Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. november 10., szombat, Mi, hol, mikor?

30. Népzene- és Néptánctalálkozó

Ma a programok helyszíne a sepsiszentgyörgyi Sepsi Aréna. A 10 órai kapunyitást a Kallós Zoltán Alapítvány fotókiállítása, valamint az Ádám Gyula fotóiból készült kiállítás megnyitója követi.

10.30-tól Aprók bálja a nagyszínpadon; közreműködnek a meghívott háromszéki gyermek néptáncegyüttesek, valamint a Tokos és a Kedves zenekar, díszmeghívott a Cickom Énekegyüttes és Vrencsán Anita. 11 órakor kezdődik az 5. Székelyföldi Legényesverseny. 13.30-tól a Kolompos együttes interaktív gyermekkoncertje.  A nagyszínpadon 15 órakor kezdődik az ifjú tehetségek műsora, amelyen ifjúsági néptáncegyüttesek, a Kalotaszeg Legénytársulat, Gilyén Miklós, Vaszi Levente, Vrencsán Anita és a Tokos zenekar lép színpadra. 14 órakor bemutatják a Forrásvidéken című multimédiás kiadványt, 17 órától jótékonysági népzenei koncert idős adatközlő zenészek megsegítésére. 18 órakor kezdődik a hagyományőrzők gálája, amelyet 20 órától a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadása követ. Ezután táncházzal és folkkocsmával várják az érdeklődőket, amely párhuzamosan több teremben zajlik.

A nap folyamán kézművesvásár lesz az Aréna előcsarnokában. 10.30-tól 18 óráig működik a gyermeksarok, ahol a kézműves-foglalkozásokat és gyermekjátékokat a Guzsalyas Alapítvány munkatársai vezetik. Mindezek mellett ki lehet próbálni a virtuális Hagyományok Házát is.

JEGYEK. A Sepsi Arénába elővételben a napijegy 30 lej/15 lej (kedvezményes jegyet csak a jegyirodában lehet vásárolni), érvényes az összes programra, 15 óra utáni megvásárlás esetén nem tartalmazza az esti táncházat. 10–15 óra között a belépő 20 lej/10 lej. A kapott karszalaggal 15 óra után is lehet tartózkodni az Arénában, távozás esetén azonban nem lehet visszamenni egy 15 óra utáni programra. A táncház 10 lejbe kerül, kedvezményes jegyet diákok és nyugdíjasok vásárolhatnak.

INGYENES BUSZJÁRATOK. Ma 9 és 23.30 között óránként közlekedik buszjárat a Gólya utcai állomástól a Sepsi Arénához. Az autóbuszok egészkor indulnak a Gólya utcából, félkor pedig vissza a Sepsi Arénától. Ezen kívül 17.30 és 20 óra között félóránkénti járatokat is beütemeztek mindkét irányba. Az utolsó autóbusz 23 órakor indul a Gólya utcából, 23.30-kor vissza a Sepsi Arénától. Az autóbuszok az 5-ös járat útvonalát követik a következő megállókkal: Gólya utca, Szabó Kati Sportcsarnok, Domb utca, Tervezőintézet, Lábas Ház, református templom,  Strand utca, vasútállomás, Kaufland, Sepsi Aréna.

 

XVI. Háromszéki Kolbászparádé és Káposztafesztivál

A sepsiszentgyörgyi Szabó Kati Sportcsarnokban ma sorra kerülő esemény igazi attrakciója lesz a Diószegi Pékség által sütött óriás pityókás kenyér, közepében a Bertis cég által saját recept alapján készített kolbásszal. A finomságot ma 9.30-kor szeletelik fel és osztják szét a jelenlévők között.
A rendezvényen részt vevő csapatok közös reggelivel indítják a napot. A kenyér mellé dukáló tartalmas früstök a Bertis cég hideg felvágottjaiból, valamint a Diószegi csárda által hatszáz tojásból és a tavalyi nyertes Cuki kolbászból készített rántottából áll. Ez lesz a térség legnagyobb nyilvános reggelije.
A nap másik különlegessége az egyetlen szál bélbe töltött tízméteres kolbász, amelyet ugyancsak a Bertis alapanyagai­ból készít el a szervező csapat.
Az eseményt hivatalosan 11.45-kor nyitják meg, ezt követően 12 órától kezdetét veszi a kétórás kolbásztöltés és a háromórás káposztafőzés. A zenei hangulatot a kászonújfalusi Hagyományőrző zenekar biztosítja.
Az érdeklődők 10 lejes jegy megvásárlásával nyernek belépést a sportcsarnok lelátójára, ahonnan megtekinthetik a csapatok munkáját. A belépővel kóstolójegy is jár, mely beváltható a sportbázis melletti Diószegi csárdánál frissen töltött Bertis kolbászra, egy pohár sörre vagy üdítőre. Tizennégy év alatti gyerekek számára a belépés díjtalan.

 

Zene
KÓRUSTALÁLKOZÓ. Kovásznán a római katolikus templomban ma 18 órától tartják a kovásznai kórusok hagyományos találkozóját. Az esemény házigazdája a római katolikus egyházközség Szent István Vegyes Kara. Fellép: a Pastorala kamarakórus, a Hozsánna kamarakórus, a belvárosi református egyházközség férfidalárdája, a Boldog Apor Vilmos Gyermekvédelmi Központ Schola Patrona Hungarorum kórusa, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív gyermekkórusa, a római katolikus egyház Cinke gyermekkórusa, valamint a házigazda római katolikus egyházközség Szent István Vegyes Kara. A belépés ingyenes.
TIBERIUS NEMZETKÖZI KAMARAFESZTIVÁL. A műfaj jeles hazai és külföldi képviselőit látja vendégül a Marosvásárhelyi Filharmónia és az Árkosi Kulturális Központ. A koncertek egy részét hallgathatja a sepsiszentgyörgyi közönség is. November 12-én, 13-án és 15-én 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban fellép: Orbán Katalin (cselló, Németország), Breno Seifert (zongora, Brazília), Aristos vonósnégyes (Hollandia), Neumarkt Brass Quintett (Románia) és Fülöp Klára (Románia). A jegy ára: 10 lej/koncert, elővételben az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi székhelyén, az Olt utca 6. szám alatt naponta 9–15 óráig.

 

Könyvbemutató
ZSIGMOND ENIKŐ Izland, ahol az idő születik című könyvét november 12-én, hétfőn 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház Galériájában mutatják be. A könyvbemutatón ismertetik a Székelyföld borvizei elnevezésű összefoglaló térképet is. Moderátor: Kakas Zoltán.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11-től A repülő szőnyeg románul beszélő és Elliot, a legkisebb rénszarvas románul beszélő; 16.30-tól Apróláb románul beszélő; 16.45-től Johnny English újra lecsap magyarul beszélő; 18.15-től A Hunter Killer-küldetés román felirattal; 18.30-tól Bohém rapszódia román felirattal; 20.30-tól Az első ember magyarul beszélő; 21-től Ami nem öl meg román felirattal. A vasárnapi műsor: 11-től Luis és a zűrlények magyarul beszélő és Apróláb románul beszélő; 16.30-tól Libabőr 2: Hullajó Halloween román felirattal; 16.30-tól Csillag születik román felirattal; 18.15-től Egyedül az esküvőmön; 19-től Lajkó – Cigány az űrben román felirattal; 20.30-tól A Hunter Killer-küldetés magyarul beszélő; 20.45-től Bohém rapszódia román felirattal.

 

Hitvilág
SZÉKELYFÖLDI VÁNDORBÖLCSŐ PROGRAM. Sepsiszentgyörgyön az idei adventi időszakban több vándorbölcsőt is szeretnének átadni a városban vagy a környező falvakban élő, áldott állapotban lévő, december vagy január folyamán szülő kismamáknak. Az ünnepi eseményre kellő érdeklődés és jelentkezés esetén advent első vasárnapján, december 2-án kerül sor az unitárius templomban. Előnyben részesülnek a harmadik vagy többedik gyereküket váró családok. Vallásfelekezeti hovatartozástól függetlenül várják a jelentkezőket. Jelentkezni és a programról érdeklődni lehet Kovács István unitárius lelkésznél a 0745 146 262-es vagy Nagy Balázsnál a 0760 779 835-ös telefonszámon.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Sajtó utcai Transfarm (0267 315 136); Kézdivásárhelyen hétvégén a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), ma 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baró­ton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2018-11-10: Sport - :

Hazai pályán győzött a Vidi FC (Labdarúgás, Európa-liga)

Georgi Milanov góljával 1–0 arányú győzelmet aratott a Vidi FC a görög PAOK felett a Groupama Arénában az Európa-liga csoportkörének 4. fordulójában. Az L-csoport másik meccsén a Chelsea FC 1–0-ra nyert a BATE Boriszov otthonában, és bebiztosította továbbjutását.
2018-11-10: Közélet - Fekete Réka:

Tánckánonnal nyitott a tánckavalkád

A harmincadik alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozót tegnap este a Magyar Állami Népi Együttes nyitotta meg a Kodály Zoltán emlékére készített Tánckánon című produkcióval, ma a Sepsi Arénában több száz táncossal, hagyományőrzőkkel, zenészekkel találkozhat a közönség. A színpadi fellépések mellett lesz fotókiállítás, kiadványbemutató, legényesverseny és többféle program a gyermekeknek.