Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bemutatták a Tagro traktort

2018. november 6., kedd, Gazdakör

Az elmúlt napokban zajlott Bukarestben az ország legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, az Indagra. Közel ötszáz cég mutatta be termékeit, a hazai szakvállalkozások közül a régeni székhelyű IRUM mezőgazdasági és erdészeti gépgyártó hozta a legnagyobb újdonságot: a Tagro traktort. Száz százalékban román termékként reklámozzák, valójában az alkatrészek mintegy kétharmada készül az országban. Például a traktor „szíve”, a motor az olasz Fiat-csoporthoz tartozó Fiat Powertrain Technologies terméke.

  • Fotók: Bokor Gábor
    Fotók: Bokor Gábor

A Tagrót a kis és közepes farmoknak szánják, külföldön is értékesíteni szeretnék. Három változatban készül, 86, 95 vagy 102 lőerős erőforrással. A „nagytestvér”, a 102 lovas, 1400-as fordulaton 430Nm leadására képes traktor Shuttle típusú kapcsolószekrénye elő- és hátramenetben is tizenkét fokozatú, így a traktor mindkét irányban ugyanarra a sebességre képes. A 4×4-es meghajtás, a differenciálzár elektrohidraulikusan kapcsolható. A hátsó emelőkarpár az Auto Lift-rendszernek köszönhetően 4400 kg emelésére képes. Üzemanyagtartálya 110 literes, AdBlue tartálya 20 literes. A hátsó kardánmeghajtó tengely 540 és 1000 percenkénti fordulaton használható. Figyelmet fordítottak a gépkezelő kényelmére, biztonságára. A légkondi, rádió mellett légpárnás, biztonsági övvel felszerelt vezetőülés, biztonsági öves utasülés, oldalt és hátul is nyitható ablakok teszik vonzóvá az utasteret.

Az Indagrán kiállított erőgépet ifj. Orbán Miklós, az AgroSIC Közösségek Közötti Társulás igazgatója több háromszéki gazdával együtt vette szemügyre, meglátásait lapunkkal is megosztotta.

„A kivitelezés nagyon jó. Ebből a szempontból a traktor felveszi a versenyt a külföldön gyártottakkal. Kis és közepes gazdaságok számára lehet hasznos. Hogy mennyire strapabíró, hosszú távon hogyan működik, azt az idő fogja eldönteni, miután több farmer is üzembe helyezi. Nincs túlkomplikálva, elektronika van benne, de a kezelés le van egyszerűsítve, a fülkében nincs monitor, a karok átláthatóak, nem kell különösebb felkészültség a kezelésére. Úgy látom, a gyártó jól szétnézett, felmérte az igényeket, az árat is jól szabta meg. Kérdés, hogyan lesz megoldva a szervizelés, alkatrészellátás az ország különböző részein. Ez döntő szempont egy új traktor vásárlásánál. Abszolút jó benyomást nyújtott a Tagro traktor” – számolt be a szakember.

Orbán Miklós kérésünkre árösszehasonlítást is elvégzett, a 102 lovas, 34 500 euróba kerülő Tagro traktorral többé-kevésbé hasonló erőgépek vásárlási értékét tartva szem előtt. A 100 lóerős kategóriában felszereltségben, árban is a Fendt Vario jelenti a csúcsot 89 000 eurós listaárával. A felszereltségben hasonló John Deere 62 000 euróba kerül. A Case 43 000 euróba, a fehéroroszországi Minszkben gyártott, homlokrakodóval ajánlott Zetor is ugyanennyibe kerül a katalógusok szerint – tudtuk meg.
A Tagro traktort az IRUM fő részvényese, a Maviprod cégcsoport által alapított, Régenben működő Mezőgazdasági és Erdészeti Gépfejlesztési és Kutatási Központban fejlesztették ki ötven mérnök munkájával. Megépítésére négymillió eurót fordítottak, a prototípusok tesztelését Romániában és Olaszországban végezték, év végéig a RAR megfelelőségi bizonylatát is szeretnék megkapni.

A szériagyártást 2019 áprilisában indítják, jövő évre 200 egység gyártását és eladását tervezik. 2020-ig 300 traktor a célkitűzés, 2021-ben újabb 500 traktorral számolnak a gyártók.

A régeni IRUM gyárat 1953-ban állami vállalatként alapították, erdészeti és mezőgazdasági gépeket gyártó és javító üzemként. 1996-ban a többségi részvénycsomagot a régeni székhelyű Maviprod cégcsoport (1993-ban alapította az Oltean család) vásárolta fel, ezzel gyakorlatilag az IRUM csődjét kerülték el.

2010-től a Belarus Üzemekkel szövetkezve évente 500 darab, Régenben összerakott traktort adnak el, amivel az új traktorok piacának 20 százalékát fedik le.

 

 

 

Nem ez az első régeni kísérlet román traktor gyártására. Korábban próbálkoztak a brassói UTB gyárral közösen, de a neves traktorgyár felszámolása keresztbe tett a terveknek.

A világhírű brassói üzem vagyonát 2007-ben a bukaresti Flavus Invest ingatlan-befektetési vállalkozás (az angol Centerra Capital Partner befektetői alap tulajdona) vásárolta meg. AZ UTB helyére 1,5 milliárd euró értékű ingatlankomplexumot terveztek. Az elképezelés részben meg is valósult, az egykori traktorgyár területén épült a Coresi bevásárlóközpont, lakóparkok, irodaházak létesültek.

Az UTB-t 1948-ban alapították az 1925-ben létesült brassói repülőgépgyár (IAR) utódjaként. A változásra többek között azért volt szükség, mert 1946-ban a bevonuló orosz erők magukkal vitték a repülőgépgyár felszerelését. Az első brassói traktor az IAR 22 típusnevet viselte. 2004-ben a Landini traktorok gyártója, az olasz Agro cég, 2005-ben az indiai Mahindra érdeklődött a gyár megvételéről, de nem jutottak egyezségre a helyi hatóságokkal, így a vásár – mely megmenthette volna a hazai traktogyártást – elmaradt.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-06: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Uzon a fogyó esztendőben

Mondhatnánk azt is, hogy ellenszélben, mégis életkedvvel. Intézményes ez az ellenszél, amelynek erősségét azok az önkormányzati vezetők tapasztalják nap mint nap, akik több nyertes pályázat beindításával küszködnek. Annak ellenére, hogy a befektetés pénzalapjának 50 százaléka már a számlájukon, a pénzügyminisztériumon belül működő közbeszerzési hivatal gyakran kifogásolható akadályokat gördít eléjük. Ezek miatt csak késéssel indulhat a beruházás, az időszűke miatt pedig a kivitelezők ódzkodnak bevállalni a munkálatokat.
2018-11-06: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nem kapnak előleget a tehenészek

Idén nem kapnak támogatás-előleget a termeléshez kötött szubvenciókat  igénylő gazdák – jelentette ki Adrian Pintea, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség vezérigazgatója az agroinfo.ro érdeklődésére.