Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Közép-Európa országainak össze kell fogniuk

2018. november 9., péntek, Világfigyelő

Közép-Európa országainak össze kell fogniuk ahhoz, hogy ne legyenek kitéve a nagyhatalmi érdekeknek, ehhez viszont minden kényes kérdést – így a nemzeti kisebbségek ügyeit is – őszintén meg kell tudniuk beszélni – jelentette ki Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karán tartott tegnap esti előadásában. A politikus úgy vélte: csak a problémák őszinte, tabuk nélküli megbeszélésével mutathat egységes arcot kifelé a térség.

  • Kalmár Ferenc. Albert Levente felvétele
    Kalmár Ferenc. Albert Levente felvétele

Ennek az összefogásnak a magját képezi a V4-ek együttműködése, amely az EU meghatározó nagy államaival is összemérhető erőt képvisel. Ahhoz azonban, hogy ne más diktáljon kívülről, mindent meg kell tudni beszélni – jelentette ki a miniszteri biztos, aki Magyarország képviselőjeként vesz részt a szomszédos országokkal közösen létrehozott kisebbségi vegyes bizottságokban. Úgy vélte: a horvát–magyar, szerb–magyar és szlovén–magyar vegyes bizottságokban fontos eredmények születtek az elmúlt két évben. Az ukrán–magyar kisebbségi vegyes bizottság munkájáról elmondta: az be van fagyva, a szlovák–magyar bizottságban pedig van 6–7 téma – mint például a honosítás kérdése –, amelyekben nem sikerül áttörést elérni.

Kalmár Ferenc elmondta: a vegyes bizottságok elvileg évente üléseznek, és az ülések végén jegyzőkönyveket írnak alá, de a román–magyar vegyes bizottság legutóbb 2009-ben írt alá jegyzőkönyvet, és az utolsó vegyes bizottsági ülést 2011-ben tartották. Azóta nem sikerült kimozdulni a holtpontról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2018-11-09: Világfigyelő - :

Családközpontú politikákat kell folytatni

Sikerült elérni, hogy az Európai Néppárt (EPP) kongresszusán elfogadott határozat szövegébe bekerüljön, hogy a demográfiai kihívásokra az elsődleges megoldást nem a migráció jelenti, hanem családközpontú politikákat kell folytatni – nyilatkozta Novák Katalin államtitkár Helsinkiben.
2018-11-09: Közélet - :

Holttest a parkban

Holtan találtak egy férfit péntek reggel a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, egy másikat pedig eszméletlen állapotban szállították a megyei kórházba – tájékoztatott a megyei rendőrfelügyelőség.