Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 14., szerda, Mi, hol, mikor?

Székely nagygyűlés
CENTENÁRIUMI NAGYGYŰLÉST szervez a Székely Nemzeti Tanács Sepsiszentgyörgy főterén november 18-án, vasárnap 13 órától. Megemlékeznek a száz éve alapított Székely Nemzeti Tanácsról, de a rend és a szabadság érdekében is szólnak a meghívottak, illetve közösségünk jogfosztottságáról.

A székelyek nagy menetelése megmutatta: közös erővel nagy dolgokra vagyunk képesek. Legyünk ismét együtt a székelyek nagygyűlésén!

AUTÓBUSZOK. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt – csatlakozva a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezéséhez – autóbuszokat indít azok számára, akik részt kívánnak venni a tömegrendezvényen. Az EMNT Demokráciaközpontokban, valamint telefonon is várják azok jelentkezését, akik részt szeretnének venni a székely nagygyűlésen. A buszos utazásra az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni: Kézdivásárhelyen személyesen a 44-es udvartér 1. szám alatt vagy a 0267 360 006-os és a 0744 596 051-es telefonon; Baróton személyesen a Szabadság utca 11. szám, 7-es tömbház, A lépcsőház, 5-ös ajtónál vagy a 0267 377 790-es telefonon.

 

Színház

A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ ma és csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön a nagyteremben az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadását játssza. Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján írta és rendezte: Radu Afrim.
HUMOREST. A Szomszédnéni Produkciós Iroda legújabb humorestjét, a Szomszédnéni és Felméri Péter – Világ körüli Erdély-turnét ma 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében mutatja be. Jegyek a Vigadóban kaphatók.
M STÚDIÓ. A budapesti premier után Sepsiszentgyörgyön is bemutatják a W_all című táncelőadást, amely az M Stúdió és a Frenák Pál Társulat legújabb közös alkotása. A bemutatót november 15-én és 16-án 19 órától lehet megtekinteni a Háromszék Táncstúdióban. Az előadás itthon és Budapesten egyaránt műsoron lesz, Sepsiszentgyörgyön legközelebb februárban látható. Jegyek kaphatók a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104) és a www.biletmaster.ro oldalon.

 

Zene
JAZZ. A magyarországi Gyárfás-Premecz Organ Trio rendkívüli dzsesszkoncertet tart ma 20 órakor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központban. Fellépnek: Jeszenszky György (dob), Gyárfás István (gitár) és Premecz Mátyás (Hammond orgona). Jegyek kaphatók 20 lejért a helyszínen vagy elővételben. * Ma 20 órától a kézdivásárhelyi Borudvarban (Jazz Cafe) csütörtökön 20 órától pedig Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház kamaratermében koncertezik a budapesti Balázs Elemér Group, Magyarország egyik legnépszerűbb dzsesszzenekara. A zenekar tagjai: Horváth Cintia (ének), Szakonyi Milán (ének), Czibere József (ütőhangszerek), Komjáti Áron (gitár), Peczek Lakatos Krisztián (nagybőgő), Balázs József (billentyűsök), Balázs Elemér (dob).
TIBERIUS NEMZETKÖZI KAMARAFESZTIVÁL. A műfaj jeles hazai és külföldi képviselőit látja vendégül a Marosvásárhelyi Filharmónia és az Árkosi Kulturális Központ. A koncertek egy részét hallgathatja a sepsiszentgyörgyi közönség is. Csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban fellép: Orbán Katalin (cselló, Németország), Breno Seifert (zongora, Brazília), az Aristos vonósnégyes (Hollandia), a Neumarkt Brass Quintett (Románia) és Fülöp Klára (Románia). A jegy ára 10 lej.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16-tól Ami nem öl meg román felirattal; 17-től Libabőr 2: Hullajó Halloween román felirattal; 18.15-től Csillag születik román felirattal; 18.45-től Bolti tolvajok román felirattal; 20.45-től Bohém rapszódia román felirattal; 21-től A Hunter Killer-küldetés román felirattal.

 

Diákszínpadi bemutató
A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákszínpada ma és csütörtökön 18 órától a Kovásznai Művelődési Központban bemutatja Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színművét. Rendező: Molnár János. A belépés ingyenes.

 

Operett
ADVENTI OPERETTGÁLAEST lesz december 15-én 17 és 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Budapesti Operettszínház művészei, Oszvald Marika, Peller Károly és Bódi Barbara előadásában. Jegyek elővételben az Andrei Mureşanu Színház pénztáránál november 20-án, 21-én, 22-én 16–18 óráig, valamint 23-án 13–18 óráig. Érdeklődni a 0745 589 214-es és a 0726 208 811-es telefonszámon.

 

Kiállítás
SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön a Szabadság téren ma 11 órakor nyitják meg azt a szabadtéri kiállítást, amely a m. kir. 24. gyalogezred első világháborús történetéről emlékezik meg. Köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja Nagy Zoltán történész.
INCITATO. Csütörtökön 17 órakor a kovásznai Kádár László Képtárban dr. Deák Ferenc műkritikus megnyitja a 26. Incitato művésztábor Vándorló/Kóborló című kiállítását. A megnyitón közreműködik Thiesz Katalin népdalénekes.
AZ ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT III. emeleti kiállítóterében november 16-án, pénteken 18 órától nyitják meg a Hit és Szabadság című kiállítást. A vendégeket köszönti Kovács István lelkész, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója. A kiállítást megnyitja Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese és Dimény András képzőművész. Közreműködik Ütő Gusztáv képzőművész, performer.

 

Tari Annamária Sepsiszentgyörgyön
A 90-es évek médiacsatornáiból jól ismert magyarországi pszichológus, Tari Annamária november 17-én, szombaton 18 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében gyerekekről és fiatalokról szóló pszichológiai előadást tart Mindennapi életünk – Örömök és szorongás címmel. Az előadásra jegyeket a kulturális szervezőirodában lehet vásárolni 15 lejért.

 

Szoboravatás Bereckben
Gábor Áron-szobrot avatnak Bereckben november 17-én, szombaton a Gábor Áron szülőháza helyén álló emléktáblás ház előtt. A rendezvény szervezője Juhos Gábor budapesti maratonfutó, a ház jelenlegi tulajdonosa.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Mikóújfaluban péntekig naponta 8–16 óráig; Gelencén péntekig naponta 8–17 óráig; Kézdivásárhelyen ma és csütörtökön 9–16 óráig; Lemhényben csütörtökön 8–16 óráig; Sepsiszentgyörgyön csütörtökön 8–15 óráig az Állomás negyedben a butikok környékén szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. november 15-én, csütörtökön 8–16 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Kézdivásárhelyen a tömbházak felső emeletein és a Dobolyi Aladár utcában. A munkálatok befejezése után az ivóvíz zavaros lehet.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. facebook: @liveartdancestudio.
HOBBI-KLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebere klubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. A sepsi­szentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
KÉPES BESZÁMOLÓ. Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban csütörtökön 20 órától Bagoly Levente tart képes beszámolót kirgizisztáni kerékpáros kalandjairól. Beszélgetőtárs: Kis Bence.
ELŐADÁS. Raff Róbert Az ördög ezer arca címmel tart előadást csütörtökön 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. Az előadás célja figyelemfelkeltés, figyelmeztetés a sátánimádat veszélyeire. A belépés díjtalan.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2018-11-14: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

Bronzba öntött történelem (Székelyföldi harangkiállítás)

Erdélyi magyar nyelvterületen, de még Székelyföldön is kevés az olyan hely, ahol az érdeklődő bővebb betekintést nyerhet a használaton kívüli harangok csodálatos világába. Márpedig a szolgálatukon kívül került feliratos harangok üzenetét méltán nevezhetjük bronzba öntött történelemnek. Annyira fontos volna ez számunkra? – kérdezhetnék sokan. Látszólag valóban nem az. Ám ha belegondolunk, hogy egy beolvasztástól megmentett gyűjtemény mennyi érdekes és értékes, főleg a Kárpát-haza földjéhez kötődő történelmi adatot szolgáltat, a nemleges válasz igenre változik. Erről beszélgettünk Lázár Imre mérnökkel a székelyudvarhelyi Selwerk Kft. vezérigazgatójával.
2018-11-14: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy az ozsdolai
KANABÉ ANDRÁS
(Bandi)
élete 71. évében váratlanul elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait 2018. november 15-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra az ozsdolai ravatalozóháztól a katolikus temetőben.
A gyászoló család
263