Igénytelenség

2018. október 12., péntek, Nyílttér

Nyári vakációban az iskolákban tataroznak, karbantartási munkálatokat végeznek, hogy az új tanévre minden tökéletes legyen. Legalábbis amíg iskolába jártam, ez így volt. Meszeltek, kezelték a padlót – igaz, azt nem élveztük, mert gázolajjal itatták át a parkettát –, kijavították a hibákat, megjavították az ajtó- és ablakzárakat, szeptember 15-én minden működőképes állapotban volt.

Ha netán valami rongálás történt, aminek igen csekély volt a valószínűsége, de megesett, azonnal intézkedtek. Amennyiben kiderült az elkövető kiléte, behívatták szülőjét, aki megoldotta vagy megoldatta a gondot. Ha nem, az iskola karbantartója végezte el a javítást.

Nem szoktam általánosítani, nem kívánom minősíteni a mai hozzáállást, csak egy esetet emelek ki, mert az zavar. Sepsiszentgyörgy központjában ott a híres iskola, jók az eredményei, a tanulók tantárgyolimpiákon vesznek részt, jeles díjakat hoznak el, nemzetközi szinten is megállják helyüket, állami kitüntetést, az Oktatási Érdemrend Tisztikeresztjét is kiérdemelte a tanoda. Éppen ezért bosszantó, hogy a kicsire nem adnak.

A tornacsarnok földszinti öltözőjében a két vécéfülke közül az egyik ajtaja már egy éve, tavaly októberben leszakadt: a műanyag sarkak közül az egyik felmondta a szolgálatot. Nem tudni, mi okból, de ez esetben ez nem is fontos. Kicserélni egy ajtósarkat nem ördöngös művelet. De nem történt meg. Talán holnap. Talán a héten, de nem. Az oda járók találgatták, vajon mikor javítják meg a nyílászárót. Talán a karácsonyi vakációban? Hát nem! A félévek közötti vakációban? Akkor sem. Eltelt az iskolai év is, következett a nagyvakáció. Akkor szokás mindent ellenőrizni, a hibákat kijavítani.

Hát nem. Most is ott áll az ajtó leszakadva, a fülke oldalának támasztva.
Hanyagság lenne? Nem, annál több: ez igénytelenség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1476
szavazógép
2018-10-12: Nyílttér - :

Kié ez az ország?

Érdekes, de egyben siralmas is ez az ország. Az alkotmány 1. szakasza szerint „Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.” Vajon? Hisz a korruptnál korruptabb román politikai rezsimek kiárusították, így nem csoda, hogy most már nem ők az urak saját hazájukban.
2018-10-12: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

Magánvélemény a bürokráciáról

Az Idegen szavak és kifejezések szótárának egy régebbi kiadása szerint a bürokrácia hivatalnokuralom. A bürokratizmus szűkkeblű, kicsinyes formaságokba kapaszkodó, az élettől idegen hivatalnoki szellem, a hivatalnoki kaszt uralmának túltengése az államban.