Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 9., péntek, Mi, hol, mikor?

30. Népzene- és Néptánctalálkozó

November 9–10-én harmincadik alkalommal tartanak népzene- és néptánctalálkozót Sepsiszentgyörgyön. MA 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében a Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán című előadását játssza. Ezt követően táncház a színház előcsarnokában, a magyarpalatkai, a Kedves, a Tokos, a Folker és a házigazda Heveder zenekar gondoskodik a jó hangulatról.

SZOMBATON a programok helyszíne a Sepsi Aréna. A 10 órai kapunyitást a Kallós Zoltán Alapítvány fotókiállítása, valamint az Ádám Gyula fotóiból készült kiállítás megnyitója követi. 10.30-tól Aprók bálja a nagyszínpadon; közreműködnek a meghívott háromszéki gyermek-néptáncegyüttesek, valamint a Tokos és a Kedves zenekar, díszmeghívott a Cickom Énekegyüttes és Vrencsán Anita. 11 órakor kezdődik az 5. Székelyföldi Legényesverseny, 13.30-tól a Kolompos együttes interaktív gyermekkoncertje. A nagyszínpadon 15 órakor kezdődik az ifjú tehetségek műsora, amelyen ifjúsági néptáncegyüttesek, a Kalotaszeg Legénytársulat, Gilyén Miklós, Vaszi Levente, Vrencsán Anita és a Tokos zenekar lép színpadra. 14 órakor bemutatják a Forrásvidéken című multimédiás kiadványt, 17 órától jótékonysági népzenei koncert idős adatközlő zenészek megsegítésére. 18 órakor kezdődik a hagyományőrzők gálája, amelyet 20 órától a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadása követ. Ezután újra táncházzal és folkkocsmával várják az érdeklődőket, amely párhuzamosan több teremben zajlik.

A nap folyamán kézművesvásár lesz az Aréna előcsarnokában. 10.30-tól 18 óráig működik a gyermeksarok, ahol a kézműves-foglalkozásokat és gyermekjátékokat a Guzsalyas Alapítvány munkatársai vezetik. Mindezek mellett ki lehet próbálni a virtuális Hagyományok Házát is.

JEGYEK. A ma esti előadásra már elfogytak a jegyek. A Sepsi Arénába elővételben a napijegy 30 lej/15 lej (kedvezményes jegyet csak a jegyirodában lehet vásárolni), érvényes az összes programra, 15 óra utáni megvásárlás esetén nem tartalmazza az esti táncházat. 10–15 óráig a belépő 20 lej/10 lej. A kapott karszalaggal 15 óra után is lehet tartózkodni az Arénában, távozás esetén azonban nem lehet visszamenni egy 15 óra utáni programra. Ma és szombaton a táncház 10 lejbe kerül, kedvezményes jegyet diákok és nyugdíjasok vásárolhatnak.

INGYENES BUSZJÁRATOK A SEPSI ARÉNÁHOZ. November 10-én, szombaton 9 és 23.30 között óránként közlekedik buszjárat a Gólya utcai állomástól a Sepsi Arénához. Az autóbuszok egészkor indulnak a Gólya utcából, félkor pedig vissza a Sepsi Arénától. Ezenkívül 17.30 és 20 óra között félóránkénti járatokat is beütemeztek mindkét irányba. Az utolsó autóbusz 23 órakor indul a Gólya utcából, 23.30-kor vissza a Sepsi Arénától. Az autóbuszok az 5-ös járat útvonalát követik a következő megállókkal: Gólya utca, Szabó Kati Sportcsarnok, Domb utca, tervezőintézet, Lábas Ház, református templom,  Strand utca, vasútállomás, Kaufland, Sepsi Aréna.

 

XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál

Szombaton a sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban sorra kerülő esemény igazi attrakciója a Diószegi Pékség által sütött óriás pityókás kenyér lesz, közepében a Bertis cég által saját recept alapján készített kolbásszal. A finomságot szombaton 9.30-kor szeletelik fel és osztják szét a jelenlévők között.
A rendezvényen részt vevő csapatok közös reggelivel indítják a napot. A kenyér mellé dukáló tartalmas früstök a Bertis cég hideg felvágottaiból, valamint a Diószegi csárda által hatszáz tojásból és a tavalyi nyertes Cuki kolbászból készített rántottából áll. Ez lesz a térség legnagyobb nyilvános reggelije.
A nap másik különlegessége az egy bélbe töltött tízméteres kolbász, amelyet ugyancsak a Bertis alapanyagából készít el a szervező csapat.
Az eseményt hivatalosan 11.45-kor nyitják meg, ezt követően 12 órától kezdetét veszi a kétórás kolbásztöltés és a háromórás káposztafőzés. A zenei hangulatot a kászonújfalusi Hagyományőrző Zenekar biztosítja.
Az érdeklődők 10 lejes jegy megvásárlásával nyernek belépést a sportcsarnok lelátójára, ahonnan megtekinthetik a csapatok munkáját. A belépővel kóstolójegy is jár, amely beváltható a sportbázis melletti Diószegi csárdánál frissen töltött Bertis kolbászra, egy pohár sörre vagy üdítőre. Tizennégy év alatti gyerekek számára a belépés díjtalan.

 

Székföldi magyar napok
A rendezvénysorozat Árapatak után Erősdön folytatódik szombaton 14 órától a kultúrotthonban. A program: köszöntőbeszédek; Ráduly-Baka Rubinka Benedek Elek Krisztus és a fösvény asszony című meséjét mondja el; széki népdalokat énekel Ráduly-Baka Bíborka; a Mese a dohányról című magyar népmesét előadja Ráduly-Baka Boglárka; Csukás István: Sün Balázs – színpadi jelenet; az esztelneki Hamuvirág Néptáncegyüttes műsora; a komollói nőszövetség amatőr színtársulatának előadása. Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Kulturális Központ, Előpatak önkormányzata és az Erősdi Református Egyházközség szervezi.

 

Hitvilág
BARKÁCSOLÓS HITTANÓRA. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián szombaton 10–12 óráig barkácsolós hittanórát tartanak, ahová várják a kisiskolásokat és óvodásokat.
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz vasárnap 16 órától a kovásznai központi református templomban.

 

Kalendárium
Baróton az Erdővidék Múzeuma Kalendárium Fürkésző sorozatában ma 18 órától a Kelet és Nyugat között félúton című beszélgetés meghívottja a Bikfalván élő Demeter Miklós (magyar–néprajz szak, Pécs) és Násztya, azaz Anasztázia Demeter-Petrova (udmurt–magyar szak, Izsevszk) székely-udmurt házaspár, valamint lányaik, Gyöngyi és Kata, akikkel vetített képes előadást követően kultúráink feltételezhető hasonlóságáról, nyelvről, népi kultúráról, hagyomány- és szokásvilágról, feladatokról beszélgethet a hallgatóság, mert egymás fürkészése, megismerése mindannyiunk számára tanulságos és hasznos. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap  8–12 és 16–20 óráig a Sajtó utcai Transfarm (0267 315 136); Kézdivásárhelyen hétvégén a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a  Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Termálfürdőzés, városlátogatás
Termálfürdőzéssel összekötött kirándulást szerveznek mikrobusszal november 19–23. között. Meglátogatják a gyulai és az egri várakat, az Erkel Ferenc Múzeumot. Kipróbálják a miskolctapolcai barlangfürdőt, megkóstolják a híres gyulai kolbászt, és a 100 éves cukrászda süteményeit, valamint a tokaji borvidék borait. Érdeklődni a melkuhn2000@yahoo.com e-mail-címen és a 0741 926 776-os telefonszámon. A kirándulás 500 lejbe és 36 500 forintba kerül, tartalmazza a szállítást, a szállást reggelivel és az idegenvezetést. (1510)

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Mikóújfaluban ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT. Ajurvédikus természetgyógyászati tanfolyam indul Sepsiszentgyörgyön heti találkozókkal. A megnyitó előadás ma 18.30-kor kezdődik a Mikes Kelemen Líceum 10-es termében. Érdeklődni a 0747 081 978-as telefonon lehet.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2018-11-08: Belföld - :

Harmadszor halasztják az ítéletet (Mikó-ügy)

Ismét elhalasztotta a jogerős ítélet kihirdetését a Székely Mikó Kollégium restitúciós perében a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék. A bírói testület ezúttal november 22-re tűzte ki a következő határidőt. A csütörtöki volt az ítélethirdetés harmadik elnapolása.
2018-11-09: Máról holnapra - Nagy D. István:

Centenáriumi szelek

Bár senkinek nem lehetett kétsége afelől, hogy a nagy román egyesülés főnapjának számító december elseje közeledtével felerősödnek a nacionalista rohamok, a burkolt vagy egyenesen nyílt támadások elsősorban az erdélyi magyar közösség irányába, de arra talán kevesen számítottak, hogy milyen mélységeket képes elérni ez a jelenség.