Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

FranciaországÁtvilágítanák az egyházakat

2018. november 7., szerda, Világfigyelő

Az iszlám vallás finanszírozásának átláthatósága és ellenőrzése érdekében a francia kormány az állam és az egyházak szétválasztását szabályozó 1905-ös törvény módosítását tervezi. A kérdésről a jövő héten kezdődnek meg az egyeztetések a franciaországi egyházak képviselőivel.

  • A párizsi nagy mecset. FOTÓ: WIKIPEDIA
    A párizsi nagy mecset. FOTÓ: WIKIPEDIA

A módosítás nem érintené a szabad vallásgyakorlás és az állam vallási semlegességének alapelveit, hanem az iszlám franciaországi finanszírozásának jobb szabályozását célozná.

A törvény Franciaországban a mai napig az állam és egyházak közötti viszony alapvető dokumentuma. Első pontja szavatolja a szabad vallásgyakorlást, de a második pontjában leszögezi: a Francia Köztársaság hivatalosan nem ismer el és pénzzel semmilyen szinten nem támogat egyetlen felekezetet sem. Kivételt jelent Elzász és Mosel, amely régiókat 1918-ban csatoltak vissza Franciaországhoz, és ezért rájuk nem vonatkozik visszamenőleges hatállyal a törvény. Ebben a két régióban, valamint Francia Guyanán valamennyi történelmi (a zsidó, a katolikus és a protestáns) egyház papságát és dolgozóit az állam fizeti, és a rájuk vonatkozó 1801. évi Konkordátum értelmében a hittanórákat a közoktatási intézményekben tartják.

A kormány által javasolt módosítás szerint azok a kulturális egyesületek, amelyek alávetik magukat egy állami átvilágításnak, öt évre hivatalos kulturális minősítést kapnak. Cserébe élvezhetnék az 1905-ös törvényhez kapcsolódó adókedvezményeket. Amennyiben az állami átvilágítás hiányosságokat tapasztal, a kedvezmények visszavonhatók.
Az intézkedés lényege a muzulmán egyesületek átláthatóbbá tétele. Azok többsége ugyanis a többi vallás szervezeteivel ellentétben jelenleg nem kulturális egyesületként, hanem az 1901-es törvényben meghatározott egyesületként tevékenykedik, és így kevésbé átlátható. A kormány célja bevonni az iszlám vallást is az 1905-ös törvény hatálya alá.

Elemzők szerint a francia kormány alapvetően a külföldi befolyás korlátozását célozza a törvénymódosítási javaslattal, amelynek értelmében a 10 ezer euró feletti külföldi adományokat ezentúl be kellene jelenteni. Annak hiánya pénzbüntetést vagy az adomány megvonását vonhatja maga után. Az iszlám szervezetek többsége ugyanis elsősorban az észak-afrikai arab országok, Törökország vagy az Öböl-országok támogatásaiból tartja fenn magát.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 729
szavazógép
2018-11-07: Világfigyelő - :

Kurz nem sietné el (Koszovó )

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz kételyeket táplál a koszovói hadsereg megalakításával kapcsolatban, és a koszovói állampolgárok vízumliberalizációját sem sietné el. Ezekről a témákról is szó volt az osztrák kancellár és Hashim Thaçi koszovói elnök tegnapi pristinai találkozóján.
2018-11-07: Világfigyelő - :

Merényletet terveztek Macron ellen

A francia rendőrség tegnap őrizetbe vett hat szélsőjobboldali kötődésű személyt, akik Emmanuel Macron államfő ellen terveztek merényletet. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorista összeesküvés gyanújával indított eljárást.