Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Merényletet terveztek Macron ellen

2018. november 7., szerda, Világfigyelő

A francia rendőrség tegnap őrizetbe vett hat szélsőjobboldali kötődésű személyt, akik Emmanuel Macron államfő ellen terveztek merényletet. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorista összeesküvés gyanújával indított eljárást.

  • Emmanuel Macron. FOTÓ: FACEBOOK
    Emmanuel Macron. FOTÓ: FACEBOOK

A gyanúsítottak egy egyelőre még körvonalazatlan erőszakos cselekményt terveztek a köztársasági elnök ellen. A 20 és 60 év közötti gyanúsítottak közül egy nő és öt férfi, valamennyien szerepeltek a titkosszolgálatok nyilvántartásában. Az előállítások célja megállapítani, hogy milyen jellegű volt a fenyegetettség. A BFM hírtelevízió szerint a fő gyanúsítottnál fegyvert találtak.

Egy évvel ezelőtt Franciaország délkeleti részén, valamint Párizs környékén vettek őrizetbe tíz embert, akiket azzal gyanúsítottak, hogy politikusok, többek között Christophe Castaner akkori kormányszóvivő, jelenlegi belügyminiszter és Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője, volt elnökjelölt, valamint muzulmán vallási helyek ellen terveztek merényleteket. A 17 és 25 év közötti gyanúsítottak egy szélsőjobboldali csoporthoz tartoztak, amelynek központi figurája, a 21 éves Logan Alexandre Nisin az ideológiailag a szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik norvég terroristához és tömeggyilkoshoz állt közel, és azt a Facebookon dicsőítette, lőgyakorlatokra járt, és merénylettervei megvalósítására bűnszövetkezetet kívánt szervezni.

Christophe Castaner belügyminiszter és Nicolas Lerner, a titkosszolgálatok új vezetője hétfőn arra hívták fel a figyelmet, hogy figyelni kell a Franciaországban nagyon aktív szélsőséges jobb- és baloldali csoportoktól érkező fenyegetésekre. Patrick Calvar, a titkosszolgálatok korábbi vezetője 2016-ban azt mondta, hogy a szélsőjobboldal az összetűzésre vár a radikális iszlámmal.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2018-11-07: Világfigyelő - :

Átvilágítanák az egyházakat (Franciaország)

Az iszlám vallás finanszírozásának átláthatósága és ellenőrzése érdekében a francia kormány az állam és az egyházak szétválasztását szabályozó 1905-ös törvény módosítását tervezi. A kérdésről a jövő héten kezdődnek meg az egyeztetések a franciaországi egyházak képviselőivel.
2018-11-07: Sport - Tibodi Ferenc:

Gyenge harmadik negyed után kikapott a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Európa-kupa)

A gyenge harmadik negyedet játszó Sepsi-SIC 76–68 arányban kapott ki a jól védekező ankarai Orman Genclik vendégeként a női kosárlabda Európa-kupa harmadik fordulójában. Zoran Mikes tanítványai egy nyerhető meccset veszítettek el, ám december 13-án hazai környeztben alkalmuk lesz visszavágni a törököknek. A kvartett másik meccsét csütörtökön 14.10 órától játsszák: a házigazda WBC Jenyiszej a Mersin BSB csapatát fogadja.