Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kastély Erdélyben

2018. november 7., szerda, Magazin

Interaktív, az erdélyi kastélyokat, kúriákat népszerűsítő játékokkal ismerkedtek pedagógusok Kolozsváron. A Kastély Erdélyben program saját fejlesztésű játékokkal hozza közelebb a gyerekekhez a kastélyok világát.

  • A vargyasi Daniel-kastély. Fotó: Szekeres Attila
    A vargyasi Daniel-kastély. Fotó: Szekeres Attila

A Le a kalappal! című játék a különböző társadalmi rétegek és történelmi korok öltözködésére tanít: a kisebbek képek, a nagyobbak leírás alapján állíthatják össze, mit viselt egy erdélyi nemes, polgár vagy paraszt. A 4–10 éves korosztály betekintést nyerhet az erdélyi kastélyok történelmébe és az azokhoz kapcsolódó érdekességekbe, például a parkok dendrológiai ritkaságaiba, a korabeli ételek, fűszerek használatába, különböző eszközök, szerszámok, társadalmi rétegződések témáiba – közölte Kémenes Ibolya, a Kastély Erdélyben program játékfejlesztője.

A Kastély Erdélyben program az erdélyi kastélyok újjáélesztését szolgálja, és a kastélyok hosszú távú fenntarthatóságára keres megoldásokat. Nagyon fontos a pedagógusok jelenléte, szeretnék, ha tanórákon és azokon kívül is lehetne ezeket a játékokat használni. Minél szélesebb körbe el akarják juttatni a programot, hogy egyre többen tudjanak játszani, ezért szerveznek pedagógusoknak szóló napot – tette hozzá Fóris Réka programmenedzser.

A játékok élményalapú tanulást kínálnak, akik kipróbálják, belecsöppenhetnek az adott korok világába. A szervezők a Kastély Erdélyben program rendezvényein kívül az iskolákban is ismertté szeretnék tenni a játékok segítségével Erdély épített kincseit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2018-11-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Irodalomtörténeti előadás
Rembrandt bibliai ihletettségű alkotásainak bemutatásával folytatódik dr. Reisinger János magyarországi irodalomtörténész előadás-sorozata a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban. Rembrandt ószövetségi feldolgozásai című előadása csütörtökön 18 órakor kezdődik a Gábor Áron Teremben.
2018-11-07: Magazin - :

A Corvina könyvtár budai műhelye

Új szempontból vizsgálja Mátyás király legendás könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új kiállítása: A Corvina könyvtár budai műhelye címmel hétfőn megnyílt tárlat a Budán készült kódexek történetét járja körül.