Mikó-ügyHarmadszor halasztják az ítéletet

2018. november 8., csütörtök, Belföld
Ismét elhalasztotta a jogerős ítélet kihirdetését a Székely Mikó Kollégium restitúciós perében a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék. A bírói testület ezúttal november 22-re tűzte ki a következő határidőt. A csütörtöki volt az ítélethirdetés harmadik elnapolása.
  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente
Az Erdély egyik legrangosabb magyar iskolájaként számon tartott tanintézet épületeit az 1948-as államosítás során a református egyháztól vették el. Az ingatlant 2002-ben ugyan visszaszolgáltatták, később azonban egy feljelentés nyomán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) büntetőpert indított a restitúciós bizottság tagjai ellen, akiket 2014 novemberében jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, az iskolát pedig újra államosították. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonában van.
A református egyház újabb visszaszolgáltatási kérését 2016 májusában elutasították. A vonatkozó határozat megsemmisítéséért indított perben első fokon eljáró brassói táblabíróság az egyház érveit nem fogadta el, a legfelsőbb bíróság a Brassóban 2016 decemberében hozott ítélet ellen benyújtott egyházi fellebbezés ügyében hirdet ítéletet.
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 92
szavazógép
2018-11-09: Nyílttér - :

Ha a kisebbség valamit a fejébe vesz (Morfondír)

Bárdi Nándor történész, az MTA Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa, a háromkötetes Székelyföld története című könyv egyik szerkesztője a Magyar Demokratában és a Háromszékben megjelent interjúban fejtegeti, hogy mi is a székelység: nemzetrész vagy kisebbség?
2018-11-09: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

30. Népzene- és Néptánctalálkozó
November 9–10-én harmincadik alkalommal tartanak népzene- és néptánctalálkozót Sepsiszentgyörgyön. MA 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán című előadását játssza. Ezt követően táncház a színház előcsarnokában, a magyarpalatkai, a Kedves, a Tokos, a Folker és a házigazda Heveder zenekar gondoskodik a jó hangulatról.