Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Visszaadnák Kunderának a cseh állampolgárságot

2018. november 14., szerda, Kultúra

Andrej Babis cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh írónak (fotó), hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer.

  • Fotó: EPA
    Fotó: EPA

Kundera, aki 1982-ben A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett nemzetközi hírnevet, 1975 óta él Franciaországban, ahová a prágai tavaszként ismert 1968-as reformfolyamat támogatójaként emigrált. Franciaországban publikált regényei miatt a csehszlovák kommunista rendszer 1979-ben ellenséggé nyilvánította és megfosztotta őt állampolgárságától.

A közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) szerint Babis, aki az első világháborús centenáriumi megemlékezések alkalmával a hétvégét Párizsban töltötte, feleségével együtt szombaton találkozott a Kundera házaspárral. Babis ajánlata akkor hangzott el, amikor arról beszélgettek, hogyan kerültek Kunderáék Párizsba, illetve hogy röviddel azután csehszlovák állampolgárságukat is elveszítették.

„Úgy gondoltam, szép lenne, ha visszakaphatnák állampolgárságukat, és biztosan meg is érdemelnék” – nyilatkozta a kormányfő a televíziónak. „Én ugyan nem tudom, hogy pontosan milyen feltételeket kell ehhez teljesíteni, de valamikor a mi állampolgáraink voltak. Ehhez ajánlottam fel segítségemet” – fejtette ki Babis. Milan Kundera és felesége – tette hozzá Babis – az ajánlatot nem nagyon kommentálta. Az azonban elmondható, hogy nem zárkóztak el. A kormányfő szerint Kundera megjegyezte: reméli, hogy mindez nem jár majd túl sok adminisztrációval.

Andrej Babis elmondta, hogy Kunderát és feleségét csehországi látogatásra hívta. Úgy vélte, erre a jövő évben kerülhetne sor.

Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba. Látogatásai azonban mindig inkognitóban történtek, az író soha semmiféle nyilvános rendezvényen nem jelent meg.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 391
szavazógép
2018-11-14: Kultúra - Matekovics János Zoltán:

Hatezer karakter szerelem és hit (Első könyves szerző avatása Sepsiszentgyörgyön )

Bihari Csilla Rozália Hatezer karakter című első verseskötetét mutatták be népes közönség előtt az unitárius egyház tanácstermében csütörtök este. A szerzőt Péterfi Zita Ágnes és Fadgyas Egmond méltatta. A bemutatón elhangzott pár megzenésített vers is a kötetből.
2018-11-14: Kultúra - :

Tóth Barnabás filmje nyerte a fődíjat (Alter-Native rövidfilmfesztivál)

A magyarországi Tóth Barnabás Susotázs (Chuchotage) című munkája nyerte a marosvásárhelyi 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját, amelyet a Maros megyei önkormányzat ajánlott fel.