Vetélkedő gimnazistáknakÉrtékeink négy határon át

2018. október 16., kedd, Magazin

Az általános iskolák 5–8. osztályos diákjainak Négy határon át címmel hirdet Értékeink témában vetélkedőt a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság, közösen az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival.

  • Fotó: Pávai István
    Fotó: Pávai István

Az Erdélyben, Muravidéken, Vajdaságban és Felvidéken tartandó interaktív, honismereti többfordulós vetélkedő célja a helyi értékek megismertetése és őrzése, valamint az értéktárak bővítése. A kezdeményezők fontosnak tartják, hogy a megmérettetés által közelebb hozzák a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket.

Szeretettel ajánljuk ezt a versenyt a háromszéki diákoknak, hiszen az elmúlt években meghirdetett magyarországi értéktáras vetélkedőkön is jól bizonyítottak, díjakat hoztak haza. Ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy az ilyen versenyeknek az adott településen közösségépítő jellege van, a gyerekek lelkesedése, kíváncsisága a helyi értékek iránt a felnőtteket is megmozgatja, elindítja az értékmentés, értékmegőrzés útján. Ez a vetélkedő attól is izgalmas, hogy Erdély mellett Muravidék, Vajdaság és Felvidék is részt vesz, tehát meg lehet ismerni ezeket a régiókat is – nyilatkozta Szőts-Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

A vetélkedőre háromfős, 5–8. osztályos diákcsapatok felkészítő tanáraikkal együtt jelentkezhetnek november 4-éig az alábbi linken: http://csemadok.sk/intezet/palyazati-felhivas/negy-hataron-at/felhivas/.

Az első fordulóban virtuális feladatlapot kapnak a diákok, a második forduló időkorlátos online kvízjáték lesz, a harmadik feladata csapatonként három helyi érték feldolgozása. A regionális döntőt 2019. február végén tartják, az áprilisi Kárpát-medencei döntőre (várhatóan lakiteleki helyszínnel) régiónként két-három csapat juthat tovább.

A vetélkedővel kapcsolatos további információkat a cultcovasna@gmail.com e-mail-címen lehet kérni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1216
szavazógép
2018-10-16: Magazin - :

Ukrajna címerére cserélik a turulmadarat

A Munkácsi Vármúzeum pályázatot hirdetett Ukrajna címeremlékművének elkészítésére, amellyel valószínűleg a turulszobrot cserélik majd le a vár fokán álló obeliszk tetején – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.
2018-10-16: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Őszi áldások Mezőföldön

Közel sincs vége a betakarodásnak, bár az időjárás miatt hamarabb érett minden idén mifelénk is. Mátisfalvától Szentkatolnáig végéhez közeleg a burgonya betakarítása, a korai fagyok nyomán lesárgultak a kukoricák, zöldellnek még a káposztával beültetett területek, gazdasági udvarokon pedig itt-ott disznótökhalmokat látni. Nyüzsgésben vannak Mezőföld gyöngyfüzérként sorakozó falvainak lakói, megrakott szekerek, traktor vontatta utánfutók hordják be a termést a földekről.