Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. november 2., péntek, Mi, hol, mikor?

Megemlékezés Barcaföldváron
Az egykori földvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben a nemzeti gyásznapon, vasárnap 15.30 órától tizenkilencedik alkalommal kerül sor a hagyományos megemlékezésre. Beszédet mondanak a brassói magyar történelmi egyházak és az RMDSZ képviselői. Házigazda az emlékhely kezdeményezője, Ungvári Barna András volt hidvégi, jelenleg uzoni református lelkipásztor. A megemlékezést szeretetvendégség követi a fogolytábor hidvégi emlékszobájában. (sz.)

Hazajáró-közönségtalálkozó
A Tortoma Önképzőkör kihelyezett találkozóján ma 19 órától a baróti Party Pub vendéglő emeleti termében az érdeklődők a Prima Primissima díjas Hazajáró turisztikai és honismereti magazinműsor szerkesztőivel, szereplőivel találkozhatnak. Meghívott: Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor. Házigazda: Demeter Zoltán.

 

Szűrővizsgálat
Az illyefalvi Pető Képző- és Fejlesztő Központban hétfő délelőtt ingyenes szűrővizsgálatra jelentkezhetnek központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők, gyermekek és felnőttek. A rendelésen szeretettel várnak minden olyan gyermeket, akinél szülés előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született, és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Továbbá olyan gyermekeket és felnőtteket is, akiknek stroke, koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. Azok a felnőttek is jelentkezhetnek a vizsgálatra, akik Parkinson-kórban, sclerosis multiplexben szenvednek. A vizsgálat lényege, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A rendelés eredménye után a konduktorok csoportokat alakítanak, és a kiválasztott betegek háromhetes fejlesztőprogramon vehetnek részt Illyefalván a már eddig is kezelt betegekkel együtt november 4. és 24. között. Érdeklődni a 0724 266 020-as telefonon lehet.

 

Spanyol társalgási klub
A Zöld Nap Egyesület hatodik alkalommal indította el spanyol társalgási klubját. A házigazda szerepét Carmen Gallardo és Miguel Paya, a Friends of environment spanyol EVS önkéntesei töltik be. A nyitott és ingyenes társalgási klub keddenként látogatható, a jelenlevők elsajátíthatják a spanyol nyelv alapjait (ábécé, bemutatkozás, hasznos mondatok), nem formális nevelésben részesülhetnek dalok, rajzfilmek, kisfilmek és sok más érdekes módszer által. A következő találkozót jövő kedden 18 órakor tartják, az egyetlen részvételi feltétel az alapfokú angolnyelv-ismeret. A projektet az Erasmus+, Európai Önkéntes Szolgálat pontja támogatja.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház ma 19 órától a nagyteremben az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadást játssza. Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján írta és rendezte Radu Afrim.
NEMES NAGY ÁGNES-ELŐADÁS. P. Magyarosi Imola Kettős világban című egyéni előadása ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben hallható. Nemes Nagy Ágnes verses és prózai szövegei mentén járja körül a költő alkotói világát és életútját. Jegyek kaphatók a köz­ponti jegyirodában, illetve a www.biletmaster.ro honlapon.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi magyar színház Jordi Galcerán A Grönholm-módszer című darabját bérletes előadásként játssza a Vigadó Művelődési Házban november 4-én, vasárnap 19 órától.

 

Jótékonysági előadás
Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban szombaton 19 órától a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék A mű üdőnkbe nem így vót! című előadását láthatják, amelynek bevételét a szeretetiskolás diákok javára ajánlják fel. Belépő: 20 lej.

 

Zene
Sepsiszentgyörgyön a Bástya-ház koncerttermében november 5-én, hétfőn 19 órától kamaraesten lép fel Bordos Kinga (zongora), Molnár Tibor (hegedű) és Kostyák Előd (cselló).

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16 órától Venom (amerikai sci-fi, akcióhorror, 112 perc, 2018) 3D, román felirattal; 16.15-től Az elsőnél leszállunk (román romantikus dráma, 84 perc, 2018); 18.15-től Csillag születik (amerikai zenés filmdráma, 135 perc, 2018) román felirattal; Az első ember (amerikai életrajzi film, 141 perc, 2018) román felirattal; 20.45-től Johnny English újra lecsap (francia–amerikai–angol akcióvígjáték, 88 perc, 2018) magyar szinkronnal; 21 órától A Hunter Killer-küldetés (amerikai akciófilm, 121 perc, 2018) román felirattal.

 

Hitvilág
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban ma 22 órától virrasztást tartanak, melyet a Má­ria rádió élő adásban közvetít.
LÉLEKÓRA. A kovásznai római katolikus templomban vasárnap 12 órától (a 11 órás mise után) Goda Gyula budapesti vezetési tanácsadó, tréner A család mint közösség és annak válsága címmel tart előadást.
IRODALMI ÖSSZEÁLLÍTÁS. Mikor az öregemberek mosakodnak – idősekről minden korosztálynak címmel Albert-Nagy Ákos előadóművész vers-próza összeállítása öregségről, öregedésről 25 percben vasárnap 11 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban az istentisztelet részeként hangzik el.

 

Segítség a gyászban
Gyászolók sorstárs-csoportjába várják mindazokat, akik régebben vagy a közelmúltban veszítették el szeretett hozzátartozójukat. Az önsegítő csoportok támogató hatása az egyik legerősebb gyógyító erő. Sokan azt gondolják, csak felerősödik a szomorúság, de éppen ellenkezőleg, a sorstársak között enyhül a fájdalom. A csoportban kialakuló bizalom, együttérzés, megértés légköré­ben nyíltan lehet beszélni az érzelmekről, az új élethelyzet nehézségeiről, és mintákat kapni arra nézve, hogyan lehet megküzdeni a gyász fájdalmával. A részvétel díjtalan. Jelentkezés a 0731 025 903-as vagy a 0728 967 211-es telefonon.

 

Kiállítás
HÁBORÚS KÉPESLAPOK. Kevés szavak címmel első világháborús képeslapokból nyílik kiállítás ma 10 órától Sepsiszentgyörgyön a prefektúra székhelyén. A kiállítást november 8-ig lehet megtekinteni hétköznapokon 9–16 óráig, november 10–20. között pedig Bodzafordulón a Mircea Eliade Líceumban naponta 12–16 óráig. A kiállított anyagot Claudia Septimia Sabău, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem történelmi múzeumának munkatársa mutatja be.
JÓTÉKONYSÁGI AUKCIÓ.  A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban a Colectiv Klub utolsó éjszakáján készült fotókból október 30-án nyílt kiállításon bemutatott alkotások november 5-ig megvásárolhatók egy csendes aukción. A bevételt jótékony célra fordítják.

 

Röviden
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Kör következő találkozóját szombaton 17 órától tartja az unitárius egyház tanácstermében. A műhelymunka témája: Pilinszky János. Kedvenc költőjét bemutatja Józsa Attila, a kör elnöke. Utána kötetlen beszélgetés.
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–15 óra között javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Kézdivásárhelyen a Gyár utcában a Dózsa György utca és a Béke utca közötti szakaszon, valamint a Dózsa György utcában a 41-es, 42-es és 43-as tömbházban. A munkálatok befejezése után az érintett szakaszon az ivóvíz zavaros lehet.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (telefon: 0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap  8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter 2 (0267 351 025); Kézdivásárhelyen hétvégén a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); hétfőtől a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baró­ton szombaton 9–13 óráig a  Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2018-11-02: Nyílttér - :

Értékes vagy!

Az Ikafalvi Ifjúsági Napok október 27-i vendége Müller Loránd szemerjai lelkipásztor volt, aki hét pontban foglalta össze mindazt, amit az értékeinkről tudnunk érdemes.
2018-11-02: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága férj, édesapa, testvér, rokon,
DIOS LÁSZLÓ
életének 63. esztendejében elhunyt.
Temetése 2018. november 4-én, vasárnap 13 órakor lesz a szemerjai új ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4308703