Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Igénytelenség

2018. október 12., péntek, Nyílttér

Nyári vakációban az iskolákban tataroznak, karbantartási munkálatokat végeznek, hogy az új tanévre minden tökéletes legyen. Legalábbis amíg iskolába jártam, ez így volt. Meszeltek, kezelték a padlót – igaz, azt nem élveztük, mert gázolajjal itatták át a parkettát –, kijavították a hibákat, megjavították az ajtó- és ablakzárakat, szeptember 15-én minden működőképes állapotban volt.

Ha netán valami rongálás történt, aminek igen csekély volt a valószínűsége, de megesett, azonnal intézkedtek. Amennyiben kiderült az elkövető kiléte, behívatták szülőjét, aki megoldotta vagy megoldatta a gondot. Ha nem, az iskola karbantartója végezte el a javítást.

Nem szoktam általánosítani, nem kívánom minősíteni a mai hozzáállást, csak egy esetet emelek ki, mert az zavar. Sepsiszentgyörgy központjában ott a híres iskola, jók az eredményei, a tanulók tantárgyolimpiákon vesznek részt, jeles díjakat hoznak el, nemzetközi szinten is megállják helyüket, állami kitüntetést, az Oktatási Érdemrend Tisztikeresztjét is kiérdemelte a tanoda. Éppen ezért bosszantó, hogy a kicsire nem adnak.

A tornacsarnok földszinti öltözőjében a két vécéfülke közül az egyik ajtaja már egy éve, tavaly októberben leszakadt: a műanyag sarkak közül az egyik felmondta a szolgálatot. Nem tudni, mi okból, de ez esetben ez nem is fontos. Kicserélni egy ajtósarkat nem ördöngös művelet. De nem történt meg. Talán holnap. Talán a héten, de nem. Az oda járók találgatták, vajon mikor javítják meg a nyílászárót. Talán a karácsonyi vakációban? Hát nem! A félévek közötti vakációban? Akkor sem. Eltelt az iskolai év is, következett a nagyvakáció. Akkor szokás mindent ellenőrizni, a hibákat kijavítani.

Hát nem. Most is ott áll az ajtó leszakadva, a fülke oldalának támasztva.
Hanyagság lenne? Nem, annál több: ez igénytelenség.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2018-10-12: Nyílttér - :

Kié ez az ország?

Érdekes, de egyben siralmas is ez az ország. Az alkotmány 1. szakasza szerint „Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam.” Vajon? Hisz a korruptnál korruptabb román politikai rezsimek kiárusították, így nem csoda, hogy most már nem ők az urak saját hazájukban.
2018-10-12: Nyílttér - Ferenczy L. Tibor:

Magánvélemény a bürokráciáról

Az Idegen szavak és kifejezések szótárának egy régebbi kiadása szerint a bürokrácia hivatalnokuralom. A bürokratizmus szűkkeblű, kicsinyes formaságokba kapaszkodó, az élettől idegen hivatalnoki szellem, a hivatalnoki kaszt uralmának túltengése az államban.