Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Orbán Viktor: Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz

2018. november 9., péntek, Világfigyelő

A nemzetek nélkül Európa elvesztené identitását, elvesztené lelki és kulturális arculatát. Európa a nemzetek Európája lesz, vagy nem lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán tegnap Helsinkiben.

  • Fotó: Koszticsák Szilárd
    Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő beszédében kiemelte: a közép-európai nemzetek újracsatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt. Európát mindig az erős nemzetek tették sikeressé, és ez ma is érvényes: nincs erős Európa sikeres nemzetek nélkül – jelentette ki. Kifejtette: a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy gyökereit és szellemi, lelki identitását vesztett Európát akarnak. A mi európai víziónk azonban a nemzetek Európája, amelynek 27 arca van, és amely egyszerre keresztény és demokrata – mutatott rá.

A kormányfő azt mondta: mi az EPP, a győztesek pártja vagyunk, a győzelem része a DNS-ünknek. Ahhoz vagyunk szokva, hogy az emberek a saját pártjuknak tekintenek bennünket, mint ami hozzájuk tartozik, őket képviseli, és harcol értük – magyarázta. Úgy látja, az EPP-ben világmegváltó ideológiák helyett két lábbal álltak a földön, de mára ez a helyzet megváltozott.

Orbán Viktor közölte: az elmúlt öt évben az EPP adta Európa vezetését, és vállalni kell a felelősséget azért, hogy az angolokat nem tudtuk belül, a migránsokat pedig nem tudtuk kívül tartani Európán. 2011-ben még tizenhat országban adta az EPP a kormányfőt, ma pedig már csak hatban – mondta. Hozzátette: nem csoda, hogy az önbizalmunk megsérült és behorpadt. Kiemelte: ha 2019-ben nyerni akarunk – márpedig akarunk –, akkor vissza kell találni a győzelem útjára. Ideje, hogy újra győztesként gondolkodjunk, cselekedjünk és győztesként viselkedjünk – mondta.

A miniszterelnök úgy vélte, először helyre kell állítani az Európai Néppárt egységét, ezért sohase szavazzunk bizalmat olyanoknak, akik arra építik a személyes ambícióikat, hogy a szocialisták és a liberálisok kritikáját behozzák az EPP-be. Azt is mondta, hogy vissza kell térni a szellemi gyökereinkhez és meg kell hirdetni a kereszténydemokrácia reneszánszát. Az olyan abszurditásokat, mint Fidel Castro és Karl Marx dicsérete, felejtsük el – fogalmazott. Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy akarjanak győzni. Nem szabad hallgatniuk az ellenfeleinkre, nem fogadhatják el a baloldal és a liberális média mércéjét, hanem a saját útjukat kell járniuk. Ha nekik akarunk megfelelni, akkor vereségre ítéljük magunkat – vélekedett. Kitért rá: a sikereiket meg kell becsülniük, hiszen aki nem becsüli meg a saját győzteseit, ki fogja érdemelni a kudarcot. Az európai választásokat is a saját országaikban kell megnyerni, és ahhoz, hogy az EPP újra a győztesek pártja legyen, győztes miniszterelnökökre van szükség – mutatott rá. A kormányfő elmondta: a kulcs a győzelemhez ugyanaz, mint volt, újra az emberek oldalára kell állni.

Védjük meg őket az illegális migrációtól, a terrorizmustól, a bűnözéstől és a gazdasági bajoktól, írjuk fel újra a zászlónkra a régi igazságot: a néptől, a nép által, a népért – hangsúlyozta.

Orbán Viktor világossá tette, hogy „mi egységesen Manfred Weber mögött sorakozunk fel”. Megköszönte Manfred Webernek, hogy a magyar választási kampányban eljött Magyarországra. Egy olyan embert tisztelünk benned, aki tudja, mikor van ideje a vitának, és mikor van ideje az egységnek – mondta a bajor politikushoz fordulva délelőtti felszólalásában a magyar miniszterelnök. (Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője a nap folyamán tartott szavazáson elnyerte a csúcsjelöltséget Alexander Stubb volt finn kormányfővel szemben – szerk megj.) Orbán Viktor hozzátette: a Fidesz mindent meg fog tenni, hogy jövőre sikerre vezesse az EPP-t Magyarországon.

Beszédében a miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy pénteken lesz a berlini fal leomlásának évfordulója. Nagy pillanat, Európa újraegyesítésének pillanata volt ez – fogalmazott. Közölte: mi, akiket odadobtak a Szovjetuniónak, sosem hittük el, hogy létezik két Európa, a közép-európai szabadságharcosok mindig tudták, hogy Európa csak egy van, és mi csak az újraegyesített Európában kaphatjuk vissza a szabadságunkat.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a Fidesz az Európa újraegyesítéséért folytatott harcokban született. Kiemelte: jó látni, hogy nemcsak mi, de a többi közép-európai ország antikommunista, szabadságpárti és Európa-párti pártjai is itt vannak velünk együtt az EPP-ben: lengyelek, szlovének, csehek, szlovákok, horvátok, románok, szerbek, bolgárok és a baltiak is. Ez kitűnő alkalom arra, hogy tisztelegjünk a Néppárt egyik legkiválóbb államférfija, Helmut Kohl kancellár előtt, aki legutóbbi, máltai kongresszu­sunk óta itt hagyott bennünket – mondta, kiemelve, hogy ő volt az, aki meghívta a Fideszt a Néppárt soraiba, és megértette: van, hogy egy család tagjai nem értenek egyet, de mindig egységesek.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 729
szavazógép
2018-11-09: Világfigyelő - :

Manfred Weber a csúcsjelölt (Európai Néppárt)

Manfred Webert választotta meg az Európai Néppárt (EPP) kongresszusa a pártcsalád csúcsjelöltjének a jövő évi EP-választásra tegnap a Helsinkiben tartott kongresszuson. A Néppárt bajor frakcióvezetője 621 szavazatból 492-t kapott, így ő lesz az, akit az Európai Bizottság élére, Jean-Claude Juncker utódjának fog javasolni a konzervatív pártcsalád, ha a várakozásoknak megfelelően az EPP szerzi a legtöbb szavazatot a májusi megmérettetésen – írja az Index.
2018-11-09: Világfigyelő - :

Családközpontú politikákat kell folytatni

Sikerült elérni, hogy az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán elfogadott határozat szövegébe bekerüljön, hogy a demográfiai kihívásokra az elsődleges megoldást nem a migráció jelenti, hanem családközpontú politikákat kell folytatni – nyilatkozta Novák Katalin államtitkár Helsinkiben.