Röviden

2008. augusztus 7., csütörtök, Világfigyelő
Válasz a rakétavédelmi rendszerre

Oroszország fontolóra veheti hadászati bombázók Fehéroroszországba telepítését, illetve harcászati rakéták ottani állomásoztatását, válaszul az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi rendszerre — közölte Oroszország minszki nagykövete. ,,Mihelyt Lengyelország aláírja a megállapodást az amerikai féllel a rakétavédelmi rendszer egyes részeinek telepítéséről, tárgyalhatunk a Fehéroroszországgal folytatott katonai és műszaki együttműködésünk néhány újabb módozatáról" — jelentette ki sajtótájékoztatóján Alekszander Szurikov nagykövet. ,,Elképzelhető, hogy történnek bizonyos lépések anélkül, hogy Fehéroroszország elvesztené atomfegyvermentes státusát" — tette hozzá.

Újabb szankciók Iránnak

Az Egyesült Államok szerint a nyugati hatalmaknak újabb büntetőintézkedéseket kell hozniuk Iránnal szemben, mert Teherán nem adott konkrét választ arra a követelésre, hogy fagyassza be nukleáris tevékenységeit. ,,Miután nem érkezett pozitív válasz nagylelkű ajánlatunkra, amelyet kibővített együttműködési javaslatcsomagunkban tettünk, úgy gondoljuk, a szövetségeseknek nem lesz más választásuk, mint további büntetőintézkedéseket hozni" — jelentette ki Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője. Irán kedden adott át egy válaszlevelet Javier Solanának, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének arra az ajánlatra, amelyet az iráni atomprogramról tárgyaló hat állam — az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország — tett. A brit hírügynökség megszerezte az egyoldalas levél kivonatát. Ez arról tanúskodik, hogy Teherán nem adott határozott feleletet, ehelyett világos választ ígért egy későbbi, de közelebbről meg nem nevezett időpontban.

Elítélni a bolsevik rendszert

A bolsevik rendszer elítélését sürgette a moszkvai patriarchátus. A legnagyobb létszámú ortodox egyház külügyi hivatalának helyettes vezetője szerint többek között azért van erre szükség, hogy többé ne azonosítsák az orosz néppel a szovjet idők alatt elkövetett bűnöket. Vszevolod Csaplin főesperes emellett szorgalmazta a szovjet rendszer emlékműveinek eltávolítását. — Le kell szerelni a Kreml tornyairól a vörös csillagot, a néhai kommunista funkcionáriusoknak nem a Kreml falai mellett kellene nyugodniuk, továbbá a ,,bűnös bolsevik vezetőknek", például Leninnek állított emlékműveknek semmi keresnivalójuk az oroszországi városok szívében — sorolta a főpap. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte külön kell választani a bolsevik rendszert és a Szovjetuniót mint államot. Emlékeztetett rá, hogy 1941-ben, amikor a hitleri Németország megtámadta a Szovjetuniót, Sztálin a ,,nagy honvédő háborúban" hazafias pátosszal kérte az orosz ortodox egyház támogatását, felhagyott az egyházat elnyomó politikájával, és engedélyezte egy moszkvai pátriárka megválasztását.

Vöröscsillag után sarló és kalapács

Újabb vöröcsillag-viselési ügyben fordul az Emberi Jogok Európai Bíróságához Vajnai Attila és a néhány hónapja vele közös perben elítélt Horváth Sándor; az eljárás során Horváth Sándor annak megállapítását is kéri, hogy nemcsak e szimbólum, de a sarló-kalapács viselése sem jogellenes. Vajnai Attila szerint most azt a június 10-én, több ügy egyesítése után jogerőre emelkedett ítéletet támadják meg, amelyben társával együtt tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért marasztalták el; őt 120 000 forint pénzbírsággal sújtották, míg Horváth Sándort egyévi próbára bocsátották. Az európai emberjogi fórum június 17-én meghozott — két héttel később publikált — döntésében kimondta: sérült Vajnai Attila joga a szabad véleménynyilvánításhoz, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005-ben elmarasztalta.

Újabb drogos halt meg Budapesten

Egy újabb, szombat óta immár a hatodik kábítószer-fogyasztó halt meg a kedd esti órákban Budapesten — közölte Csillag Melinda, a BRFK sajtóügyeletese. Az elhunyt 21 éves férfit egy kőbányai lakásban találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárta, és közigazgatási eljárásban vizsgálja az esetet, valamint a kábítószer eredetét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1787
szavazógép
2008-08-07: Világfigyelő - x:

Megadásra szólították fel Mladicot szerb politikusok

Minél előbbi megadásra szólította fel Ratko Mladic tábornokot Dragan Sutanovac szerb védelmi miniszter, akihez Rasim Ljajic munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel (NT) folytatott együttműködésért felelős akciócsoport vezetője is csatlakozott.
2008-08-07: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Töltőállomás Alsó-Erdővidéknek

Töltőállomás Bölön déli bejáratánál
Hónapokon át eredménytelenül küzdött Horváth Miklós, Hidvég volt RMDSZ-es polgármestere, hogy megmentsék-visszakapják a település Barcaföldvár felőli bejáratánál a benzin- és üzemanyagtöltő állomást.