Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. október 10., szerda, Mi, hol, mikor?

Dr. Reisinger János előadása
Új helyszínen, a Bod Péter Megyei Könyvtárban folytatódik az a sepsiszentgyörgyi vetített képes előadássorozat, amelyet 2017 decemberétől 2018 márciusáig a Székely Nemzeti Múzeumban tartott dr. Reisinger János irodalomtörténész A Biblia a képzőművészetben témakörben.

Október 11-én, csütörtökön 18 órától várják az érdeklődőket a könyvtár Gábor Áron Termébe A teremtés a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóin című előadásra. A belépés ingyenes, a témakörre vonatkozó könyvek, folyóiratok és CD-k megtekinthetők és hozzáférhetők a helyszínen.

Könyvbemutató
ORBÁN DEZSŐ A székely gesta című művét ma 18.00 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban mutatják be. A bemutatón jelen lesz Grandpierre Attila, aki Orbán Dezső halála után sajtó alá rendezte és kiegészítette az általa ráhagyott anyagot, és tanulmányt írt a témáról Fejezetek a székelység őstörténetéből címmel. A kiadványban emellett szerepel még egy, a székely őstörténetet taglaló Grandpierre Attila-tanulmány.
IOCHOM ISTVÁN–KISS ERIKA Hadiárvasors című kötetének díszbemutatója és a fotókiállítás megnyitója csütörtökön 18 órától kezdődik Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Fővédnök: Tóth László főkonzul. Házigazda: Ferencz Attila, a kézdiszéki EMNT elnöke. Közreműködnek: Héjja Ágnes és Miklós Katalin, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum tanárai; Kiss László, a kézdivásárhelyi Városi Színház művésze.

Kiállítás
AZ INCZE LÁSZLÓ CÉHTÖRTÉNETI MÚZEUMBAN ma 18 órától Generációk világa címmel megnyitják Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja közös kiállítását. Kiállítanak: Incze István (1905–1978) festőművész, Inczéné Sárkány Ilona (1918–2012) iparművész, Incze István fotóművész, Incze István Botond festőművész. Bemutatják Incze Annamária (1947–2017) Szárnyak és gyökerek című verseskötetét. A kiállítást megnyitja Dobolyi Annamária művészettörténész. Közreműködik Józsa Irén magyartanár. Házigazda Dimény Attila múzeumvezető.

Színház
MONODRÁMA. A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében Hedry Mária: Zrínyi Ilona – színmű egy hangra című előadást csütörtökön 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Juhász Róza mutatja be Árkosi Árpád rendezésében. Producer: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. – Klebelsberg Kultúrkúria, Marczibányi Téri Művelődési Központ. A belépés ingyenes.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban a pénztár nyitvatartása és telefonos helyfoglalás 15 órától a 0787 526 102 telefonszámon. Honlap: http://www.arta.cityplex.ro/hu.
Ma 16.30-tól Wheely román szinkronnal; 17-től Luis és a zűrlények magyar szinkronnal; 18.30-tól Ismael szellemei; 18.45-től Aurora Borealis – Északi fény román felirattal, 20.45-től Venom; 20.45-től Esti iskola román felirattal.

50 éves a Művészeti és Népiskola
Sepsiszentgyörgyön a Művészeti és Népiskola 50. születésnapja alkalmából több rendezvényre is sor kerül. A Lábas Ház pincéjében ma 17.20-tól a székelyföldi díszítőművészeti kiállítás megnyitóján Kovászna és Hargita megye művészeti és népiskolái közös tárlatot mutatnak be. A tárlat anyaga nemezből, illetve fából készült, a motívumok festettek vagy faragottak.
A Köntés Galériában (Leonard Kávébolt) csütörtökön 17 órától a kolozsvári Művészeti Népiskola, valamint a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola szervezésében mutatkoznak be a kolozsvári Tudor Jarda-iskola diákjai, akiknek a 2009 és 2017 között  készült munkáiból nyílik kiállítás. A tárlat olyan kolozsvári fiatalok munkáit sorakoztatja fel, akik művészeti fejlődésük első lépéseinél tartanak.
A Tamási Áron Színház nagytermében csütörtökön 19 órától a Művészeti és Népiskola fél évszázadát ünneplik balett, néptánc, fúvós- és komolyzenével. Az eseményen az intézmény korábbi vezetőit is díjazzák. A belépés díjtalan.

Beszélő tájak túracsoport
Maros menti tájakra szerveznek kisbuszos kirándulást október 20-án. Fontosabb megállók: a Maros-szoros festői látnivalói mellett a marosvécsi Kemény-kastély, a sáromberki és gernyeszegi Teleki-kastélyok, valamint a makfalvi időjós szikla. Rövid megálló Szovátán, Korondon és a farkaslaki Tamási-emlékhelyen. Az egynapos túra ára 85 lej. * A következő kirándulás november 4-én lesz az alábbi látnivalókkal: Korond és környéke (Aragonit Múzeum, gyalogtúra a Móricz-kőhöz, fazekas- és toplászműhelyek felkeresése), majd Énlaka (unitárius műemlék templom, Firtos-lova), Farkaslaka (Tamási-emlékhelyek), illetve gyalogtúra a Gordon-tetői Krisztus-kilátóhoz. Az egynapos túra ára 50 lej. Érdeklődni, iratkozni a 0742 542 524-es telefonon lehet. (X)

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 10-es országúton Bodaforduló, Szitabodza, Fenyős; a 11-es országúton Kökös, Lemhény, Bereck, Szentivánlaborfalva, Nyujtód; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Bükszád; illetve Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy közelében mérik a járművek sebességét.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Erdőfülében a héten naponta 9–16 óráig; Gelencén csütörtökön 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás. Mikóújfaluban október 26-ig naponta többször is árammegszakítás lesz javítási munkálatok miatt.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órára várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja a szerkesztőségben a tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBY CSEREBEREKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobby Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
JÓGATANFOLYAM KEZDŐKNEK. Intenzív elméleti és gyakorlati integrál jógatanfolyam indul Sepsiszentgyörgyön. A megnyitó előadásra október 15-én, hétfőn 18.30-tól kerül sor a Míves Házban. A belépés ingyenes. A kurzusokat minden kedden 17 órától a Szakszervezetek Házának (Grigore Bălan tábornok út 1. szám) 4-es termében tartják, október 16-tól kezdődően. Az első hónap ingyenes, iratkozni decemberig lehet. További információk a 0755 510 772-es telefonszámon.
VÁRAS TÚRA A BODOKI-HAVASOKBA. A Természetvédelmi területek hete rendezvénysorozat részeként a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ szombaton váras túrát szervez a Bodoki-havasokba a Leányka- és Kincsás-várhoz. A túrázók biztonságát a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat munkatársai biztosítják. Találkozó reggel 9 órakor az oltszemi A borvizek útja központnál. A túra időtartama 8 óra. Kérik, hogy megfelelő túrafelszerelést, elegendő élelmiszert és vizet vigyenek magukkal. Jelentkezni a 0799 800 025-ös vagy office@natcov.ro elérhetőségeken lehet.
Hibaigazítás. Keddi lapszámunkban az evangélikus templomban kitüntettek névsorában tévesen szerepel Pál Gyula neve, helyette László Gyula közgazdász értendő. Az érintett és az olvasók elnézését kérjük.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 998
szavazógép
2018-10-10: Élő múlt - :

Aki hősi halált halt a magyar haza védelmében (Laczkó Áron visszaemlékezései)

November 13. a legszomorúbb nap az életemben, 74 évvel ezelőtt, 1944-ben ezen a napon oltotta ki a drága édesapám életét egy szovjet mesterlövész golyója a Tisza menti harcokban, Prü­gyön a református templom tornyában a tüzérségi megfigyelőállásban. Dr. Laczkó László tartalékos zászlós 1908. december 29-én született Bereckben, de az egyházi anyakönyvbe 1909. január 6-i dátumot írtak. Édesanyja Róth Anna, édesapja Laczkó Ferenc volt. A középiskola után a kolozsvári Ferdinánd Egyetem jogi karára iratkozott be.
2018-10-10: Magazin - :

Márton Áronra is emlékeztek (Magyar mise és kiállítás a Vatikánban )

A magyarok hallatják a hangjukat és imájukat egész Európában – mondta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök a Szent Péter-bazilikában hétfőn bemutatott magyar misén, amellyel egy időben megnyílt a Kereszt-tűzben című magyar kiállítás a közel-keleti keresztényüldözésről.