Őszi áldások Mezőföldön

2018. október 16., kedd, Riport

Közel sincs vége a betakarodásnak, bár az időjárás miatt hamarabb érett minden idén mifelénk is. Mátisfalvától Szentkatolnáig végéhez közeleg a burgonya betakarítása, a korai fagyok nyomán lesárgultak a kukoricák, zöldellnek még a káposztával beültetett területek, gazdasági udvarokon pedig itt-ott disznótökhalmokat látni. Nyüzsgésben vannak Mezőföld gyöngyfüzérként sorakozó falvainak lakói, megrakott szekerek, traktor vontatta utánfutók hordják be a termést a földekről.

  • Barabás Miklós „unokái”. A szerző felvétele
    Barabás Miklós „unokái”. A szerző felvétele

Megváltozott a mezőgazdasági munka

Minden más itt, mint bő fél évszázaddal ezelőtt. Az aratás-cséplés szinte észrevétlenül tovanyargalt, a mai gyermek számára már ismeretlen a gőzerő hajtotta cséplőgép jellegzetes hangja. Megváltozott, új hangulat keríti birtokába a Csernáton felől érkezőt. A Timate Kft. munkatelepén gépsor válogatja-osztályozza a szebbnél szebb burgonyát, szakemberek sürgölődnek a gépek mellett. Gépi erő zsákolja az idei termést, amely semmivel sem kevesebb, mint a tavalyi, és talán egy kicsit változatosabb is.

– Többnyire a nagy üzletláncokat látjuk el termékeinkkel – tájékoztatott megkeresésünkre Moldován Csaba mérnök –, az eladással a Ferma Cernat nevű közös cégünk foglalkozik. Fő termékünk a burgonya. Ezt követi a búza, felszabadult helyébe már repce került. Nagyobb területeket foglalnak el a zöldségfélék, a piros cékla, a sárga és vöröshagyma, a murok. Állandóan újabb beruházásokra és fejlesztésekre törekszünk. Idén egy nyolcsoros burgonyaültetőt és egy kétsoros burgonyaszedő kombájnt szereztünk be, 2019-ben pedig szándékunkban áll továbbfejleszteni és felújítani létező gépsorainkat.

 

Élelmiszer-termelés és fürdőgyógyászat Hatolykán

Hosszú ideje, hogy a település határa és környéke nagyon kedvező a burgonya termesztésére. Rá is bólintottak erre művelői, de hangsúlyozzák: ajánlott a hatékony vetésforgó alkalmazása, nem szabad „kifárasztani, kimeríteni huzamos ideig a televényt”. A Fejér családnál kissé alaposabban elmerültünk a témában.

– Mennyiben befolyásolta a tavasz és a nyár szeszélyes időjárása a gumók fejlődését? – tettük fel a kérdést.
– Bizony, befolyásolta az ültetés utáni kelést és az első kötéseket a csapadékhiány. Utána már jobban alakult, megszaporodott a gumószám, mert közbejött a csapadékosabb időszak – mérlegelt ifj. Fejér Csaba. – Az utóbbi száraz időszak aztán ismét korlátozta a növekedést, illetve az általános terméshozamot is. Mindezek ellenére azt el lehet mondani, hogy az idei termés jó közepes. Mindez azonban csak akkor érvényes, ha a termelő lelkiismeretesen elvégezte a kötelező talaj-előkezeléseket és a burgonyavész elleni permetezést is. Így lehet családi vállalkozásunk esetében hektáronként 25–30 tonnás átlagtermésről beszélni, 1500 tonnát tudunk ebből megfelelő körülmények között, klimatizált módon tárolni. A burgonya mellett kisebb mennyiségben gabonát és hagymát, újabban sárgarépát is termesztünk. Alkalomadtán fejlesztünk is, tavaly sikerült megvásárolni egy John Deere márkájú traktort.

A Fejér család ebben az esztendőben 50 hektáron termesztett burgonyát. Többnyire nagyobb cégeknél értékesítik, de alkalmi felvásárlók is jelentkeznek a Kárpátokon túli területekről. Miként megtudtuk, látogatásunk idején a felvásárlási ár 0,80 és 1 lej között ingadozott.
Hatolyka másik adottsága a település alatti, kitűnő minőségű szénsavas gyógyvíz- és gyógygáztartalék. A korszerűen berendezett gyógyfürdőt és hatékony mofettáját egyre többen veszik igénybe helybeliek és környékbeliek – tájékoztatott Bardocz Roland egységvezető. Több kezelésre szorulót is tudnának fogadni – hangsúlyozta –, erre ugyanis lehetőséget biztosít az egység befogadóképessége. A kezelőrészleg mellett elszállásolási lehetőséget is kínálnak. Az emeleti részen hat berendezett és kényelmes szoba várja a vendégeket, amelyekben 12 személyt tudnak elszállásolni, az egység a téli időszakban is működőképes.

Augusztus folyamán magyarországi orvosküldöttség látogatta meg a hatolykai gyógyfürdőt és mofettáját. Dr. Csáky Csaba, a Mofettával, Szén-dioxid-terápiá­val az Egészségért Nemzetközi Egyesület elnöke közölte, hogy éppen ma zajlik Komáromban az egyesület évi beszámolója és közgyűlése, ahol a Kovásznát és Hatolykát meglátogató orvosok beszélnek a Háromszéken szerzett hasznos tapasztalatokról, ugyanis a komáromi megbeszélések közös témája is éppen a gyógygázok szerepe lesz az érvédelemben, valamint a szénsavas kádfürdők hatása a megelőzhető lábamputáció esetében. Olvasóink bizonnyal örömmel veszik tudomásul, hogy a magyar szakemberek érdeklődnek a nálunk alkalmazott módszerek és eredmények iránt. A hatolykai tapasztalatcserén részt vettek a gyógyfürdőt működtető megyei Aquasic egyesület vezetői, Nagy József és Demeter István.

 

Kettős öröm Márkosfalván

Látogatásunk idején az utolsó simításokat végezték azon a vadonatúj iskola- és óvodaépületen, amelynek névadója a település szülötte, a nemzet festője, Barabás Miklós. Rendszeresen javítgatták a falu régi iskolaépületét – magyarázták a tanítónők –, sajnos nagyon megviselte az idő, s így a községi önkormányzatnak, Tusa Levente polgármesternek lépnie kellett.

– Önerőből építtet elemi iskolát és óvodát a községvezetés? – kérdeztük a polgármestert.
– Igen. Pályázni nem tudtunk, lehetetlen lett volna, ugyanis egy megcsappant lélekszámú falunak, ahol a jelenben is apadó a tanulólétszám, új iskolát nem épít az állam, márpedig az iskola épülete éppen hogy össze nem omlott. Lépnünk kellett, és ebben egyetértett velem a községi tanács is. Átadását-felavatását a téli vakációra rögzítettük. Remek alkalom lesz arra is, hogy a gyerekek felelevenítsék a névadó alakjához kapcsolódó ismereteiket, ugyanis ebben az évben kellene megemlékezni a festő Barabás Miklós halálának 120. évfordulójáról.

– Örvendünk, hogy Márkosfalva jót tud lépni ebben az esztendőben – nyilatkozta Gál Attila, a községi tanács tagja és a helybeli református egyházközség gondnoka –: hamarosan átadják az iskolát. Örvend a falu és örvend a családom is, mert ott tanul a negyedik osztályos fiam is. Megérkezett az előzetesen beígért magyarországi támogatás, azonnal megkezdtük templomunk külső tatarozását is. Ki akarjuk cserélni a harangtorony négy ablaktokját, szükségünk lesz a helybeliek kalákájára, ezt követné majd a templomépület belső felújítása. A kivitelező egy baróti székhelyű cég. A szentkatolnai községi tanács tízezer lejes anyagi támogatását is várjuk, amiből a lelkészi lakás tetőzetét akarjuk újracserepezni tavasszal, s majd megejteni külső-belső javítását is.

 

Bóbitáéknál

Szentkatolnai kisgyerekes szülők unszoltak, hogy tekintsük meg az új, korszerű óvodát, amely párját ritkítja a vidéken, és egyike a községközpont utóbbi sikeres beruházásainak, nyertes pályázati pénzből és községi önrészből épült fel Tusa Levente polgármester erőfeszítései nyomán. A Bóbita névre hallgató intézménybe harangszó után érkeztünk, a gyerekekkel már nem tudtunk találkozni, de Zsigmond Mária óvónő, aki 27 éve végzi itt oktató-nevelő munkáját, készséggel bemutatta a vadonatúj épületet, amelyet első pillantásra mindenki tervezői sikerként könyvelhet el.

− Szeptember 10-én költözött be az épületbe az óvoda – mondta a pedagógus –, ünnepélyes átadására-szentelésére októberben kerül sor. Korszerű belső bútorzata már a helyére került, ugyanis a jelenleg huszonnyolc gyerekből álló vegyes csoportból tizenhatnak a szülei kérték, hogy vezessük be a napközis programot, aminek semmi akadálya nincs, ugyanis modern és a higiénia minden követelményének megfelelően felszerelt konyha és hálószoba áll rendelkezésünkre. Megérkeztek a játékok is, a támogatók az udvaron felszerelt játszótérről is gondoskodtak. A gyereklétszám miatt sincs aggodalom, hiszen az elkövetkező évekre növekvő tendencia mutat­kozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2018-10-16: Magazin - :

Értékeink négy határon át (Vetélkedő gimnazistáknak)

Az általános iskolák 5–8. osztályos diákjainak Négy határon át címmel hirdet Értékeink témában vetélkedőt a Kovászna Megyei Értéktár Bizottság, közösen az Erdélyi Értéktár Bizottsággal, az NMI Művelődési Intézettel és a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal alapítóival.
2018-10-16: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ígéreteket kaptak a juhászok

Konkrétumokat akartak kicsikarni a Bukarestbe vonult juhászok az elmúlt héten az agrártárca vezetőségétől, végül csak újabb ígéretekkel mehettek haza nyájaik mellé. Petre Daea agrárminiszter azt ígérte, jövő évtől egyetlen törzskönyvezett berbécset sem lehet eladni, ha azt előzlőleg nem tesztelték, ugyanakkor azt is felvetette, megváltoztatják a legelők törvényét, hogy ne fordulhasson elő az, hogy a községi legelőket a polgármesteri hivatalok olyan személyeknek adják bérbe, akik nem foglalkoznak állattenyésztéssel – számolt be az agroinfo.ro.