Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

MagánvállalkozásAz akadályok nem tántorították el céljától

2018. november 14., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Huszonnyolc évig a kézdivásárhelyi kórház gyermekosztályán dolgozott, 1997-től lépett önálló útra is, jelenleg egészségügyi központot működtet Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron. Dr. Terza Lívia Mária tevékenységét október végén Kiválóságért Médiadíjjal tüntette ki a kolozsvári Szabadság napilap az Amprenta Advertising által tizenötödik alkalommal szervezett eseményen, amelyen huszonegy médium képviselői olyan személyeket díjaztak, akik munkájukkal közösségüket szolgálják.

  • Dr. Terza Lívia Mária: Ha gazdasági szakember lennék, nem itt tartanék. Albert Levente felvétele
    Dr. Terza Lívia Mária: Ha gazdasági szakember lennék, nem itt tartanék. Albert Levente felvétele

A Pro Vitam diagnosztikai és kezelőközpont, a Radiomedic és a kolozsvári Pro Medical Center tulajdonosa nem egyik napról a másikra teremtette meg birodalmát, a fejlődés apró lépésekben történt. És talán nem is fogott volna hozzá, ha nem kívánt volna kitörni abból a közegből, ahol úgy érezte, nem értékelik eléggé a munkáját.

Dr. Terza Lívia Mária: – A kézdivásárhelyi kórház gyermekosztályán nagyszerű csapat dolgozott, olyan volt, mintha egy nagy család lennénk. Amikor súlyos eset érkezett, mindenki egyként odaállt, és ha sikerült segítenünk a kis betegen, olykor az életét mentettük meg, és másnap ránk mosolygott, ez csodálatos érzés volt, amit szavakkal nem lehet kifejezni. Az, hogy ilyen felkészült középkádercsapat dolgozott akkor a gyermekosztályon, Fábián doktornőnek, később pedig Filipánits doktornőnek köszönhető. Nagyon szerettem ezt a munkát, de egy kisvárosból kitörni nagyon nehéz.

Krónikus hepatitiszből doktoráltam, és ehhez ultrahangos vizsgálatokat kellett végeznem, de nem kaptam segítséget a város egyetlen echográf készülékét működtető kollégától, ezért a férjem másodkézből vásárolt egy echográfot. Ezt Sepsiszentgyörgyön, a húgom által indított Biogén nevű laboratóriumban helyeztem el és ott rendeltem délutánonként, délelőtt pedig a kézdivásárhelyi kórházban dolgoztam. Három hónap múlva egy még korszerűbb echográfot vásároltunk, az még fehér-fekete volt, egy év múlva egy Doppler-készülékkel bővült a felszereltségünk, ami akkor még egyetemi központokban sem volt magánkézben.

Dr. Terza Lívia Mária 1998-ban még nem sejthette, hogy ezzel vállalkozása elindult az azóta is tartó fejlődés útján. Lapunknak elmesélte: amikor lecserélte az echográfot egy korszerűbbre, a régit felajánlotta egy kolozsvári radiológus barátnőjének, hogy indítson azzal önálló praxist. Így akart segíteni neki, mivel súlyos beteg férjét és két egyetemista gyermekét kellett ellátnia. Hamarosan a rendelő laboratóriummal bővült, beindult a betegforgalom, az egészségügyi központ újabb felszerelésekkel gyarapodott. Nem a bevételből, hanem a család tulajdonát képező állatfarm, istállók, földek eladásából. Terza doktornő úgy fogalmazott, állatorvos férje a teheneket váltotta echográfra és egyéb felszerelésre. Ezenkívül kölcsönöket vettek fel, egyiket még meg sem adták, már megvolt, hogy mi a következő befektetés.

– Az első kölcsönt a LAM Alapítványtól vettük fel.  Életem végéig adós maradok Kató Béla tiszteletesnek, mert megkaptuk a kölcsönt, de olyan nehéz időszak volt számunkra, hogy már ott tartottunk, elárverezik a házat a fejünk fölül. A férjemmel megegyeztünk, ha így lesz, elmegyünk egy bérlakásba. Elmondtuk a tiszteletes úrnak, hogy nem tudjuk időben visszafizetni a pénzt, licitálják a házat, állunk elébe. Azt mondta, olyan nincs, újraosztják a részleteket, hosszabbítanak. Százhúszezer dollár volt ez a kölcsön, ami óriási összeg volt akkor, egy echográfnak az ára.

 

Lépésről lépésre

– Kölcsön kölcsönt ért, haladtunk előre. Teltek az évek, meghalt a kolozsvári kolléganőm, és arra gondoltam, bezárom az ottani központot. Elhanyagoltam, három-négy évig szinte csak magától működött úgy-ahogy. Két munkapontunk volt, és az egyik szerződés tíz évre szólt, nem tudtam megszüntetni a céget. Mint kiderült, jó volt ez így. Mivel Szilárd fiamnak a kutatásaihoz szükségünk van együttműködésre egyetemi központokkal, nagy kórházakkal, a bezárás helyett inkább fejlesztettünk. Jelenleg harmincnyolc alkalmazottal és negyven bedolgozó szakorvossal dolgozunk Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön negyvennyolc alkalmazottja van a Pro Vitamnak, nyolc a Radiomedic cégnek, húsz orvos bedolgozó.  A nagy központokkal jól együttműködünk, de sajnos a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi kórházzal nem sikerült elindítani a szakmai partnerséget.

Az évi másfél millió eurós forgalmat lebonyolító Terza cégeknek maga a tulajdonos a gazdasági vezetője. Nem tartja jó gazdálkodónak magát,  azt mondja, a gazdasági szakemberekkel azért nem tud kijönni, mert ők mindenben a gazdaságosságot nézik, ő pedig a minőséget.

– Mindig nagyon becsületesen végeztük a munkánkat, és betartottuk a pénzügyi fegyelmet, amit a törvények megkövetelnek. Ha gazdasági szakember lennék, nem itt tartanék, sokkal jobban kiszámítottam volna a veszteségeket. Mindig a minőségre megyek, ha valami veszteséges, akkor sem adom alább. Nem azt néztem, mi mennyibe kerül, hanem azt, hogy minőségi legyen. Nálunk a röntgen digitalizálva van, nagyon jó minőségű filmeket készítünk, ennek is megvolt az ára.

Azt szeretném, hogy azért jöjjenek az emberek ide, a kollégák azért küldjék a beteget, mert itt becsületesen, jól meg vannak vizsgálva, és hogy megértsék, egy itteni céget segítsenek, amely itt fizeti az adót.

Terza doktornő nagyobbik fia a számítógépes kémia területén végez kutatásokat, eredményeit nemzetközi téren is elismerik, lánya gyermekgyógyász szakorvos a Pro Vitamnál, kisebbik fia gépészmérnök, hazatért Budapestről, édesanyja cégénél helyezkedik el. A kolozsvári központnál újabb fejlesztések vannak folyamatban. Egy brassói céggel mágneses rezonancia visgálatot indít hamarosan a Promedical, egy magyarországi központtal (Oncompass Medicine Hungary Kft.) együttműködve pedig Terza doktornő vállalkozásán keresztül elérhető lesz a molekuláris genetikai vizsgálat rákos betegeknél. A sepsiszentgyörgyi diagnózis- és kezelőközpont számára csúcstechnológiát képviselő újabb echográfot és a kutatáshoz különböző felszereléseket kívánnak vásárolni egy pályázat révén, amelyet partnerségben nyújtottak be a măgurelei kutatóközponttal és az akadémia biokémiai központjával. A pályázat összértéke 7 millió lej, ha megnyerik, a szentgyörgyi csoport része 5 millió lej, ennek negyedét önrészként kell előteremteni.

A Pro Vitam diagnosztikai és kezelőközpont a laboratóriumi vizsgálatokra, a Radiomedic pedig az imagisztikára vonatkozóan szerződéses viszonyban áll a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral, időnként ingyenes, illetve kedvezményes szűréseket végeznek gyermekeknek és felnőtteknek. Tavaly vásároltak egy mikrobuszt, amellyel vállalnák, hogy szűrésre ingyen beszállítanak pácienseket Sepsiszentgyörgyre, de egyelőre a családorvosok nem jelezték az igényt.

Dr. Terza Lívia Mária azt mondta: azt szeretné, ameddig egészsége engedi és dolgozhat, segítsen a beteg embereken, rendelőkomplexumát pedig szerelje fel oly mértékben, hogy gyermekeinek legyen lehetőségük olyan körülmények és olyan szinten dolgozni, mint kül­földön.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 389
szavazógép
2018-11-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Épületek borultak lángba

Két bevetéssel indult a háromszéki katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársainak keddi napja, miután reggel Orbaiszékről és a megyeszékhelyről is tűz miatt riasztották őket.
2018-11-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

Keresik az év fiatal vállalkozóját

A Junior Business Club (JBC) és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara november 30-án díjazza azokat a fiatal vállalkozókat, akik kiemelkedő eredményeket értek el 2017-ben.