Kényelmetlen kérdéseket tettek fel Csíkban a volt kormányfőnek

2018. október 20., szombat, Belföld

A kormányzása idején hozott döntések következtében fokozódott medvegondokkal és a csíksomlyói búcsú UNESCO-védettsége akadályozásával szembesítették csütörtöki csíkszeredai sajtótájékoztatóján Dacian Cioloș korábbi technokrata miniszterelnököt.

Dacian Cioloș az általa alapított Románia Együtt Mozgalmat népszerűsíteni és a helyi gondokkal ismerkedni járt Székelyföldön. Csíkszeredai sajtótájékoztatóján elsősorban a pártja céljait szerette volna ismertetni, azonban az újságírók azokról a 2016-os kormányzása idején hozott döntésekről faggatták, amelyek hátrányosan érintették Székelyföld lakóit. A Cioloș-kormány tiltotta ugyanis be a populációszabályozás érdekében végzett medvevadászatot Romániában, és szintén a Cioloș-kormány mulasztotta el azokat a lépéseket, amelyek azt eredményezték volna, hogy a csíksomlyói búcsút felvegyék az UNESCO védett szellemi világörökségek listájára.

Dacian Cioloș elmondta: az állományszabályozó medvevadászatot akkor lehet alkalmazni, ha bizonyítottan túlszaporodtak a vadállatok egyes területeken. Megjegyezte azonban, hogy Románia máig nem dolgozott ki működőképes eljárást a populáció felmérésére, így szerinte azt sem lehet bebizonyítani, hogy túlszaporodott a medveállomány. Mint mondta, a korábbi kormányok csak tűzoltásszerűen adtak kilövési engedélyeket a vadásztársaságoknak, hosszú távon azonban az a rendszer nem oldotta meg a nagyvadak helyzetét.

A csíksomlyói búcsú UNESCO-védettségével kapcso­latban Dacian Cioloș emlékeztetett: a búcsút egy korábbi kormány terjesztette fel a védett szellemi örökség listájára. Kormányzása idején csupán annyi történt, hogy az UNESCO illetékes bizottsága elbírálta a felterjesztést, hiányosságokat fedezett fel a pályázatban, és kérte, hogy egészítsék ki a dokumentációt, a döntést pedig elhalasztotta. Nyomatékosította, hogy a Csíksomlyó-dossziét nem a kormánya vonta vissza, hanem az UNESCO bizottsága dobta vissza további információkat kérve. Megjegyezte: ilyen esetekben a felterjesztő országnak három év áll rendelkezésére a dosszié kiegészítésére.

„A halasztás 2016-ban történt. Azóta eltelt két év, és nem történt semmi. Vajon az RMDSZ-es barátaim sorban álltak Dragnea úrnál követelve a pályázat kiegészítését? Nem, sokkal könnyebb megvárni, hogy Cioloș sajtótájékoztatót tartson, és azt mondani, hogy ő a hibás” – fogalmazott a volt kormányfő.

Dacian Cioloș kijelentette: felelősséget vállal miniszterelnökként meghozott minden döntéséért, de az RMDSZ-től is elvárja, hogy vállaljon felelősséget azokért a dolgokért, amelyeket tett, és azokért is, amelyeket elmulasztott megtenni. Dacian Cioloș idén bejegyzett pártjának szeptember végén 10,1 százalékos támogatottságot mért az IMAS közvélemény-kutató intézet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 751
szavazógép
2018-10-20: Emlékezet - :

Illyés Elemér: Erdély változása 24. (Az együttélés lehetőségei)

A párizsi békeszerződés után
A kétnyelvűséggel kapcsolatban kialakult s a közoktatásban, közigazgatásban vagy a közélet bármely terén alkalmazott jogszabályok, állami törvények vagy hatósági rendeletek elsősorban nem időtállóak, megfogalmazásuk fogyatékos vagy kétértelmű.
2018-10-20: Belföld - :

Megúszta a büntetést a fogyasztóvédő

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács nem találta diszkriminatívaknak Claudiu Sorin Susanunak, a fogyasztóvédelmi hatóság brassói regionális irodája vezetőjének a székelyudvarhelyi áruházi botrány kapcsán tavaly szeptemberben tett kijelentéseit. A tanács a Mikó Imre Jogvédő Szolgálatot vezető Benkő Erika parlamenti képviselő panasza nyomán vizsgálta meg a fogyasztóvédő kijelentéseit és a hatóság intézkedéseit.