múzeumában, október 10-én, szerdán Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be. A bemutatókon jelen lesz Grandpierre Attila, aki Orbán Dezső halála után sajtó alá rendezte és kiegészítette az általa ráhagyott anyagot és tanulmányt írt a témáról Fejezetek a székelység őstörténetéből címmel. A kiadványban emellett szerepel még egy, a székely őstörténetet taglaló Grand­pierre Attila-tanulmány. A könyvet a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány adta ki Grandpierre Attila hozzájárulásával.
IOCHOM ISTVÁN–KISS ERIKA Hadiárvasors című kötetének díszbemutatója és a fotókiállítás megnyitója október 11-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Fővédnök: Tóth László főkonzul. Házigazda: Ferencz Attila, a kézdiszéki EMNT elnöke. Közreműködnek: Héjja Ágnes és Miklós Katalin, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai, Kiss László, a kézdivásárhelyi Városi Színház művésze.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház a kamarateremben ma és kedden 11 órától Đorđe Lebović Az ezredik éjszaka című darabját játssza Zakariás Zalán rendezésében.
M STÚDIÓ. A sepsiszent­györgyi mozgásszínház kedden 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a Danse Noir című produkciót adja elő. Rendező-koreográfus: Barta Nóra.

Kiállítás
Az Incze László Céhtörténeti Múzeumban október 10-én, szerdán 18 órától megnyitják a Generációk világa című, Incze István Kézdivásárhelyen született festőművész és családjának közös kiállítását. Incze István (1905–1978) festőművész, Inczéné Sárkány Ilona (1918–2012) iparművész, Incze István fotóművész és Incze István Botond festőművész alkotásai mellett bemutatják Incze Annamária (1947–2017) Szárnyak és gyökerek című verseskötetét. A kiállítást megnyitja Dobolyi Annamária művészettörténész. Közreműködik: Józsa Irén magyartanár. Házigazda: Dimény Attila múzeumvezető.

Hitvilág
MÁRIA RÁDIÓS ÖNKÉNTES TALÁLKOZÓK. Elkezdődtek az októberi önkéntestalálkozók több városban. Kézdivásárhelyen a Boldog Özséb-plébánia hittantermében szerdán 12 órától és Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-altemplomban 16.30-tól találkoznak az önkéntesekkel.

Várják a gyermekeket a Berde Mózsa Körbe
Indul a Berde Mózsa Kör hetedik tanéve, amelyre I–IV. osztályosok jelentkezését várják. A program olyan gyermekek számára biztosít fejlődési és tanulási lehetőséget, akik szerény anyagi körülmények között élnek, nagycsaládból származnak vagy egyéb társadalmi problémával küzdenek. A kör célja a csonka családok, árvák, nehéz körülmények között élő gyerekek lelki örökbefogadása, készségeik fejlesztése családias környezetben.
A Turulmadár Ifjúsági Iroda által nyújtott tevékenységek: kézimunka-foglalkozások, hagyományőrző játékok, tanulást segítő foglalkozások, társasjátékok, drámajátékok, mesés foglalkozások, emellett tanulmányi kirándulásokat, táborokat, élő történelemórát és más külső tevékenységeket is szerveznek. A kör tevékenységeire heti egy alkalommal, pénteken 16–18 óráig kerül sor új helyszínen, a Consic-épület (tervezőintézet) 4. emeletén. Érdeklődni és jelentkezni a turuloffice@gmail.com e-mail-címen vagy a 0742 148 702-es és a 0748 460 131-es telefonszámon lehet. Jelentkezési határidő: október 10., kezdési időpont: október 12. A kör foglalkozásai mindenki számára ingyenesek, a kellékeket az iroda biztosítja.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Erdőfülében a héten naponta 9–16 óráig; Mikóújfaluban október 8–26. között; Kiskászonban ma 11–17 óráig; Nagyajtán kedden 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
EZÜST AKADÉMIA. Sepsiszentgyörgyön a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara által szervezett Ezüst Akadémia Oktatási Program tanévnyitója kedden 17 órakor kezdődik a Székely Mikó Kollégiumban.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30–19.30 óráig nemezkészítés, szövés-előkészítés.
A HÁROMSZÉKI FÜRGE UJJAK kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsi­szentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
SZABLYAVÍVÓ-TANFOLYAM SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola heti két edzésre vár jelentkezőket gyerek (9–14 év) és felnőtt (14–99) csoportjaiba. Azt a történelmi vívást tanítják, amellyel az 1848-as szabadságharcot vívták őseink, és amely alapját képezte a magyar sportvívók több évtizedes világhírének. Nyílt edzések, ingyenes kipróbálási lehetőség. Információk a 0745 069 121-es telefonszámon.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2018-10-06: Sport - :

Sportolóink a hétvégén

Úszás. A sepsiszentgyörgyi Ciprian SK ma nyolcadik alkalommal rendezi meg az 5–14 éves úszók számára kiírt Sprint Kupát, amelyre az ország kilenc klubjából közel 150 sportolót várnak. A kis versenyzők 50 méter gyorson, mellen, háton, pillangón és 100 m vegyesúszásban mérik össze tudásukat, erejüket a megyeszékhelyi uszodában.
2018-10-08: Kitekintő - :

Elkerülhetetlen Skócia függetlenné válása

A skót miniszterelnök szerint Skócia elkerülhetetlenül független ország lesz, és ennek valószínűségét a brit EU-tagság megszűnése (brexit) is erősíti.