Nagy terveket szőnek Nagyborosnyón

2018. november 8., csütörtök, Közélet

Hét pályázat finanszírozását kéri a fejlesztési minisztérumtól Nagyborosnyó polgármesteri hivatala. Ilie Nicolae polgármester érdeklődésünkre elmondta, az Országos Helyi Fejlesztési Terven keresztül a községközpont és az ide tartozó települések számára fontos befektetéseket szeretnének megvalósítani. Régebbi tervük, az 1880-ban épült községháza felújítása és bővítése a tavasszal kezdődik, tetőt, nyílászárókat, bútorzatot cserélnek.

  • Megújul a nagyborosnyói községháza
    Megújul a nagyborosnyói községháza

A nagyborosnyói iskola fejlesztési pályázatának értéke közel 5 millió lej, 400 ezer lejes önrész mellett, a pénzből iskolát és óvodát létesítenének. A jelenlegi iskolaépület egy része a református egyház tulajdonában van, ott nem tudnak befektetést végezni, ezért építenének új iskolát a temetőbe vezető út közelében – fogalmazott Ilie Nicolae.

Továbbá felújítanák a kisborosnyói és cófalvi kultúrotthont, erre a célra 2,4 millió lejre pályáznak (amiből el nem számolható költség 324 ezer lej). A lécfalvi kultúrotthon felújítására 2,1 millió lejt fordítanának, 250 ezer lejes önrész mellett. A feldobolyihoz hasonló, mosdóval, megfelelő színpaddal, bútorzattal, hangosítással, megvilágítással ellátott művelődési létesítményeket szeretnének a három településen is.

Abszolút újdonságnak számít egy piac építésének a terve. Az új létesítmény a községháza mögötti területen kapna helyet, megpályázott értéke 4 millió lej, 365 ezer lejes önrésszel. A piacon a helyi termelők is értékesíthetik majd termékeiket – magyarázta a beruházás fontosságát az elöljáró.

Pénzt kértek az orvosi rendelő rendbetételére, a pályázat értéke 2,2 millió lej, az önrész 250 ezer lej.

Nagyobb értékű pályázatot nyújtottak be a nagy- és kisborosnyói, kispataki, cófalvi, feldobolyi, lécfalvi (Várheggyel együtt) ivóvízhálózat kiépítésére. A munkálat értéke közel 40 millió lej, 1,8 millió lejes ön­résszel. Tavaly a gyulafehérvári fejlesztési ügynökségnél már benyújtottak egy pályázatot a nagyborosnyói és cófalvi vízhálózatra, a pályázat ugyan nyert, támogatást azonban nem kapott, ezért gondolták, hogy a fejlesztési tárcánál is próbálkoznak.

Helyi utakat is javítanának. A benyújtott pályázat értéke több mint 31 millió lej, 1,3 millió lej önrésszel. A pályázat sikere esetén hét település minden utcája megújulhatna.

Ilie Nicolae azt is elmondta, nemrég Besztercén, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége helyi választottainak nagygyű­lésén beszámolt a nagyborosnyói megvalósításokról, el­képzelésekről, a hallottak után Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök személyes támogatásáról biztosította.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 482
szavazógép
2018-11-08: Közélet - Fekete Réka:

Erdélyiek a döntők döntőjében (Fölszállott a páva)

Két egyéni előadó, egy együttes és egy zenekar vesz részt Erdélyből a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a Hagyományok Háza népzenei és néptáncos tehetségkutatójának pénteken kezdődő vetélkedőjén, ahová az előző évadok legjobbjai közül negyvennyolc produkciót hívott vissza a zsűri. Háromszéket a vargyasi Borbáth Szilveszter képviseli a döntők döntőjében, aki november 16-án lép a verseny színpadára, kódja: 05.
2018-11-08: Közélet - Iochom István:

Méder Áron világutazó Lemhényben

E hét elején Lemhényben tartózkodott a budapesti Méder Áron villamosmérnök, világutazó, óceáni szólóvitorlázó, aki feleségével és két kisgyermekével érkezett ősei szülőhelyére.