Sepsiszentgyörgy is csatlakozottTelefonos lelki támasz

2018. november 16., péntek, Közélet

Október elsejétől hálózatban működik az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat, amelynek egységes hívószáma minden erdélyi településről elérhető. A szolgálatot vállaló mintegy félszáz fős stáb hálózatban dolgozik Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, valamint Székelyudvarhelyen, és várhatóan a közeljövőben Kolozsvár és Marosvásárhely is csatlakozik.

  • Fotó: HVG.hu
    Fotó: HVG.hu

Az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat minden erdélyi településről ugyanazon a normál díjas telefonszámon – 0754 800 808 – érhető el, az ügyeletet vállaló szakemberek pedig önkéntesként dolgoznak. „Fontos jellemzője a szolgáltatásnak, hogy anonim, nem kérdezzük a hívó fél nevét, az ügyeletes kilétét sem fedjük fel, nem adunk ki semmiféle információt a betelefonálóról” – szögezte le lapunknak Papp Ágota.

A szolgálat sepsiszentgyörgyi képviselője szerint térségünkből 12 szakember csatlakozott a csapathoz, de Erdély-szerte négyszer ennyi­en fogadják a hívásokat, és elindították az internetes ta­nácsadást is. A hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címre beküldött leveleket az éppen ügyeletes szakember válaszolja meg – ez a fajta szolgáltatás hosszabb levelezésre is lehetőséget ad.

Indulásukkor a telefonszolgálatok krízis-intervenciós céllal kezdtek működni – idézte fel Papp Ágota –, aki szerint krízisben az emberek könnyeb­ben fogadják a külső segítséget. Mint mondta, az évek során szerzett tapasztalataik alapján elmondható, fontos az a fajta mentálhigiénés prevenció is, ami éppen attól működik, hogy az emberek akkor is telefonálnak, ha még nincsenek krízisben, ám van valami életvezetési, kapcsolati problémájuk, gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésük, döntési dilemmájuk, egy akár kevésbé megfogalmazható kérdés.

Sepsiszentgyörgyön 2005-től hat éven át működött egy hasonló telefonos segélyszolgálat, a mögéje felsorakozó szakmai csoport most együttes erővel, immár hálózatban viszi tovább a feladatokat. Az egységes hívószámon hétköznapokon 19 és 23 óra között érhetők el az ügyeletes szakemberek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1283
szavazógép
2018-11-16: Kármentő - Kuti János:

Meg vagyunk bírálva

Az Európai Parlament megrovásban részesítette Romániát az igazságügyi törvények módosításai miatt. Nosza, idehaza ismét előkerültek a politikusok rég kiásott és állandóan élesített, egymást gyilkoló csatabárdjai s más fegyverei. Totális háború bontakozott ki a kormány és az elnöki palota között, és véget nem érően zajlanak a kormánypártok és az ellenzék szópárbajai.
2018-11-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Araszolnak az utcajavításokkal (Sepsiszentgyörgy)

Haladnak az utcajavításokkal Sepsiszentgyörgyön – közölte sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester, hangsúlyozva, hogy az Electrica nem az önkormányzat cége, hanem állami vállalat, és szívességet tesz a városnak azzal, hogy a vezetékek cseréjével ráhangolódik az önkormányzat által végzett munkálatokra.