Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

EME-konferencia SepsiszentgyörgyönTudomány határok nélkül

2018. november 8., csütörtök, Közélet

Ötödik alkalommal szervezett tudományos konferenciát csütörtökön az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) sepsiszentgyörgyi fiókszervezete, így társulva a magyar tudomány napjához kapcsolódó erdélyi rendezvénysorozathoz.

  • Bíró Boróka, Simon Levente, Szekeres Attila. Fotó: Albert Levente
    Bíró Boróka, Simon Levente, Szekeres Attila. Fotó: Albert Levente

Az EME 2002-ben határozta el, hogy csatlakozik a magyar tudomány ünnepéhez, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) égisze alatt működő rendezvénysorozathoz, melyre – az 1859-es alapító közgyűlésre emlékezve – általában november végén kerül sor. A fórumok szervezői az MTA által kijelölt témát veszik figyelembe, ehhez igazodva Sepsiszentgyörgyön Határtalan tudomány – Tudomány határok nélkül címmel hirdették meg a soros konferenciát.

Arra törekedtünk, hogy különböző területeken tevékenykedő kutatók előadásaival szemléltessük a tudomány határtalan jellegét – mondta el lapunknak dr. Bíró Boróka Júlia, az EME helyi fiókszervezetének elnöke. Megjegyezte, igyekeznek évente olyan rendezvényt összeállítani, mely a helyi hallgatóknak is élményt tud nyújtani, az előadásokra pedig általában azok ülnek be, „akik még tanulnak, vagy ismét tanulnak valamit”. A sepsiszentgyörgyi fiókszervezet korábbi konferenciáin 20 előadó és mintegy 200 érdeklődő vett részt.

A sepsiszentgyörgyi származású Vízi Ildikó Klára személyesen nem tudott részt venni a fórumon, de a dolgozatát bemutatták a konferencián. Ebben a nyugalmazott kolozsvári egyetemi oktató a magyarbarát francia író és történész, dr. Bernard Le Calloc’h életéről és magyar vonatkozású műveiről értekezett. Mint elhangozott, a most 93 éves történész egyebek mellett a Kárpát-medencével kapcsolatos kutatásai során az erdélyi székelyek és moldvai csángók sorsával is foglalkozott, Kőrösi Csoma Sándorral kapcsolatos munkássága pedig kiemelkedő, hiszen számtalan kutatásának, művének központi alakja, illetve mintegy 300 tanulmányában foglalkozik a tibetológia megalapítójával.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja, dr. Szekeres Attila István előadásában a székelyföldi közigazgatási címerek módosítását taglalta Erdélynek Romániával való egyesülését követően. Elvként határozták meg, hogy Erdélyben kiiktatták a „magyar történelmi hagyományokra vonatkozó elemeket, helyettük másokat, a román nép múltjából ihletetteket illesztettek be”. Háromszék megye címerét teljességében megőrizték, megmaradt még Marosvásárhely és Székelyudvarhely címerének székely jellege. Viszont Sepsiszentgyörgy címerét „elromásították, elgörögkeletiesítették és gyászossá tették” – mutatott rá a heraldikus.

Végül egy matematikust hallhattak az érdeklődők, aki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös képzési programjának doktorandusza. Drd. Simon Levente Fixponttétel növekvő apollóniai hálózatokon című előadásával zárta a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi székhelyén zajló tudományos konferenciát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2018-11-09: Magazin - :

Végeztek a merénylőkkel

A 2015. november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat vala­mennyi kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet hét magas rangú vezetőjét 2016 és 2017 között célzott drónos támadásokkal ölték meg az amerikai és a francia erők – állítja Matthieu Suc, a Mediapart francia tényfeltáró portál újságírója.
2018-11-09: Nyílttér - :

Az utca hangja

VERESS PÁL, Sepsiszentgyörgy. Olvasom, hogy drágul a kenyér, a gáz, a villanyáram, akár 25 százalékkal is. Hát könnyű az árakat emelni, de a kormány nem gondol arra, hogy sok szegény ember van, aki nehezen tud megélni abból a kevés pénzből, amit kézhez kap.