Fölszállott a pávaErdélyiek a döntők döntőjében

2018. november 8., csütörtök, Közélet

Két egyéni előadó, egy együttes és egy zenekar vesz részt Erdélyből a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza népzenei és néptáncos tehetségkutatójának pénteken kezdődő vetélkedőjén, ahová az előző évadok legjobbjai közül negyvennyolc produkciót hívott vissza a zsűri. Háromszéket a vargyasi Borbáth Szilveszter képviseli a döntők döntőjében, aki november 16-án lép a verseny színpadára, kódja: 05.

  • Borbáth Szilveszter októberben a vargyasi szüreti bál csőszkirálya volt. Fotó: Ilkei Árpád
    Borbáth Szilveszter októberben a vargyasi szüreti bál csőszkirálya volt. Fotó: Ilkei Árpád

Borbáth Szilveszter végzős tanuló a nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tánctagozatán, négy esztendővel ezelőtt Tündik Tamás budaörsi együttesvezető ajánlatára iratkozott ide. A Csokonai Vitéz Mihály- és Apáczai Csere János-díjas néptáncos és néptáncpedagógus a Székelyföldi népdalvetélkedőkön figyelt fel a vargyasi fiatalemberrel együtt több tehetséges énekesre, akiket meghívott a budaörsi Virágok Vetélkedője nevet viselő Népdalénekes Palánták és Ifjak Kárpát-medencei Találkozójára, amelyet Domokos Pál Péter emlékére szerveznek. A 2017-es Fölszállott a páva döntőjében különdíjat kapott, az ezzel járó egymillió forintból többek között viseleteket vásárolt – tudtuk meg Szilveszter édesanyjától. A döntők döntőjének második elődöntőjében a vargyasi énekes udvarhelyszéki népdalcsokorral jelentkezik.

Szintén az énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriá­ban versenyez a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban hegedű szakon tanuló marosvásárhelyi Szöllősi Katalin (kódja: 41), a hangszeres szólisták és zenekarok között pedig a kolozsvári Tokos zenekar (a kategória 2014-es győztese) méretkezik meg, a fiúkra a 45-ös kóddal lehet szavazni. A Kalotaszeg Legénytársulat a 2017-es évad néptáncegyüttes kategóriájának győztese, idén 25-ös kóddal szerepel.

A döntők döntőjében a közönség szavazatain múlik, mely produkciók jutnak a december 21-ei döntőbe. Az élő adásokban a zsűri nem dönt a továbbjutókról, csak értékeli a produkciókat, de az elődöntőkben két, a középdöntőkben egy szabadkártya segítségével juttathat tovább versenyzőket a közönség által kiválasztottakon kívül.  A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kos­suth-díjas zenész, a nemzet művésze, zsűritagok: Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes, Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa, Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2018-11-08: Kármentő - Váry O. Péter:

Illetékes kerestetik

Kimeríthetetlen téma ez az utcajavítás. Szeretném már azt írni, hogy dolgoznak a munkások, mint a fergeteg, és csak úgy ég a kezük alatt a munka, míg a fennvaló engedi, hogy alapozzanak, szegélykövet rakjanak, aszfaltozzanak.
2018-11-08: Közélet - Bokor Gábor:

Nagy terveket szőnek Nagyborosnyón

Hét pályázat finanszírozását kéri a fejlesztési minisztérumtól Nagyborosnyó polgármesteri hivatala. Ilie Nicolae polgármester érdeklődésünkre elmondta, az Országos Helyi Fejlesztési Terven keresztül a községközpont és az ide tartozó települések számára fontos befektetéseket szeretnének megvalósítani. Régebbi tervük, az 1880-ban épült községháza felújítása és bővítése a tavasszal kezdődik, tetőt, nyílászárókat, bútorzatot cserélnek.