Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Corvina könyvtár budai műhelye

2018. november 7., szerda, Magazin

Új szempontból vizsgálja Mátyás király legendás könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új kiállítása: A Corvina könyvtár budai műhelye címmel hétfőn megnyílt tárlat a Budán készült kódexek történetét járja körül.

  • Kálmáncsehi Domonkos Breviáriuma – 1481. Fotó: Mohai Balázs / MTI
    Kálmáncsehi Domonkos Breviáriuma – 1481. Fotó: Mohai Balázs / MTI

A kiállítás azt a korszakot idézi meg Magyarország történetéből, amikor a tudomány és a művészet szerencsés csillagzat alatt együtt állt Mátyás uralkodása alatt – emlékeztetett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Kiemelte: a középkori magyar nagyhatalom élére ismét nemzeti uralkodó került, aki egyesítette magában a zseniális államférfit, a kiváló hadvezért és új jelenségként a nagyszerű tudomány- és művészetpártolót.

Tüske László, az OSZK főigazgatója felidézte, hogy a Bibliotheca Corviniana már Mátyás idejében elnyerte a kortársak elismerését, szétszóródása óta pedig a világ legnevesebb könyvtárai is legféltettebb kincseik között tartják számon a corvinákat. Az OSZK 35 corvinát őriz, és az ezekkel kapcsolatos kutatási eredményeket folyamatosan közzéteszi.

Zsupán Edina kurátor hangsúlyozta, hogy nem általános Corvina-kiállításban gondolkodtak: a tárlat Mátyás könyvtárának Budán készült darabjai­ra koncentrált számos jelentős hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönözve corvinákat. A budai kódexműhely valószínűleg Beatrix királyné érkezésekor indult, és tizenhat éven át működhetett. Mesterei nem egységes stílusban alkottak, hanem Itáliától távol megvalósíthatták saját, új elképzelé­seiket is. Egy idő után azonban törekedtek az egységes megjelenésre, ami többek között az újszerű, egységes stílusú kötésekben is megmutatkozott.

Az összes, máig azonosított corvina részletes adatlapja megtalálható a corvina.oszk.hu honlapon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2018-11-07: Magazin - :

Kastély Erdélyben

Interaktív, az erdélyi kastélyokat, kúriákat népszerűsítő játékokkal ismerkedtek pedagógusok Kolozsváron. A Kastély Erdélyben program saját fejlesztésű játékokkal hozza közelebb a gyerekekhez a kastélyok világát.
2018-11-07: Magazin - :

Közönségdíjas a Lajkó

Lengyel Balázs első mozifilmje, a Lajkó – cigány az űrben című fekete komédia nyerte a 18. Science+Fiction fesztivál közönségdíját Triesztben.