Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megjelent a Kárpátaljai Gasztrokalauz

2018. november 1., csütörtök, Magazin

A Magyar Konyha Magazin folyóirat legújabb számának mellékleteként megjelent a 190 címet összegyűjtő Kárpátaljai Gasztrokalauz.

A kiadvány budapesti bemutatóján tegnap Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a könyvecske nem csupán útikalauz, gasztrokulturális összefoglaló, amely rengeteg élményt, helytörténeti érdekességet mutat be, hanem egyben kvintesszenciája azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a magyar kormány tesz a kárpátaljai magyarságért a régió turisztikájának fejlesztésén keresztül. A kárpátaljai magyarság jelenleg a legveszélyeztetettebb nemzetrészünk – mondta Grezsa István, aki kitért arra is: öt évvel ezelőtt a kelet-ukrajnai harcok hírére eltűntek a magyar turisták Kárpátaljáról, ezen is próbál a magyar kormány segíteni különféle kezdeményezések támogatásával.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője kiemelte, hogy a Kárpátaljai Gasztrokalauz úttörő munka, soha sehol nem készült még hasonló összefoglaló a régió sokszínű konyháiról. Hiteles könyv, hiszen a benne szereplő vendéglátóhelyek, szállodák, panziók, kocsmák, cukrászdák, büfék, piacok, pincészetek és kézműves ételkészítők nem fizettek a szerepeltetésükért. Gesztusértékű, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül minden olyan vendéglátóhely bekerült a Pákozdi Judit által szerkesztett ka­lauzba, ahol jóízűen lehet enni-inni – fűzte hozzá. Kitért arra is: a 190-ből 60 helyen egyáltalán nem beszélnek magyarul, ezért a könyvben van egy ukrán–magyar szótár is.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke úgy vélte, Kárpátalja rendkívül hányatott sorsú vidék, az elmúlt száz évben öt államhoz tartozott. Mindennek egyetlen haszna, hogy rendkívül változatos a helyi konyha, egyszerre találhatóak meg benne a magyaros, cseh, román, ukrán, orosz és kaukázusi ételek is. A gasztrokalauz a Magyar Konyha magazin és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács közös kiadványa. Mester András, a tanács elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fontos lenne megjelentetni a könyvecskét ukrán nyelven is, hiszen az ukránok többsége sem ismeri eléggé a soknemzetiségű régió vagy az ott élő magyarság történetét, kultúráját. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 942
szavazógép
2018-11-01: Magazin - :

Száz éve hunyt el Tisza István

Meg kell becsülnünk múltunk nagy alakjait, és helyesen kell értelmeznünk sorsfordulóinkat az Országgyűlés elnöke szerint. Kövér László a Tisza István miniszterelnök halálának 100. évfordulója alkalmából tartott tegnapi budapesti koszorúzáson azt mondta, a tragikus sorsú egykori miniszterelnök megérdemelné, hogy történelmi nagyságaink közé emeljük.
2018-11-01: Sport - :

A török Mersin BSB érkezik Sepsiszentgyörgyre (Női kosárlabda, Európa-kupa)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC ma 19 órától hazai környezetben folytatja nemzetközi szereplését, az Európa Kupa második csoportmérkőzésében a törökországi Mersin BSB együttesét fogadja a Sepsi Arénában. „Nem ígérhetem meg a győzelmet, azt viszont megígérem: minden erőnkkel azon leszünk, hogy nyerni tudjunk” – nyilatkozta Zoran Mikes, a zöld-fehérek edzője csapata tegnapi sajtótájékoztatóján.