Peking, 2008

2008. augusztus 7., csütörtök, Sport
Már csak két nap a megnyitóig

A szervezők nyilvánosságra hozták a pekingi olimpia pénteki megnyitójának keretprogramját, részleteket azonban továbbra sem árultak el az ünnepségről.

,,A ceremónia este 8 óra 8 perckor kezdődik, és körülbelül három és fél órán át fog tartani. A hivatalos dalt a kínai Liu Huan és a brit Sarah Brightman adja majd elő" — mondta a szervezőbizottság szerdai sajtótájékoztatóján Csang Ho-ping, a BOCOG felelős igazgatója. A Madárfészeknek nevezett Nemzeti Stadionban helyet foglaló nézőket már a hivatalos megnyitó előtt szórakoztatják 75 percnyi népzenével.

A nyitóünnepség művészi része egyórás lesz, a hivatalos dal a tervek szerint ennek a végén hangzik fel. A két és fél órás folytatás jelentős részét a sportolók bevonulása teszi ki, a 205 részt vevő nemzet versenyzői a kínai ábécé sorrendjében lépnek majd a küzdőtérre. A hagyományos ötkarikás rituálék csúcspontja az lesz, amikor Hu Csin-tao államfő bejelenti, hogy megnyitja az ötkarikás játékokat.

Lezár helyszínek, párában úszik a város

Egyelőre mindenfelől útakadályok zárják el a kíváncsi szemek elől Pekingben az olimpiai park két legmegkapóbb létesítményét, a Madárfészeknek nevezett Nemzeti Stadiont, valamint az úszóversenyeknek otthont adó Vizes kockát.

Két nappal a nyitóünnepség előtt a fő helyszínek tőszomszédságában található sajtóközpontban (MPC) már nagyüzem van, ám a környező sugárutak rendre kordonokban, sorompókban és posztoló őrökben végződnek. Így csak néhány száz méterről lehet gyönyörködni a nyári játékok két impozáns jelképében, amelyek ennek következtében alig látszanak szabad szemmel.

A kivehetetlenség oka mindenekelőtt az elképesztő páratartalom, amely valóságos búrát von a 17 milliós metropolis fölé. A légkondicionált épületekből kilépve szinte mellbevágó a 35 fokos kánikula, ez azonban nem párosul verőfényes viszonyokkal, mivel a napból ― melybe nyugodtan bele lehet nézni ― általában csak egy halvány, fakósárga folt látszik. A fülledt szürkeség legfeljebb kétszáz méteres látótávolságot tesz lehetővé, a távolabbi épületeknek már éppen csak a sziluettje vehető ki.

A környék minden sarkán, megállójában és bejáratánál biztonságiak és katonák állnak, utóbbiak időnként látványos menetgyakorlatokkal vonzzák magukra a tekinteteket. A 33 emeletes felhőkarcolókból álló médiafaluban is általános jelenség egy-egy masírozó egyenruhás osztag, ám még feltűnőbb a fehér ötkarikás pólókban büszkén feszítő önkéntesek száma. A szervezők alaposan túlbiztosították magukat tizen- és huszonéves fiatalokkal, akik ezrével mosolyognak szolgálatkészen mindenütt. Az MPC bankjában például hárman végzik el a sorszámletépés és -átadás felelősségteljes feladatát, amelyre az ügyfelek amúgy saját maguk is képesek lennének...

Megérkezett az olimpiai láng Pekingbe

Két nappal a XXIX. nyári olimpiai játékok kezdete előtt szerdán megérkezett Pekingbe az olimpiai láng. A stafétát máris megzavarta néhány Tibet-párti tüntető. A fáklyavivő váltó első tagja, Kína első űrhajósa, Jang Li-vej volt a Tienanmen téren, majd az ő kezéből Jao Ming, az észak-amerikai profi kosárlabda-csúcsbajnokság, az NBA kínai világsztárja vette át a fáklyát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2008-08-07: Sport - x:

Rajtol a C-osztály (Minifoci)

Szombaton kezdődik a 2008—2009-es sepsiszentgyörgyi C-osztályos minifoci-bajnokság. Az I. forduló: Unical & Dr. Office—Gulestina (8 óra), Lugera—Milan (9), Glorius—Mexikó (10), ASA—Phoenix (11), Carpatgraf—Tribel (12), Bertis—Csipet Csapat (13), Csifa—Puskázó (14), Ifjúsági FC—Ambulance (15), Deico—FC No 1 (16), IGO I. (Jamaica (17), Sky—Biton (18).
2008-08-08: Nyílttér - x:

Az utca hangja

V. K., Sepsiszentgyörgy. Már a park úgynevezett korszerűsítése is zavar, de úgy látszik, a rendezési düh nem éri be a központtal. A Kós Károly utcában két fát a tövéig beaszfaltoztak, és így kiszáradás általi halálra ítélték, mert nem maradt egy tenyérnyi föld sem, ahol az éltető nedvesség beszivároghat. A polgármesteri hivatal szakértői különféle elméleteket bocsátottak szárnyra egyes fák megbetegedéséről, de tény, hogy túl kevés nálunk az egy főre eső zöldövezet, és úgy látszik, hogy az egészséges levegőt és kellemes városképet adó lomboknak nem a gyarapítását, hanem további kiirtását tűzték ki célul.