Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Végeztek a merénylőkkel

2018. november 9., péntek, Magazin

A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vala­mennyi kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hét magas rangú vezetőjét 2016 és 2017 között célzott drónos támadásokkal ölték meg az amerikai és a francia erők – állítja Matthieu Suc, a Mediapart francia tényfeltáró portál újságírója.

  • Fotó: agcnews.eu
    Fotó: agcnews.eu

Az oknyomozó újságírónak a héten jelent meg a Les espions de la terreur (A terror kémjei) című kötete, amelyből kiderül, hogy a párizsi merényletsorozatot megrendelő terrorsejt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) csoportjainak mintájára működött.

Mindannyiukat megölték 2016 és 2017 között a nemzetközi erők, egyesével, célzott drónos támadásokkal – nyilatkozta az újságíró. A csapásokat elsősorban az amerikaiak végezték, időnként a francia titkosszolgálatok segítségével. A terroristák kivégzését François Hollande előző francia államfő rendelte el, a francia titkosszolgálatok az ő utasítására adták át az információkat az amerikai hadseregnek.

A párizsi terrortámadások kitervelői elleni csapásokat a francia kormány nem hozta nyilvánosságra. A franciák nem ismerik el, hogy embereket céloznak meg. Egyének csoportja vagy adott helyszín ellen támadást indítani háborús cselekmény, egyénre célozni viszont gyilkosság – hangsúlyozta az újságíró.

Matthieu Suc a kötetben kifejti, hogy az Iszlám Állam stratégiáját a párizsi merényletsorozat kitervelésekor a titkosszolgálatok kijátszására építette. A terrorszervezet tisztában volt azzal, hogy a nyugati titkosszolgálatok számos részlettel rendelkeznek a merénylettervekről, de azokat nem képesek összerakni, ezt használták ki a dzsihadisták.

Matthieu Suc szerint a francia titkosszolgálatok gyorsan reagáltak és tanultak korábbi hibáikból. „Igen, a szolgálatok fejlődtek. Úgy gondolom, hogy egy november 13-i merénylet, az Iszlám Állam kiképzett katonáiból álló kommandóval többé nem lehetséges” – mondta. Két veszély azonban továbbra is létezik. Az Iszlám Állam 2016-ban újabb illegális bevándorlókat küldött, akik valahol Európában tartózkodnak. „Tudjuk, hogy nem nagyon tudnak fegyverhez jutni, de azt nem tudjuk, hol vannak” – tette hozzá. A másik veszélyt szerinte azok az európai radikális iszlamisták jelentik, akiknek nem sikerült eljutniuk Szíriába vagy Irakba harcolni. Jelenleg a titkosszolgálatok elsősorban miattuk aggódnak.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 729
szavazógép
2018-11-09: Magazin - :

Bemutatják Széchenyi Zsigmond életét

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül a 120 éve született Széchenyi Zsigmond Afrika-utazó és vadász-író életéről.
2018-11-08: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tudomány határok nélkül (EME-konferencia Sepsiszentgyörgyön)

Ötödik alkalommal szervezett tudományos konferenciát csütörtökön az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) sepsiszentgyörgyi fiókszervezete, így társulva a magyar tudomány napjához kapcsolódó erdélyi rendezvénysorozathoz.