Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Éhezők és túltápláltak

2018. november 8., csütörtök, Család

Jelenleg naponta hétezer, évente 2,6 millió gyerek hal éhen a világon, hívta fel a figyelmet Pedro Sánchez spanyol kormányfő az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kétnapos madridi kongresszusán.

José Graziano da Silva, a FAO főtitkára szerint az éhezéssel együtt kell szólni az alultápláltságról és az elhízásról is, amely az olcsó, rossz minőségű élelmiszerek következménye. Utóbbi probléma mintegy 2 milliárd embert érint a világon.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is azt emelte ki, egyszerre van jelen az éhezés és az elhízás problémája: ma mintegy 822 millió ember éhezik a világon, ugyanakkor 672 millió elhízott ember van, a túlsúlyosak száma pedig eléri a 1,9 milliárdot.

Utóbbiak száma az elmúlt két étvized alatt megháromszorozódott.

A világ 80 országából több mint kétszáz parlamenti képviselő részvételével október 29–30-án megrendezett eseményen Pedro Sánchez kifejtette: együttműködésre van szükség, hogy a elérjék a kitűzött célt, és 2030-ra felszámolják az éhezést a világon. „Az önök kezében a lehetőség, hogy az elérhetetlen utópiát realitássá változtassák a következő évtizedben” – jelentette ki.  Véleménye szerint az élelmezéshez való jogot minden országnak törvénybe kellene foglalnia.

José Graziano da Silva FAO-főtitkár is szólt a parlamenti képviselők felelősségéről, hangsúlyozva szerepüket az élelmezés biztonságának garantálásában. Mint mondta, az elhízást is közügynek kellene tekinteni, nem pedig egyéni problémának. Az állam felelős a polgárai jólétéért – jelentette ki. A tennivalók között említette például a helyes táplálkozás oktatását az iskolákban, illetve a gyerekeket megcélzó reklámok szabályozását. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-08: Család - :

Gyermekeink

2018-11-08: Család - :

Kevés a donor

Újabb szívátültetést végeztek a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transz­plantációs intézetben – közölte az intézet szívsebészeti klinikáját vezető Horaţiu Suciu november 1-jén.