Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magánvélemény a bürokráciáról

2018. október 12., péntek, Nyílttér

Az Idegen szavak és kifejezések szótárának egy régebbi kiadása szerint a bürokrácia hivatalnokuralom. A bürokratizmus szűkkeblű, kicsinyes formaságokba kapaszkodó, az élettől idegen hivatalnoki szellem, a hivatalnoki kaszt uralmának túltengése az államban.

Egy későbbi, akadémiai kiadás már azt is közli, hogy a bürokrácia, bürokratizmus francia eredetű szó, a  bürokrata pedig az ügyeket lélektelenül, az előírásokhoz mereven ragaszkodva, szőrszálhasogató módon intéző hivatalnok...
Mindezen szómagyarázatra azért kényszerültem, mert magam is részesültem az idők során bürokratikus eljárásokban. Legutóbb szeptember elején, amikor járatták velem az adóhivatal irodáit. Hiába kopogtam be a számozott ablakokon, a pénzügyminisztérium román és magyar ajkú tisztviselői nem tudtak tiszta, érthető módon kiszolgálni, és végül azzal maradtunk, hogy egy hónap múlva újra találkozunk... És látom, nem vagyok egyedül: a kézdivásárhelyi Gázsmér Ernőnek és családjának szomorú története (amelyről Bicsak László a Vétlen áldozatok egyesülete részéről adott hírt az október 5-ei Háromszékben) még felháborítóbb, mert amikor (egy önhibáján kívül bekövetkezett baleset sérültjeként) kiengedték a kórházból, „kezdődött a vétlen áldozat és a család második kálváriája a bürokrácia útvesztőiben”.
Talán több hasonló eset is előfordul a 100. évét ünneplő Romániában, a bürokrácia és a bürokraták országában...

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2018-10-12: Nyílttér - Szekeres Attila:

Igénytelenség

Nyári vakációban az iskolákban tataroznak, karbantartási munkálatokat végeznek, hogy az új tanévre minden tökéletes legyen. Legalábbis amíg iskolába jártam, ez így volt. Meszeltek, kezelték a padlót – igaz, azt nem élveztük, mert gázolajjal itatták át a parkettát –, kijavították a hibákat, megjavították az ajtó- és ablakzárakat, szeptember 15-én minden működőképes állapotban volt.
2018-10-12: Nyílttér - :

Ifipark helyett Petőfi parkot

Másfél év után is elutasítják az érintett sepsiszentgyörgyi lakosok, hogy az 1918. december 1. utcában ifjúsági parkot hozzon létre az önkormányzat. Az ötlet 2016 végén, hosszas vajúdás után nyert határozott alakot: eredetileg csak a Sepsiszentgyörgy által 2012-ben Az újrahasznosítás városa versenyben  elnyert 12 ezer euró értékű szabadtéri ökopihenőhelyet szerették volna ott elhelyezni (szelektív hulladékgyűjtőket és szabadtéri bútorzatot, ahol ingyenes internet – wifi – lenne), később azonban már nagyobb beruházást terveztek, olyan szabadidős park kialakítását, ahol az említettek mellett közvécé is van. A létesítményt elsősorban a fiatalok igényelték, s habár később az önkormányzat közölte, hogy nem bulizóhely, hanem kisgyermekes családok és idősek levegőzése számára is alkalmas zöldövezetet terveznek (amelyet a magas költségek miatt azóta sem sikerült kivitelezni), a környéken lakók továbbra is aggódnak a nyugalmukért, és azt kérik, hogy ifjúsági szórakozóhely helyett inkább Petőfi Sándornak emléket állító kulturális parkot létesítsenek a városközpont közelében. Álláspontjukat Márkó Lőrinc közvetítette az önkormányzatnak és lapunknak is, az alábbiakban a nyílt levél szerkesztett változatát közöljük.