Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bemutatják Széchenyi Zsigmond életét

2018. november 9., péntek, Magazin

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül a 120 éve született Széchenyi Zsigmond Afrika-utazó és vadász-író életéről.

  • A vadász Alaszkában. Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum
    A vadász Alaszkában. Fotó: Magyar Természettudományi Múzeum

A gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja az Afrika múltja és jelene közötti drámai változásokat, felhíva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére. Az alkotók munkáját a kezdetektől segíti a ma 93 éves özvegy, Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margit.

Széchenyi Zsigmond 1898-ban született Nagyváradon és 1967-ben hunyt el Budapesten. Vadász, utazó és író volt, a magyar vadászirodalom klasszi­kusai között tartják számon. Vadászott Európában, Afrikában, Indiában és Alaszkában is.

A készülő film a gróf életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be. Erről írt könyve, a Denaturált Afrika nemcsak a vadászkalandok leírásáról szól, hanem szociológiai, társadalomtudományi, természetvédelmi kérdéseket is feszeget abban a megvilágításban, ahogyan az író a 25 évvel azelőtti állapotokat látta. Erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott. Az utazásra állami megbízásból került sor, állatgyűjtő expedíció volt a Nemzeti Múzeum 1956-os forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítása anyagának pótlására.

A most készülő dokumentumfilmben a közönség visszatekinthet a gróf életének számos epizódjára, amelyek egyben történelmi és társadalmi korképet festenek.

A film rendezője Lerner János, maga is Afrika-szakértő és természetvédő, az operatőr Tóth Zsolt Marcell, a dramaturg és forgatókönyvíró Bak Zsuzsa. A filmet várhatóan 2019 második felében mutatják be.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-09: Magazin - :

Toronysisak Igazfalván

Helyére került szerdán a Temes megyei Igazfalva református templomának a tavalyi vihar által ledöntött toronysüvege.
2018-11-09: Magazin - :

Végeztek a merénylőkkel

A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vala­mennyi kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hét magas rangú vezetőjét 2016 és 2017 között célzott drónos támadásokkal ölték meg az amerikai és a francia erők – állítja Matthieu Suc, a Mediapart francia tényfeltáró portál újságírója.