Oroszország kiáll Szerbia mellett

2007. július 10., kedd, Világfigyelő

Moszkva az orosz külügyminiszter tegnapi kijelentése szerint megvétóz minden olyan Koszovóval kapcsolatos határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely elfogadhatatlan Szerbia számára.

,,Bármilyen megoldás elképzelhető, amely a két érintett fél megállapodásán alapul. Semmilyen más döntés nem mehet át a BT-n" — fogalmazott Szergej Lavrov a kirgiz fővárosban, ahol a Sanghaji Együttműködési Szervezet tanácskozásán vesz részt. Szavait a RIA—Novosztyi orosz hírügynökség idézte. Az orosz külügyminiszter ezúttal sem jelentette ki, hogy Moszkva élni fog vétójogával, de megjegyzése az eddigi legerősebb jelzés arra, hogy Oroszország megvétózna egy Koszovónak függetlenséget előirányzó határozatot a BT-ben. Az Egyesült Államok és az európai BT-tagok olyan határozati javaslatot terjesztettek elő Koszovó ügyében, amely négy hónapot adna a koszovói albánoknak és a szerbeknek arra, hogy megállapodjanak a dél-szerbiai tartomány jövőbeli jogállásáról. Ha nem jutnak egyezségre, a terület függetlenné válhat, kezdetben nemzetközi felügyelet alatt, végül azonban akár anélkül is.

Vasárnap Daniel Fried amerikai külügyi államtitkár-helyettes együttműködésre szólította föl Oroszországot Koszovóval kapcsolatban, hozzáfűzve, hogy George Bush amerikai elnök ,,nagyon világosan megmondta, hogy (a folyamat) végeredménye Koszovó függetlensége lesz".

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-10: Világfigyelő - x:

Lengyelország elszigetelődhet

A leghatározottabban elutasította José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke tegnap a közelmúltban Brüsszelben tartott EU-csúcson létrejött kompromisszumos szerződéstervezet Lengyelország által követelt újratárgyalását.
2007-07-10: Világfigyelő - x:

Magyar Tükör

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormányfő számára páncélozott autót vásárolnak, erről a párt országgyűlési képviselője beszélt. Nyitrai Zsolt közölte: becslések szerint egy 50 millió forint körüli, páncélozott luxusautó beszerzéséről van szó, ami a mai gazdasági helyzetben, amikor az embereket nap mint nap érik a megszorítások, visszás és arcátlan".