Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tej-kifli-alma programKimozdulhat a holtpontról

2018. november 9., péntek, Közélet

Több mint másfél év veszteglés után elindulhat az iskolásoknak szánt tej-kifli-alma program, miután a jogszabály-módosítások valamelyest decentralizálták a lebonyolítást, és ezáltal Háromszék 45 közigazgatási egységéből 41-ben a diákok ebben az iskolai évben megkaphatják a napi tejből, péksüteményből, gyümölcsből és zöldségből álló uzsonnájukat – derült ki tegnap a megyei önkormányzat székhelyén lezajlott polgármester-találkozón. A vonatkozó kormányhatározat lehetővé teszi, hogy a program költségvetését a megyei képviselő-testület leossza a helyi önkormányzatoknak, utóbbiak pedig közvetlen odaítéléssel válasszák ki azokat a vállalkozásokat, amelyek a termékeket beszállítják.

  • Tanácskozás a megyeházán. Kocsis B. János felvétele
    Tanácskozás a megyeházán. Kocsis B. János felvétele

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a tanácskozás elején rámutatott: az európai uniós finanszírozású program Háromszékre eső költségvetése nagyjából eléri az egymillió eurót, amit ha leosztanak az önkormányzatok között – kivételt képeznek azok a települések, ahol a túl nagy diáklétszám miatt nem lehet elkerülni a nyílt versenytárgyalást igénylő közbeszerzést – rövidebbre lehet zárni az eljárást.

A testület elnöke szerint a megoldás kidolgozásakor elsősorban azt tartották szem előtt, hogy az egész program közel 24 ezer gyerek érdekét szolgálja, akik nem hibásak az elmúlt másfél év jogszabály-módosításai okozta állapotok miatt. A megoldás, amit az újonnan hozott kormányhatározat lehetővé tett, ugyanakkor több szempontból is hasznos, a jogosult gyerekek mintegy felének kedvez,  egyszerűsíti az eljárást, a közvetlen odaítéléssel nagy eséllyel helyi vállalkozások végezhetik a beszállítást 41 önkormányzat esetében, így az erre fordított pénzösszeg a megyében marad. A kivételek Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Bodzaforduló és Előpatak önkormányzatai, ahol a magas diáklétszám miatt a költségek, meghaladják a közvetlen odaítélés felső határösszegét, ezért számukra marad az eddig járt út, a megyei tanács nyílt versenytárgyalást hirdet.

A részleteket Henning László ismertette, egyebek mellett bemutatva, milyen jogszabályváltozások vezettek oda, hogy végül a megyei önkormányzat által kiírt versenytárgyalásra nem került jelentkező. Az elöljáró elmondta: a licitet megismétlik, de ez legkevesebb három-négy hónapot jelent, és ez idő alatt a diákok továbbra sem kapnának semmit. Az alelnök továbbá elmondta: az alternatív megoldáshoz arra van szükség, hogy a helyi önkormányzatok határozatot fogadjanak el arról, hogy részt akarnak venni a programban. Ebben leszögezik, hogy milyen tej- és pékterméket, milyen gyümölcsöt, zöldséget szeretnének biztosítani a gyerekeknek. A javaslatot a prefektúra mellett működő megyei bizottságnak jóvá kell hagynia, azt követően indíthatják a közbeszerzést. Reményeik szerint ezt még idén le tudják bonyolítani az önkormányzatok. Henning László hozzátette: a megyei önkormányzat már csak biztonsági lépésként is elindítja a licitet egy négy évre szóló keretszerződés megkötése érdekében, hogy vészhelyzetben – ha esetleg nem kerül vállalkozás helyben – ezen keresztül is lehessen szerződést kötni a beszállítókkal.

A hatályos törvény értelmében a program révén a gyerekeknek hetente ötször kell péktermékeket, kétszer gyümölcsöt, kétszer tejet és egyszer tejterméket biztosítani. Az Európai Unió által finanszírozott programból a rövid programú óvodások és az 1–8. osztályos tanulók részesülnek.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 728
szavazógép
2018-11-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ifipark jövőben

Jövő évben rendezi az 1918. december 1. út melletti zöldövezet helyzetét Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Az Arany János utcával szemközti beugróról van szó, ahova eredetileg ingyenes drótnélküli internet-hozzáféréssel és szelektív hulladékgyűjtő edényekkel felszerelt ifjúsági beszélgetősarkot képzeltek el – ez ellen azonban a környéken lakók tiltakoztak. Most inkább egy olyan parkocska létrehozását fontolgatja a városvezetés, ahol napközben kisgyermekes szülők, nyugdíjasok, levegőzni vágyó tömbházlakók is szívesen eltöltik üres óráikat.
2018-11-09: Jegyzet - Kuti János:

Készítsük a bőröndöket? (Kármentő)

Rájöttem, miként tudom felásatni kertemet. Ugyanis annyira száraz és kemény a föld, hogy az ásó nem megy bele. Na mármost, ha szűk baráti körben elhíresztelem, hogy egy bús őszi éjszakán bőröndöt ástam el kertemben, akkor a titkosszolgálat titokban rögtön odaküld egy-két tény- és bőröndfeltáró újságírót, néhány tévéadót, és rögtön nekiállnak kiásni a nem létező koffert a földből.