Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tánckánonnal nyitott a tánckavalkád

2018. november 10., szombat, Közélet

A harmincadik alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi népzene- és néptánctalálkozót tegnap este a Magyar Állami Népi Együttes nyitotta meg a Kodály Zoltán emlékére készített Tánckánon című produkcióval, ma a Sepsi Arénában több száz táncossal, hagyományőrzőkkel, zenészekkel találkozhat a közönség. A színpadi fellépések mellett lesz fotókiállítás, kiadványbemutató, legényesverseny és többféle program a gyermekeknek.

  • A Magyar Állami Népi Együttes előadása. Fotó: Albert Levente
    A Magyar Állami Népi Együttes előadása. Fotó: Albert Levente

 Mihályi Gábor rendezte Tánckánon egy képzeletbeli közösség életéből, az emberi kapcsolatok apró rezgéseiből, hétköznapok és ünnepek rituáléiból építkezik, amelynek zenei keretét Kodály Zoltán és Bartók Béla kompozíciói, illetve Kodály által gyűjtött népdalok alkotják. A Magyar Állami Népi Együttes ma este újból színpadra lép, ezúttal az arénában, ahol Megidézett Kárpátalja című műsorukat mutatják be.

A reggeltől estig, majd a táncházzal együtt hajnalig tartó programkavalkád színpadán több százan lépnek fel az aprók bálján, az ifjú tehetségek műsorán, a zenész mesterekért tartott jótékonysági koncerten, köztük idős hagyományőrzők, amatőr néptánccsoportok és a Fölszállott a páva tehetségkutató előző évadainak ismert fellépői, győztesei. Két fotókiállítás és egy multimédiás kiadvány révén virtuálisan házhoz jönnek több tájegység adatközlői, akiknek köszönhető, hogy a mai nemzedékeknek még volt/van lehetőségük meríteni a tiszta forrásból, a legapróbbak pedig tánc- és zeneközelben játszhatnak, a nagyobbak kézműveskedhetnek.

A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány által évente megszervezett találkozó nemcsak helyszíne a népzenét és néptáncot művelők és kedvelők közös ünnepének, hanem éltetője is egy olyan kultúrának, amelyben nincsenek hamis leütések.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2018-11-10: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

30. Népzene- és Néptánctalálkozó
Ma a programok helyszíne a sepsiszentgyörgyi Sepsi Aréna. A 10 órai kapunyitást a Kallós Zoltán Alapítvány fotókiállítása, valamint az Ádám Gyula fotóiból készült kiállítás megnyitója követi.
2018-11-10: Közélet - :

Kotec Attila: Történelmi pillanatokat él át Felsőrákos

Barót városi tanácsának tegnapi rendkívüli ülésén Kotec Attila felsőrákosi tanácstag örömmel számolt be arról, hogy már leaszfaltozták a falu felé vezető útszakasz egyik felét, a véczeri eltérőtől egészen a település hídjáig. S ha ez még nem lenne elég, akkor már csak idő kérdése, hogy végre-valahára megérjék: vezetékes vizük legyen a rákosiaknak. Ehhez kellett összehívni a rendkívüli tanácsülést.