Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Vetélkedő gimnazistáknakÉrtékeink négy határon át

2018. október 16., kedd, Magazin

Az általános iskolák 5–8. osztályos diákjainak Négy határon át címmel hirdet Értékeink témában vetélkedőt a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság, közösen az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival.

  • Fotó: Pávai István
    Fotó: Pávai István

Az Erdélyben, Muravidéken, Vajdaságban és Felvidéken tartandó interaktív, honismereti többfordulós vetélkedő célja a helyi értékek megismertetése és őrzése, valamint az értéktárak bővítése. A kezdeményezők fontosnak tartják, hogy a megmérettetés által közelebb hozzák a Kárpát-medencei határon túli értékeket, emlékhelyeket, személyiségeket.

Szeretettel ajánljuk ezt a versenyt a háromszéki diákoknak, hiszen az elmúlt években meghirdetett magyarországi értéktáras vetélkedőkön is jól bizonyítottak, díjakat hoztak haza. Ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy az ilyen versenyeknek az adott településen közösségépítő jellege van, a gyerekek lelkesedése, kíváncsisága a helyi értékek iránt a felnőtteket is megmozgatja, elindítja az értékmentés, értékmegőrzés útján. Ez a vetélkedő attól is izgalmas, hogy Erdély mellett Muravidék, Vajdaság és Felvidék is részt vesz, tehát meg lehet ismerni ezeket a régiókat is – nyilatkozta Szőts-Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

A vetélkedőre háromfős, 5–8. osztályos diákcsapatok felkészítő tanáraikkal együtt jelentkezhetnek november 4-éig az alábbi linken: http://csemadok.sk/intezet/palyazati-felhivas/negy-hataron-at/felhivas/.

Az első fordulóban virtuális feladatlapot kapnak a diákok, a második forduló időkorlátos online kvízjáték lesz, a harmadik feladata csapatonként három helyi érték feldolgozása. A regionális döntőt 2019. február végén tartják, az áprilisi Kárpát-medencei döntőre (várhatóan lakiteleki helyszínnel) régiónként két-három csapat juthat tovább.

A vetélkedővel kapcsolatos további információkat a cultcovasna@gmail.com e-mail-címen lehet kérni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2212
szavazógép
2018-10-16: Magazin - :

Ukrajna címerére cserélik a turulmadarat

A Munkácsi Vármúzeum pályázatot hirdetett Ukrajna címeremlékművének elkészítésére, amellyel valószínűleg a turulszobrot cserélik majd le a vár fokán álló obeliszk tetején – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.
2018-10-16: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Őszi áldások Mezőföldön

Közel sincs vége a betakarodásnak, bár az időjárás miatt hamarabb érett minden idén mifelénk is. Mátisfalvától Szentkatolnáig végéhez közeleg a burgonya betakarítása, a korai fagyok nyomán lesárgultak a kukoricák, zöldellnek még a káposztával beültetett területek, gazdasági udvarokon pedig itt-ott disznótökhalmokat látni. Nyüzsgésben vannak Mezőföld gyöngyfüzérként sorakozó falvainak lakói, megrakott szekerek, traktor vontatta utánfutók hordják be a termést a földekről.