Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Queen- és Freddie Mercury-film a mozikban

2018. november 3., szombat, Magazin

Bohém rapszódia címmel életrajzi film készült a Queen együttesről, középpontban az énekessel, Freddie Mercuryvel. Az eredeti zenéket felvonultató alkotást a napokban a sepsiszentgyörgyi moziban is bemutatják.

  • A Freddie Mercuryt alakító Rami Malek  Fotó: nlcafe.hu
    A Freddie Mercuryt alakító Rami Malek Fotó: nlcafe.hu

Az 1971-ben alakult és Freddie Mercury 1991-ben bekövetkezett haláláig a csúcson lévő (de két alapítója részvételével azóta is működő) Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, világszerte mintegy 170 millió albumot adott el. Az amerikai–brit koprodukcióban készült Bohém rapszódia az első olyan egész estés játékfilm, amely a zenekar és frontembere történetét meséli el.

A film Mercury ifjúkorától, illetve a Queen elődjének tekinthető Smile együttes szárnypróbálgatásától kezdve az első sikereken, majd a felemelkedésen keresztül a belső problémákig, az énekes AIDS-betegségéig minden fontos epizódot felvillant. Bemutatja, a kiadóval és a menedzserekkel vívott harcok során hogyan tudtak a csapat tagjai hűek maradni zenei elképzeléseikhez.

A Bohém rapszódia főszereplője a Freddie Mercuryt alakító Rami Malek, aki Emmy-díjat kapott tévésorozatért (Mr. Robot), s akit a mozinézők az Éjszaka a múzeumban-trilógiából ismerhetnek már. Az egyiptomi, kopt keresztény bevándorlók gyermekeként született 37 éves amerikai színész nemcsak a külsőségek terén hasonul a megtévesztésig Freddie Mercuryhez, drámai játékával azt az utat is hitelesen ábrázolja, amelyet a párszi indiai származású énekes az ismeretlenségtől a világhírnévig bejárt. Akik az énekes életéről nem sokat olvastak az elmúlt évtizedekben, elsősorban azzal szembesülhetnek, milyen magányos volt a sztár, hiába vette körbe magát egész életében barátokkal, ismerősökkel, szeretőkkel.

A Bohém rapszódiát a Queen legendás 1985-ös londoni, Wembley stadionbeli Live Aid-koncertje foglalja keretbe. Ez volt a Queen (az énekes mellett Brian May – gitár; John Deacon – basszusgitár; Roger Taylor – dob) nagy visszatérése azután, hogy Mercury egy időre szólópályafutását részesítette előnyben. A Live Aid-koncert jeleneteihez az eredeti filmfelvételeket is felhasználták.

A Universal Music által kiadott filmzenealbum is nagyban támaszkodik a Live Aid-koncertre, innen szól a Bohemian Rhapsody, a Radio Ga Ga, a Hammer to Fall és a We Are the Champions is. A filmben és a lemezen hallható több más, eddig kiadatlan koncertfelvétel is, köztük a Love of My Life, amelyet 300 ezres tömeg énekelt 1985-ben Rióban. Brian Mayt Gwilym Lee, Roger Taylort Ben Hardy, John Deacont Joseph Mazzello alakítja. A Bohém rapszódia forgatása tavaly szeptemberben kezdődött, az eredeti rendezőt, az X-Men-filmekből ismert amerikai Brian Singert három hónap után leváltották, a filmet Dexter Fletcher brit színész-rendező fejezte be. A különböző énekesekkel a Queent ma is működtető Brian May és Roger Taylor kreatív szakértőként és zenei producerként vett részt a film elkészítésében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2018-11-03: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Megemlékezés
Barcaföldváron, az egykori fogolytábor helyén létesült emlékkertben a nemzeti gyásznapon, vasárnap 15.30 órától tartják a hagyományos megemlékezést. Beszédet mondanak a brassói magyar történelmi egyházak és az RMDSZ képviselői. Házigazda az emlékhely kezdeményezője, Ungvári Barna András volt hidvégi, jelenleg uzoni református lelkipásztor. A megemlékezést szeretetvendégség követi a fogolytábor hidvégi emlékszobájában.
2018-11-03: Magazin - :

A gyász segít visszatérni az életbe

A gyász több szakaszból álló bonyolult folyamat, melynek egyik legfontosabb funkciója, hogy visszasegítsen az életbe – erről beszélt halottak napja alkalmából Kalamár Hajnalka pszichológus az M1 tévécsatornán tegnap reggel.