Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kevés a donor

2018. november 8., csütörtök, Család

Újabb szívátültetést végeztek a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transz­plantációs intézetben – közölte az intézet szívsebészeti klinikáját vezető Horaţiu Suciu november 1-jén.

  • Az ötszázadik szívátültetés Magyarországon 2017 novemberében. Fotó: mno.hu
    Az ötszázadik szívátültetés Magyarországon 2017 novemberében. Fotó: mno.hu

A professzor elmondta, egy 36 éves, Piatra Neamţ-i beteg kapott új szívet. Több mint egy éve szerepelt a várólistán, olyan szívelégtelenségben szenvedett, amellyel nem élhetett volna már túl hosszú ideig. A donor egy 21 éves fiatalember volt, aki traumás koponyasérülés miatt került az agyhalál állapotába. A szerveltávolítást a nagybányai megyei kórházban végezték, a szívet onnan helikopterrel szállították Marosvásárhelyre. A fiatalember hozzátartozói a szíven kívül a veséket, a tüdőt és a májat is felajánlották átültetésre.

Ez volt idén az ötödik szívátültetés az intézetnél és országos szinten is, hiszen csak Marosvásárhelyen végeznek ilyen transzplantációt. „Egy központ nagyon kevés egy ilyen nagy országnak. Magyarország nagyot fejlődött idén e tekintetben: ott is egy transzplantációs központ van, a budapesti, de ott idén már 60 átültetést végeztek. Mi az ötödiket, ők már hatvanat” – nyomatékosította Suciu. Hozzátette: a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetben hetente tudnának szervátültetést végezni, ehhez képest a szervadományozások alacsony száma miatt a legjobbnak számító évben, 2016-ban is mindössze 11 ilyen beavatkozásra került sor. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-08: Család - :

Éhezők és túltápláltak

Jelenleg naponta hétezer, évente 2,6 millió gyerek hal éhen a világon, hívta fel a figyelmet Pedro Sánchez spanyol kormányfő az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kétnapos madridi kongresszusán.
2018-11-08: Család - :

Nagyszabású kísérlet

Jelenleg nincs mód az 1-es típusú cukorbetegség megelőzésére. De ha porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, életre szóló védettséget lehetne elérni náluk, vélik az Oxfordi Egyetem kutatói, akik júliusban nagyszabású kísérletbe kezdtek.