Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből

2018. november 8., csütörtök, História

Az 1980-as évek Romániájában folyó féktelen terrorról kellő hitellel és alapossággal való tudósítás céljával 1983. május 20-án létrejött Erdélyi Magyar Hírügynökség (Hungarian Press of Transylvania), az erdélyi magyarság nemhivatalos hírirodája három dátumhoz kötött jelentését közöljük mai História rovatunkban. A jelentések elérhetők a Transindex Adatbank rovatában.

Titkos rendelkezés a magyar turisták ellen

Az eddig érvényben levő rendelkezések lehetővé tették, hogy a Romániába utazó külföldi állampolgárok kijelölt üzletekben, útlevelük felmutatása mellett különféle élelmiszerekhez jussanak. Mindenekelőtt olyan árukra vonatkozott ez a lehetőség, amelyeket a lakosság is csak jegyre szerezhetett be, vagy amelyekhez már évek óta nemigen jutott (hús, vaj, olaj stb.).

November 1-jétől új, titkos rendelkezés lépett életbe, amely megtiltja a szóban forgó élelmiszerek árusítását magyar útlevéllel rendelkező személyek számára.
Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Temesváron kerestünk meg üzletvezetőket, akik megerősítették értesüléseinket, kiegészítve azzal, hogy az intézkedés külön hangsúlyozta: továbbra is minden külföldi állampolgár vásárolhat a korlátozott mennyiségű árucikkekből, kivéve a magyarokat.

(1983/14. sz. jelentés, 1983. november 8.)

 

Újabb támadás a Kriterion ellen

A román hatóságok által már évek óta támadott nemzetiségi Kriterion Könyvkiadót most újra a megszüntetés veszélye fenyegeti. A pártszervek jelenleg 1987. január 1-jével tervezik az intézmény beolvasztását a román irodalmi műveket megjelentető Eminescu, illetve a világirodalmi művek megjelentetésére szakosodott, román orientáltságú Univers Könyvkiadóba. E lépés alighanem rövid időn belül megszüntetné a magyar és a többi romániai nemzeti kisebbség könyvkiadását. (1986/76. sz. jelentés, 1986. november 8.)

 

Két székelyföldi megyében intézkedések történtek a magyar tannyelvű oktatás felszámolására

A székelyföldi Hargita és Kovászna megyében elkezdődött az iskolarendszer átszervezése. Az átszervezés nemzeti alapon történik; a rendszert fenntartás nélkül kiszolgáló tanügyi káderektől már az év elején véleményezést kértek arra vonatkozóan, hogy milyen lehetőséget látnak a román tannyelv egyre fokozottabb bevezetésére a magyar nyelvű iskolákban.

Most érkezett hírek szerint a két erdélyi megye tanfelügyelői gárdájának közel teljes állományát leváltották. Az új tanfelügyelők kinevezése nemzeti alapon történt, közöttük ma már elvétve is alig található magyar nemzetiségű.

Szintén jellemzőnek lehet ítélni azt is, hogy Hargita megye tanfelügyelőjének bemutatására a megye magyar tanszemélyzetéből senkit sem hívtak meg, senkinek a véleményét sem kérték ki.

Történik pedig mindez egy olyan vidéken, ahol még a mai román statisztikák is elismerik, hogy a magyarok számaránya meghaladja a 80 százalékot.

(1984/57. sz. jelentés, 1984. november 10.)

Szerkesztette: Szekeres Attila

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 415
szavazógép
2018-11-08: História - Puskás Attila:

Vérbosszú, 1957–61 (Az 1956-os forradalom krónikája 3.)

Az ellenállók fegyverei fokozatosan elcsendesedtek, a szovjet csapatok és áruló segítőik, az Államvédelmi Hatóságnak a forradalmárok fogságából kiszabadult és rejtőzésből előkerült tisztjei, katonái hozzáláttak az immár fegyvertelenek előkerítéséhez és a várva várt megtorlás véghezviteléhez.
2018-11-08: Sport - :

Ismét itthon játszik a KSE (Kosárlabda, Nemzeti liga)

A Kézdivásárhelyi SE ma 17 órától pótolja be a női kosárlabda Nemzeti Liga B-értékcsopotjának 4. fordulójából az Alexandria ellen elmaradt mérkőzését. A céhes város sportcsarnokában sorra kerülő találkozón Andrei Hapău, Tiberiu Trif és Diana Oprea fújja a sípot.