Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elkerülhetetlen Skócia függetlenné válása

2018. október 8., hétfő, Kitekintő

A skót miniszterelnök szerint Skócia elkerülhetetlenül független ország lesz, és ennek valószínűségét a brit EU-tagság megszűnése (brexit) is erősíti.

  • Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Fotó: independent.co.uk
    Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Fotó: independent.co.uk

Nicola Sturgeon, aki tegnap a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC közszolgálati televíziónak, kijelentette: a brexit-folyamat nagyon erőteljesen kihangsúlyozza azt a demokratikus deficitet, amely annak nyomán alakult ki, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Arra a riporteri kérdésre, hogy ennek alapján a brexit csaknem elkerülhetetlenné tette-e Skócia függetlenné válását, Nicola Sturgeon úgy fogalmazott: véleménye általánosságban is az, hogy Skócia függetlenné válik, de „ha azt kéri tőlem, hogy használjam az elkerülhetetlenül kifejezést, akkor használhatom ezt is”.
A skót miniszterelnök a 2016-os EU-referendum óta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skóciát – Sturgeon visszatérő érvelése szerint – nem lehet akarata ellenére kirángatni az Európai Unióból. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
A The Sunday Times konzervatív vasárnapi brit lap skóciai kiadásának megbízásából készült friss felmérés ugyanakkor arra vall, hogy a brexit karnyújtásnyi közelségbe hozhatja a függetlenségpártiak többségbe kerülését, különösen akkor, ha Nagy-Britannia úgy lép ki az Európai Unióból, hogy nem sikerül megállapodásra jutnia az EU-val a brexit utáni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszeréről.
A skót fővárosban, Edin­burgh­ban szombaton az SNP kongresszusának előestéjén a szervezők becslése szerint 100 ezren tüntettek a függetlenségért. A 2014-es skóciai népszavazás óta ez volt a legnagyobb függetlenségpárti megmozdulás. Nicola Sturgeon a tegnapi BBC-interjúban mindazonáltal kijelentette: jóllehet a felmérések előrelépésről tanúskodnak, még mindig dolgozni kell a többség meggyőzéséért arról, hogy Skócia számára a függetlenség jelenti a lehetséges legjobb jövőt. Hozzátette: az újabb függetlenségi népszavazás kiírásának és időzítésének ügyében elfoglalt álláspontját a brexit-tárgyalások lezárulása után véglegesíti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-10-08: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Székelyföld Napok
Kovászna, Hargita és Maros Megye tanácsai közös szervezésében október 12–21. között tartják a Székelyföld Napokat. A háromszéki programok:
KALÁKÁBAN FELÉPÍTETT NÉPI FEREDŐK MEGLÁTOGATÁSA – október 13-án túravezetés Zabolán, Gelencén, Bálványoson és Csernátonban. A túrán négy, kalákában felépített, felújított népi feredőt látogathatnak meg az érdeklődők a Vinca Minor Egyesület szervezésében. A résztvevők a túra helyszíneire saját autóval, önköltségen utaznak, illetve a napi élelmezésről is egyénileg gondoskodnak. Találkozó, indulás a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson 9 órakor. Jelentkezni, érdeklődni Para Zoltánnál lehet a 0729 276 214-es telefonon.
 
2018-10-08: Kitekintő - :

Macron átalakítja a kormányt

Emmanuel Macron francia államfő új lapot kíván nyitni a kormányzásban a belügyminisztere és egyik legfőbb politikai szövetségese, Gérard Collomb lemondását követően, ezért előrehozza a jövő tavaszra tervezett kormányátalakítást – értesült a Le Journal du dimanche (JDD) vasárnap megjelenő hetilap.