Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Beke-Szőcs-ügyről a parlamentbenA román képviselők is megdöbbentek

2018. november 8., csütörtök, Közélet

Azért is fontos, hogy a képviselőház emberi jogi bizottságában kedden szó esett a Beke-Szőcs-ügyről, mert a vitáról készült jegyzőkönyv alapján is különféle jelentéseket lehet készíteni, és azokat a családdal és a kézdivásárhelyi fiatalok ügyvédeivel való konzultáció nyomán nemzetközi szervekhez lehet eljuttatni – mutatott rá sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József. A háromszéki politikus bevallása szerint, kétéves képviselői munkájának legnehezebb feladata volt elérni, hogy napirendre tűzzék az ügyet, de elégedett az eredménnyel, mert úgy látja, román kollégáit sikerült meggyőzni arról, hogy a magyarok nem terroristák, ugyanakkor az is fontos üzenet, hogy a magyar képviselők pártpolitikai hovatartozástól függetlenül sorakoztak fel, hiszen Fejér László Ödön szenátor is keményen kiállt a fiatalok mellett, és Benkő Erika is ugyanígy foglalt állást.

  • Kulcsár Terza József beszámolt a bizottsági vitáról. A szerző felvétele
    Kulcsár Terza József beszámolt a bizottsági vitáról. A szerző felvétele

Kulcsár-Terza József ismertette: amikor először javasolta, hogy a bizottságban tűzzék napirendre a terrorváddal 5--5 év börtönbüntetésre ítélt Beke István Attila és Szőcs Zoltán ügyét, a román kollégák nagyon ellenségesen viszonyultak a felvetéshez, arra hivatkozva, hogy jogerős ítélet nyomán zárták be a fiatalokat. Végül azt az érvet fogadták el, hogy az ügy a közösség egészét érinti, de a román média nyilvánosságától tartva Különfélék címszó alatt tűzték napirendre.

Az ülésre meghívta a Nép Ügyvédjét és az Emberi Jogok Intézetének vezetőjét, továbbá a két védőügyvédet és a két fiatal egy-egy családtagját. Felvezetőjében Kulcsár-Terza József elmondta: Székelyföldön december elseje körül szinte minden évben történik valami különös, hol román zászlót rongálnak, és azt magyarokra fogják, hol az Új Jobboldal szélsőséges szervezet masírozik az utcákon, 2015 december elsején pedig a kézdivásárhelyi fiatalokra csaptak le, akiket bűncselekmény és bizonyítékok hiányában ítéltek el.

Ezt követően az ügyvédek – mindketten románok, akiknek eddig semmi közük nem volt a magyarokhoz – ismertették az ügyet, kiemelve egyebek mellett azt is, hogy a dossziét a titkosszolgálatok fabrikálták. Utaltak arra is, hogy valakiknek érdekében állhat a magyar--román viszony további rontása, az sem kizárt, hogy oda jutunk, mint 1990 márciusában Marosvásárhelyen.

Beszédüket nagy csend fogadta, a román képviselők is megütköztek a hallottakon. Fejér László Ödön is keményen kiállt Bekéék mellett, hozzászólásában azt hangoztatta: ha a kézdivásárhelyi fiatalok terroristák, akkor mi is azok vagyunk, hasonlóan foglalt állást Benkő Erika is. Beke István felesége szóvá tette, hogy a börtönben nem biztosítják férje számára a megfelelő egészségügyi ellátást, ekkor bontakozott ki egy párbeszéd a bizottságon belül, Adriana Săftoiu liberális képviselő például javasolta, hogy emberjogi szervezetekkel közösen látogassanak el a börtönbe.

Kulcsár-Terza József úgy látja, a bizottság román tagjai együttérzéssel és megértéssel viszonyultak az ügyhöz, és ez eredmény, miként az is, hogy a magyar politikusok egyként, közösen léptek fel az ügyben. Közölte továbbá: az ítélet indoklása birtokában az ügyvédek és a családtagok közösen döntenek majd a további jogi lépésekről.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2018-11-09: Nyílttér - :

Békét várunk, nem viszályt

Az utóbbi években megdöbbenve néztük a tévében azokat a szörnyű képsorokat, amelyek bemutatják a globális felmelegedés súlyos következményeit. Tucatnyi természeti katasztrófa tizedeli az emberiséget, ezrek lelik halálukat, vagy válnak egyik percről a másikra földönfutó koldusokká, elveszítve mindenüket a siralmas romhalmazok alatt. Legutóbb Japán, Kína, Indonézia, Haiti borzalmas megpróbáltatásait láthattuk.
2018-11-09: Nyílttér - :

Mátyás király udvarában

A kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző XI. B osztályos tanulói osztályfőnökükkel, Tuzson Erika Tünde tanárnővel és a XI. A osztályos fiúkkal csatlakoztak a magyarországi nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Mátyás király-emlékév ünnepségsorozathoz, amelynek keretében a Mátyás király udvara című programmal méltóképpen emlékeztek meg a nagy királyról. Iskolánk időszerűnek és fontosnak tartja felidézni azokat a magyar uralkodókat, történelmi eseményeket, amelyek közösségünknek erőt kölcsönöznek, összekovácsolnak, önazonosságunkban pedig napról napra megerősítenek.