Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem kapnak előleget a tehenészek

2018. november 6., kedd, Gazdakör

Idén nem kapnak támogatás-előleget a termeléshez kötött szubvenciókat  igénylő gazdák – jelentette ki Adrian Pintea, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség vezérigazgatója az agroinfo.ro érdeklődésére.

  • Nem fizetnek előleget a szarvasmarhák termeléshez kötött támogatásából
    Nem fizetnek előleget a szarvasmarhák termeléshez kötött támogatásából

Az intézkedéssel a tavaly bekövetkezett áldatlan helyzetet próbálják elkerülni, mikoris tévesen számolták ki a szarvasmarhák SCZ-támogatását (SCZ – subvenție cuplată în zootehnie), így a gazdáknak vissza kellett fizetniük pénzeket az ügynökségnek – magyarázta a lépés szükségességét az igazgató. Ha a szarvasmarhák támogatásából nem is kapnak előleget, a tehenészeknek is folyósítják a növénytermesztésben érvényes egyes támogatások előlegét.

A 2018-as támogatások előlegének folyósítását október 16-án kezdték meg. Első lépésben a kisebb, tíz hektárnál keveseb területet megművelő gazdák kerültek a fizetési listára. November elején kezdték meg a juhok és kecskék termeléshez kötött támogatásának előlegfizetését. Időközben a nagyobb gazdaságok kifizetése is beindult.

Előlegként a direkt kifizetések 70 százalékát, a kiegészítő kifizetések 85 százalékát kapják meg a gazdák. A SAPS-támogatás teljes összege 478 lej hektáronként, az előleg 334 lej. A redisztributív kifizetés 1–5 hektárra 23 lej/ha, az előlege 16 lej/ha, 5–30 hektár fölött 234 lej/ha, az előlege 164 lej/ha. A klíma- és környezetbarát gazdálkodás támogatása 271 lej/ha, az előlege 190 lej/ha, a fiatal gazdák támogatása 120 lej/ha, ennek az előlege 84 lej/ha. A fiatal gazdák legtöbb 60 hektárra kaphatják meg ezt a támogatást. A juhok és kecskék termeléshez kötött támogatása (SCZ) 74 lej állatonként, az előleg 52 lej állatonként.

Az igazgató szerint három intézkedésre – 10-es: agrárkörnyezeti és klímakövetelmények, 11-es: biogazdálkodás, 13-as: hátrányos helyzetű zónák – összesen 74,21 millió eurót fizetnek ki előlegként. A juhok és kecskék SCZ támogatásának előlegére elkülönített összeg 2,87 millió euróra rúg.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2018-11-06: Gazdakör - Bokor Gábor:

Bemutatták a Tagro traktort

Az elmúlt napokban zajlott Bukarestben az ország legnagyobb mezőgazdasági kiállítása, az Indagra. Közel ötszáz cég mutatta be termékeit, a hazai szakvállalkozások közül a régeni székhelyű IRUM mezőgazdasági és erdészeti gépgyártó hozta a legnagyobb újdonságot: a Tagro traktort. Száz százalékban román termékként reklámozzák, valójában az alkatrészek mintegy kétharmada készül az országban. Például a traktor „szíve”, a motor az olasz Fiat-csoporthoz tartozó Fiat Powertrain Technologies terméke.
2018-11-06: Gazdakör - Incze Péter:

Az ügynökség korszerűsíti számítógépes rendszerét (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) sajtóközleményben értesítette a sikeres pályázókat, hogy tegnaptól a pályázatokhoz kapcsolódó kifizetési és  elszámolási kérelmek, dossziék csak a számítógépes rendszeren keresztül tehetők le egyes intézkedések keretében.