Mi, hol, mikor

2018. november 8., csütörtök, Mi, hol, mikor?

30. Népzene- és Néptánctalálkozó

Sepsiszentgyörgyön holnap kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében a jubiláló népzene- és néptánctalálkozó. 19 órától a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán című előadását nézhetik meg az érdeklődők. Utána táncház a színház előcsarnokában: a magyarpalatkai, a Kedves, a Tokos, a Folker és a házigazda Heveder zenekar gondoskodik a jó hangulatról.

Segítség a gyászban
Gyászolók sorstárscsoportjába várják mindazokat, akik régebben vagy a közelmúltban veszítették el szeretett hozzátartozójukat. Az önsegítő csoportok támogató hatása az egyik legerősebb gyógyítóerő. Sokan azt gondolják, csak felerősödik a szomorúság, de éppen ellenkezőleg, a sorstársak között enyhül a fájdalom. A csoportban kialakuló bizalom, együttérzés, megértés légkörében nyíltan lehet beszélni az érzelmekről, az új élethelyzet nehézségeiről, és mintákat kapni arra nézve, hogyan lehet megküzdeni a gyász fájdalmával. A részvétel díjtalan. A találkozások helye: Sepsiszentgyörgyön a Gyár utca 41. szám alatt, Baró­ton a Bányász utca 11. szám alatt, a vállalkozóközpontban, a Diakónia Keresztyén Alapítvány idősgondozó ágazata székhelyén. Időpontja: kéthetente szerdán 10–12 óráig. Az első találkozó november 21-én lesz, addig is várják a jelentkezőket a 0731 025 903-as vagy a 0728 967 211-es telefonon. Az együttléteket Vetró-Bodoni Enikő szociális és mentálhigiénés szakember és Dénes Kinga pszichológus vezeti.

 

Verses vetélkedő
A költő születésének 125. évében, a hét végén tartják a XXV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt Brassóban, a Reménység Házában (Moldovei utca 2. szám). Ma 15 órától fogadják a versenyzőket, meghívottakat. Pénteken 10 órakor kezdődik a verseny, 18 órakor Bartha Árpád képzőművész kiállítását nyitják meg. Az alkotásokat Ziegler Ágnes művészettörténész méltatja, közreműködik Márk Attila énekmondó, népdalokat énekel Antal Zita Melánia. November 10-én, szombaton 10 órától a verseny kiértékelése, 11 órától történelmi séta Brassóban. A 16 órakor kezdődő gálaműsor programja: köszöntők, Apáca, a szülőfalu üzenete, 25 év Bartalis nevében – dokumentumfilm a Brassaï Magyar Adás szerkesztésében, „Zsűrifaggató” – versek Banner Zoltán előadóművész, Zorkóczy Zenóbia színművész, Kalamár György színművész és Márk Attila énekmondó előadásában, verseiből olvas fel B. Tomos Hajnal és Székely Cseh Katalin költő, Jubileumi Emléklapok átadása, a XXV. versenyt méltatja Banner Zoltán előadóművész, a zsűri elnöke, díjkiosztás, díjazottak bemutatkozása.

A rendezvény szervezője az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület, támogatók: Reménység Háza, Communitas Alapítvány, Magdó János diplomata, Unic Spot Kft., valamint a különdíjak felajánlói.

 

Irodalomtörténeti előadás
Sepsiszentgyörgyön Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától dr. Reisinger János magyarországi irodalomtörténész Rembrandt ószövetségi feldolgozásai címmel tart előadást. A belépés ingyenes, a témakörre vonatkozó könyvek, folyóiratok és cd-k megtekinthetők és hozzáférhetők a helyszínen. Az előadó szívesen válaszol a közönség kérdéseire, dedikálja előadása tárgyához tartozó könyveit.

 

Kiállítás
Az Erdélyi Művészeti Központ szervezésében pénteken 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a  Lábas Házban megnyílik Madaras Péter szobrászművész kiállítása. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti, megnyitóbeszédet mond Bob József képzőművész. A kiállítás november 30-ig látogatható keddtől péntekig naponta 10–17 óráig, szombaton 10–18 óráig.

 

Kórustalálkozó
Kovásznán a római katolikus templomban november 10-én, szombaton 18 órától tartják a kovásznai kórusok hagyományos találkozóját. Az esemény házigazdája a római katolikus egyházközség Szent István Vegyes Kara. A belépés ingyenes.

 

Kalendárium
Baróton az Erdővidék Múzeuma Kalendárium Fürkésző sorozatában pénteken 18 órától a Kelet és Nyugat között fél­úton című beszélgetés meghívottja a Bikfalván élő Demeter Miklós (magyar–néprajz szak, Pécs) és Násztya, azaz Anasztázia Demeter-Petrova (udmurt–magyar szak, Izsevszk) székely-udmurt házaspár, valamint lányaik, Gyöngyi és Kata, akikkel vetített képes előadást követően kultúráink feltételezhető hasonlóságáról, nyelvről, népi kultúráról, hagyomány- és szokásvilágról, feladatokról beszélgethet a hallgatóság, mert egymás fürkészése, megismerése mindannyiunk számára tanulságos és hasznos. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Mozgó délután
A Zöld Nap Egyesület és Kézdivásárhely önkormányzatának sportirodája pénteken 17 és 19 óra között újra megszervezi a Mozgó délutánt a városi sportcsarnokban. A rendezvény célja felhívni a figyelmet az egészséges életmód és az egészségmegőrzés fontosságára, amit a mozgás népszerűsítésén túl számos kísérőprogram szolgál. Többek között lehet gombfocizni a Puskás Ferenc Gombfoci Klubbal, asztaliteniszezni, amőbázni és szaladni. Gyermekfoglalkozás is lesz, és megismerhetők különböző fajátékok. Bővebben a zoldnap.info-n.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Venom (amerikai sci-fi, 112 perc, 2018) 3D, román felirattal; 17 órától  Libabőr 2: Hullajó Halloween (amerikai–ausztrál animációs családi kalandfilm, 90 perc, 2018) román felirattal; 18.45-től Lajkó – Cigány az űrben (magyar fekete komédia, 90 perc, 2018) román felirattal; Lemonade – mézes hetek (román–német–kanadai–svéd dráma, 88 perc, 2018) román felirattal; 20.45-től Bohém rapszódia (angol–amerikai zenés életrajzi film, 134 perc, 2018) román felirattal;  21 órától A Hunter Killer-küldetés (amerikai akciófilm, 121 perc, 2018) magyar szinkronnal.

 

Röviden
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT. Ayur­védikus természetgyógyászati tanfolyam indul Sepsiszentgyörgyön heti találkozókkal. A megnyitó előadás pénteken 18.30 órakor kezdődik a Mikes Kelemen Líceum 10-es termében. Érdeklődni a 0747 081 978-as telefonon lehet.
TERMÉKVÁSÁR. Kovásznán a SuperCOOP előtti parkolóban november 18-án, vasárnap 9 órától rendezik meg a hagyományos és helyi termékek vásárát. Termelők és kézművesek jelentkezését várják Gecse Imre programfelelősnél a 0722 223 972-es telefonon.
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–12 óráig az 1-es transzformátorállomás körzetében, 12–17 óráig a 3-as transzformátorállomás körzetében, Rétyen ma 10–13 óráig az 1-es transzformátorállomás körzetében, Mikóújfaluban ma és pénteken 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (telefon: 0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?







eredmények
szavazatok száma 985
szavazógép
2018-11-07: Sport - Tibodi Ferenc:

Gyenge harmadik negyed után kikapott a Sepsi-SIC (Női kosárlabda, Európa-kupa)

A gyenge harmadik negyedet játszó Sepsi-SIC 76–68 arányban kapott ki a jól védekező ankarai Orman Genclik vendégeként a női kosárlabda Európa-kupa harmadik fordulójában. Zoran Mikes tanítványai egy nyerhető meccset veszítettek el, ám december 13-án hazai környeztben alkalmuk lesz visszavágni a törököknek. A kvartett másik meccsét csütörtökön 14.10 órától játsszák: a házigazda WBC Jenyiszej a Mersin BSB csapatát fogadja.
2018-11-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, férj, nagytata, az aldobolyi
id. BÁLINT SÁNDOR
életének 74. évében türelemmel viselt, hosszas betegség után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2018. november 9-én 13 órakor lesz a családi háztól.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
676