HáromszékFélezer háziállatot öltek a medvék

2018. október 10., szerda, Közélet

A megyei környezetvédelmi ügynökség összesítése szerint több mint 500 háziállatot pusztítottak el, és több tíz hektáron tették tönkre a termést év eleje óta a medvék Háromszéken.

A jelentés szerint 437 juh, 50 kecske, 42 tehén, négy disznó, három ló, 70 tyúk és 32 méhcsalád esett 2018-ban a medvék áldozatául a megyében. A nagyragadozók ugyanakkor 25 hektár kukoricával, 12 hektár cukorrépával, négy hektár napraforgóval, három hektár zabbal és 2,6 hektár szójával bevetett területen tették tönkre a termést, és 95 gyümölcsfát törtek össze.

Mint azt Gheorghe Neagu igazgató kifejtette, az adatok a pillanatnyi helyzetet tükrözik, és napról napra nőnek. Hozzátette, az utóbbi két évben megnőtt a bejelentett medvetámadások száma. Míg 2014-ben 176 esetet, 2015-ben 58 esetet jegyeztek, tavaly 248 medvetámadást, az idei év eleje óta pedig 184-et jelentettek. Ez utóbbiak eredményezték a több mint félezer háziállat elpusztítását.

„Ha télen a medvék nem hibernálnak, a támadások biztosan folytatódni fognak. Az állatok hozzászoktak az emberek udvaraihoz, pajtákat törnek fel, nem keresik már az erdőben a táplálékot” – magyarázta a környezetvédelmi szakember. Elmondta azt is, a szaktárca idén 25 medve kilövésére adott engedélyt az intervenciós kvóta keretében, valamennyi medve kilövése megtörtént.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke közölte: a megyében mintegy 1200 medvét tartanak számon, ám a megye erdős területei 700–800 medve eltartására lennének elegendőek. Kijelentette, amennyiben nem történik megelőző beavatkozás a medveállomány szabályozására, a helyzet rosszabbodása várható. Az önkormányzati vezető nyomatékosította, vissza kell állítani az egyensúlyt az ember és a nagyragadozók között. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 781
szavazógép
2018-10-10: Közélet - Iochom István:

Elmarad a gyertyás tüntetés

Elmarad a csíkszeredai börtön elé péntekre tervezett gyertyás tüntetés, amit az Igazságot a politikai foglyoknak Facebook-közösség szervezett volna – tudtuk meg szerdán Szőcs Csongortól.
2018-10-10: Belföld - :

Elfogadta a kormány az új nyugdíjtörvényt

Az új nyugdíjtörvényt 2019-től fokozatosan léptetik érvénybe és 2021-től lép hatályba teljes egészében – közölte a kormány szerdai ülésen Viorica Dăncilă miniszterelnök. Rámutatott, az új jogszabály révén a nyugdíjasok jövedelmének növelését és a méltánytalanságok kiküszöbölését kívánják elérni. A kormányülést követően a munkaügyi miniszter kijelentette: egyetlen jelenlegi nyugdíj összege sem csökken és a nyugdíjkorhatár sem változik.