Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Első könyves szerző avatása Sepsiszentgyörgyön Hatezer karakter szerelem és hit

2018. november 14., szerda, Kultúra

Bihari Csilla Rozália Hatezer karakter című első verseskötetét mutatták be népes közönség előtt az unitárius egyház tanácstermében csütörtök este. A szerzőt Péterfi Zita Ágnes és Fadgyas Egmond méltatta. A bemutatón elhangzott pár megzenésített vers is a kötetből.

  • Bihari Csilla Rozália. A szerző felvétele
    Bihari Csilla Rozália. A szerző felvétele

A Tortoma Kiadó gondozásában idén megjelent, saját készítésű borítóval ellátott verseskötet hét részből áll, ezek címei: Dalvirágok, Lányvirágok, Szívvirágok, Szótagvirágok, Otthonvirágok, Vadvirágok, Idővirágok. „Tegnap könyökölt alattam az esti terasz / Szemeimből kilélegzett valami régi panasz / S magamat éreztem: lány és nő, erős és gyáva / És elnéztem, ahogyan a fák beleégtek a kispesti éjszakába” – vall magáról versében a szerző.

Bihari Csilla Rozália 1995-ben Sepsiszentgyörgyön született, de Nagyajtán nevelkedett. Kolozsváron szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát. Körülbelül tíz éve közöl a világhálón és nyomtatott folyóiratokban, irodalmi körök aktív részvevője. Közölt többek között a Helikonban, a Héttorony internetes portálon, az Erdővidékben, a Kortárs hangon antológiában, a Székelyföldben és lapunkban is. Látásmódját nem akarja másra erőltetni, hanem közölnivalóját alázatosan átadja. A nagyajtai emberek nehezen fogadnak be valakit, de nagyon melegszívűek – ez a szemlélet tükröződik Bihari Csilla verseiben. Ő befogadta az egész világot, ezen belül a székelységet és a magyarságot is.

A címadó vers, a Hatezer karakter egyfajta ars poetica, nagyon sokat elárul arról, hogy mit jelent a költőnőnek a költészet, és hogyan viszonyul hozzá. Ez egy szerelmes vers magához a vershez. „Egy vádlin az ars poetica / másikon istenes költészet”. Az egyik láb az ars poetica, amiben a költő hisz, amiért verseket alkot, a másik láb pedig maga Isten. „Jegyzet vagyok csak / félek, korán kiszakít/ s összegyűr az Úr”.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 389
szavazógép
2018-11-14: Sport - :

A bajnokságban és a kupában is taroltak (Karate)

November 10-én és 11-én Kézdivásárhely adott otthont az országos Shobu Sanbon WSF karatebajnokságnak és a WSF Karate Román Kupának. A sepsiszentgyörgyi Shoto-Team Karate Club 18 sportolóval vett részt a versenyeken, ahol 46 érmet sikerült begyűjteni.
2018-11-14: Kultúra - :

Visszaadnák Kunderának a cseh állampolgárságot

Andrej Babis cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh írónak (fotó), hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer.