Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mátyás király udvarában

2018. november 9., péntek, Nyílttér

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző XI. B osztályos tanulói osztályfőnökükkel, Tuzson Erika Tünde tanárnővel és a XI. A osztályos fiúkkal csatlakoztak a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás király-emlékév ünnepségsorozathoz, amelynek keretében a Mátyás király udvara című programmal méltóképpen emlékeztek meg a nagy királyról. Iskolánk időszerűnek és fontosnak tartja felidézni azokat a magyar uralkodókat, történelmi eseményeket, amelyek közösségünknek erőt kölcsönöznek, összekovácsolnak, önazonosságunkban pedig napról napra megerősítenek.

  • Reneszánsz tánc az esztelneki iskola udvarán. Iochom István felvétele
    Reneszánsz tánc az esztelneki iskola udvarán. Iochom István felvétele

Indításként tanulóink osztályfőnöki órán Fülöp László történelemtanár Mátyás király hadjáratairól és Kis Emese magyartanár Mátyás király rejtélyes Corvináiról tartott előadásain hangolódtak rá a nyilvános szereplésre.

A program következő részeként a reneszánsz tánc kifejező eszközével diákjainknak a helyi közösségek és iskolások bevonásával sikerült – még ha csak néhány perc erejéig is – felidézni a hajdani királyi udvar hangulatát, megemlékezni Mátyás király születésének 575., magyar királlyá választásának 560. évfordulójáról. A táncprodukciót villámcsődület formában mutatták be Székelyföld néhány településén, és mindenütt nagy érdeklődéssel kapcsolódtak be a lakosok. A csernátoni Haszmann Pál Múzeum Burrogtató eseményén kezdtek, de meghívást kaptak a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület békevilágnapi rendezvényére és a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülés esztelneki falusétájára. Ezeken a megemlékezéseken mindvégig velük tartott a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület és a Nők Egyesülete, akik korhű viseletben tarkították a műsort.

Szeptember végén Mihók Edit könyvtáros és művelődésszervező meghívására folytatták az előadás-sorozatot a gyimesközéploki Gr. Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolában és a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban, ahol mindkét iskola igazgatója, Gergely Károly polgármester és Berszán Lajos atya pártfogolta a megmozdulást és várta óriási szeretettel a résztvevőket. A Gyimesekben a kulturális program mellett a lelkes csapat az ezeréves határ turisztikai látnivalóit is megtekintette, hazafelé pedig felszabadultan szórakoztak a gyimesi bobpályán.

Az idei utolsó táncbemutatóra, amelynek koreográfiáját Tuzson Erika Tünde romántanár tanította be, iskolánkban került sor október 30-án, ahol a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium Erasmus+ csapatával emlékeztek meg az igazságos Mátyás királyról.

Az eseményeket iskolánk rendszergazdája, Pászka Zoltán rögzítette, vágta és tette közzé az intézmény videómegosztó oldalán.

A program során azt tapasztaltuk, hogy a közösségekben rendkívül értékelték, összesen közel 2500-an kapcsolódtak be, pedagógusok, diákok és a helybeliek egyaránt. Élmény volt számunkra is együtt emlékezni, közösen ünnepelni.

Hálás szívvel köszönjük támogatóinknak: iskolánk Pro Schola Kulturális és Nevelési Egyesületének, a szülői bizottságnak, a Haszmann Pál Múzeumnak és a Tegyünk Kézdiszékért Tömörülésnek, hogy anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették a ruhadarabok megvásárlását, valamint az utazás költségeinek fedezését. Továbbá köszönjük partnereinknek: a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének és a Zöld Nap Egyesületnek, hogy jelenlétükkel színesítették programunkat. Ugyanakkor dicséret illeti Májai Adrienn XII. B. osztályos tanulót a projektlogó elkészítéséért, és László Barbarát a XI. B. osztályból, aki a filmezésben működött közre.

Úgy gondoljuk, hogy az itt élő magyarságnak újfent szüksége van az ilyen törekvésekre, korabeli hangulatok, történelmi események felidézésére, ünnepekre, szoboravatásokra, tánc- és népdalfesztiválokra, mert ezek az események nagyban hozzájárulnak identitásunk erősítéséhez, a feledés, a megalkuvás, a közömbössé válás megakadályozásához. Fontos, hogy minden egyes nap emlékezzünk meg történelmünk derűsebb vagy komorabb korszakairól, napjairól, hiszen minden időben ezáltal, a múltból táplálkozva tudunk igaz magyarnak megmaradni, jövőt formálni.

Kis Emese programfelelős

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-08: Közélet - Farcádi Botond:

A román képviselők is megdöbbentek (A Beke-Szőcs-ügyről a parlamentben)

Azért is fontos, hogy a képviselőház emberi jogi bizottságában kedden szó esett a Beke-Szőcs-ügyről, mert a vitáról készült jegyzőkönyv alapján is különféle jelentéseket lehet készíteni, és azokat a családdal és a kézdivásárhelyi fiatalok ügyvédeivel való konzultáció nyomán nemzetközi szervekhez lehet eljuttatni – mutatott rá sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József. A háromszéki politikus bevallása szerint, kétéves képviselői munkájának legnehezebb feladata volt elérni, hogy napirendre tűzzék az ügyet, de elégedett az eredménnyel, mert úgy látja, román kollégáit sikerült meggyőzni arról, hogy a magyarok nem terroristák, ugyanakkor az is fontos üzenet, hogy a magyar képviselők pártpolitikai hovatartozástól függetlenül sorakoztak fel, hiszen Fejér László Ödön szenátor is keményen kiállt a fiatalok mellett, és Benkő Erika is ugyanígy foglalt állást.
2018-11-09: Nyílttér - :

Az Ignácz Rózsa-versenyről

Részt vettem a kovásznai író-színésznőről elnevezett irodalmi vetélkedőn, s nagy örömömre a prózamondó V–VIII. osztályosok közül első lettem. Kötelezően egy Ignácz Rózsa-szöveget kellett választani, és egyet szabadon. Én az Ikerpályáimon című könyvből Az én nevem című részt mondtam el, és Benedek Elektől a Három kívánság című mesét. A zsűri adta át a díjat (400 lejt), egy Ignácz Rózsa-regényt, oklevelet, Ignácz Rózsa-plakettet s egy könyvjelzőt. A verseny befejezése után megkoszorúztuk az emléktáblát és a szobrot.