Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyar mise és kiállítás a Vatikánban Márton Áronra is emlékeztek

2018. október 10., szerda, Magazin

A magyarok hallatják a hangjukat és imájukat egész Európában – mondta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök a Szent Péter-bazilikában hétfőn bemutatott magyar misén, amellyel egy időben megnyílt a Kereszt-tűzben című magyar kiállítás a közel-keleti keresztényüldözésről.

  • Közreműködött a felcsíki plébániák 400 tagú közös kórusa. Fotó: KDNP
    Közreműködött a felcsíki plébániák 400 tagú közös kórusa. Fotó: KDNP

A magyar nyelvű misét a Szent Péter-bazilika főoltára mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál mutatták be a Magyarok Nagyasszonya október 8-i ünnepe alkalmából, amely a Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya magyar kápolna búcsúnapja is.
Palánki Ferenc homíliájában azt mondta, a vatikáni magyar kápolna üzenete az, hogy az anyaországban és külhonban élő magyarok Európa békéjén munkálkodnak, és a krisztusi értékeket képviselik Európa közepén. Hozzátette: mi, magyarok hallatjuk a hangunkat és imánkat egész Európában, hogy valóban a Szűzanya népe vagyunk. A püspökkel Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája koncelebrált, valamint a Rómában szolgáló magyar papok.
A mise megemlékezett Márton Áronról – akinek boldoggá avatási eljárása folyamatban van a Vatikánban – püspöki kinevezésének 80. évfordulója alkalmából. A bazilikában bemutatott magyar misén a felcsíki plébániák 400 tagú közös kórusa énekelt Balánbánya, Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Göröcsfalva–Rákos–Vacsárcsi, Madéfalva, Csíkcsicsó, Csíktaploca, Csíkszereda, Csíkdelne–Csíkpálfalva, Csíkborzsova–Csíkszentmiklós, Szépvíz, Gyimesfelsőlok és Gyimesközéplok képviseletében. Ince Sándor karnagy vezényletével a népviseletben levő kórus magyar egyházi énekekkel töltötte meg a bazilikát. A kórus Ferenc pápa szerdai általános audienciáján is részt vesz.
A hétfői misén ott volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki a Vatikánban Pietro Parolin szentszéki államtitkárral tárgyalt.
A Szent Péter térre vezető sugárúton levő Cesi-palotában hétfőtől látogatható a Kereszt-tűzben, keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítás. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása Budapest, New York és Washington után látható Rómában. A multimediális tárlat hivatalos megnyitója tegnap este volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2018-10-10: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Dr. Reisinger János előadása
Új helyszínen, a Bod Péter Megyei Könyvtárban folytatódik az a sepsiszentgyörgyi vetített képes előadássorozat, amelyet 2017 decemberétől 2018 márciusáig a Székely Nemzeti Múzeumban tartott dr. Reisinger János irodalomtörténész A Biblia a képzőművészetben témakörben.
2018-10-10: Magazin - :

Hé, Magyar Joe (Hobo új anyaga rockkoncerten és színházban)

Hé, Magyar Joe címmel készített új dupla lemezt Hobo (Földes László). Az előadó a bluesklasszikusból ismert hírhedt fickó történetét magyar környezetbe helyező anyagot október 14-én a fővárosi Barna Negra Music Clubban mutatja be. A műből színházi darab is készült.