Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésAz ügynökség korszerűsíti számítógépes rendszerét

2018. november 6., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) sajtóközleményben értesítette a sikeres pályázókat, hogy tegnaptól a pályázatokhoz kapcsolódó kifizetési és  elszámolási kérelmek, dossziék csak a számítógépes rendszeren keresztül tehetők le egyes intézkedések keretében.

  • Illusztráció: ziare.com
    Illusztráció: ziare.com

Első lépésben csak néhány intézkedésnél érvényes az online elszámolás: 6.2 (Támogatás a nem mezőgazdasági természetű szolgáltatások létrehozására), 6.4 (Beruházás a nem mezőgazdasági természetű szolgáltatások létrejöttére vagy korszerűsítésére), 7.2 (Beruházás a vidéki infrastruktúra létrehozására, illetve korszerűsítésére), 7.6 (Beruházások a vidéki örökség megőrzésében) és 4.3 (Beruházások a mezőgazdasági és erdészeti infrastruktúra fejlesztésére).

„Az adminisztrativ munka digitalizálása, valamint a gyors és hatékony információtovábbítás céljából megalapozott az ügynökség lépése a számítógépek világában. Az ügynökség számítógépes szakembereinek munkájával a pályázóknak segítünk, de ezáltal a vidékfejlesztési alapok hatékony lehívását is meggyorsítjuk. A bevezetett fejlesztéssel most kiiktatunk egy fázist. Eddig a pályázóknak elszámolási kéréseiket, a kifizetési dossziéjukat személyesen kellett bevinniük a megyei vidékfejlesztési irodákhoz vagy a régiós központokba nyomtatott formában. Ezentúl szakembereink a kifizetési akták ellenőrzését is a számítógépes rendszeren belül végzik, ha igazoló aktákra vagy javításokra van még szükség, ez is a számítógépes rendszeren keresztül fog megtörténni. A programunk fejlesztése  természetes lépés, figyelembe véve, hogy a pályázatok letevése, az információk kérése, illetve bizonyos dolgok tisztázása és elbírálása már rég a számítógépes rendszeren keresztül történik, és a pályázókkal való kapcsolattartás ugyanígy” – nyilatkozta Ad­rian Chesnoiu, az országos ügynökség vezérigazgatója.

A második fázisban, december 1-jétől a többi intézkedés sikeres pályázói is online tehetik le a kifizetési kéréseiket, addigra elkészül a teljes számítógépes program.

A mostani informatikai fejlesztés az ügynökségi bürokrácia csökkentésének a folytatása. Augusztus 1-jétől a letett pályázatoknál elfogadják a digitális aláírást is, a számítógépes rendszerbe feltöltendő pályázatokat eszerint átalakították, és a pályázónak lehetősége van megválasztani az aláírástípust: kézzel (holografikus) vagy elektronikusan. Ez a lehetőség megmarad a kifizetési, elszámolási kérelmeknél is.

A vezérigazgató ismertetője szerint az új, 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben az ügynökség eddig 3,76 milliárd eurót fizetett ki a gazdálkodóknak, feldolgozóknak, vállalkozóknak és polgármesteri hivataloknak. Az uniós jóváhagyás szerint a vidékfejlesztési tervben összesen 9,472 milliárd euró pályázható, ebből 8,125 milliárd az uniós költségvetésből, a vidékfejlesztési alapból származik, amihez a román állam költségvetéséből 1,347 milliárd eurót kell hozzátenni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2018-11-06: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nem kapnak előleget a tehenészek

Idén nem kapnak támogatás-előleget a termeléshez kötött szubvenciókat  igénylő gazdák – jelentette ki Adrian Pintea, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség vezérigazgatója az agroinfo.ro érdeklődésére.
2018-11-06: Belföld - :

Bírált és gúnyolódott a pártelnök (Teleormani bőröndügylet)

Klaus Iohannis államfő elleni vádaskodással reagált tegnap Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke arra, hogy a hétvégén őt lejáratni próbáló kiszivárogtatások nyilvánosságra hozatalát harangozta be a Rise Project nevű tényfeltáró portál. Fánkokat is „bevetett” a párt országos végrehajtó tanácsának ülését megelőző tájékoztatón, hogy hazugságnak minősítse a Rise Project által megszellőztetett információkat.