Meg vagyunk bírálva

2018. november 16., péntek, Kármentő
Kuti János

Az Európai Parlament megrovásban részesítette Romániát az igazságügyi törvények módosításai miatt. Nosza, idehaza ismét előkerültek a politikusok rég kiásott és állandóan élesített, egymást gyilkoló csatabárdjai s más fegyverei. Totális háború bontakozott ki a kormány és az elnöki palota között, és véget nem érően zajlanak a kormánypártok és az ellenzék szópárbajai.

Alig ejtette ki száján Iohannis elnök, hogy Románia nincs felkészülve az Európai Unió Tanácsának (ET) soros elnökségére, s lám, máris ugrott Juha Sipila finn miniszterelnök  kijelenteni, hogy szívesen átvenné Románia helyett az elnökséget. Ezzel ellentétben a román külügyminisztérium és Liviu Dragnea szerint igenis, fel vagyunk készülve, és éppen Klaus Iohannis maga teszi Romániának a legrosszabb szolgálatot ilyen kijelentéseivel.

A felkészülést egy vizsgán lehet lemérni, hát le kellene vizsgáztatni a kormányt is uniós ET-vezetésből, csak félő, a brüsszeliek egyenesen attól tartanak, hogy helyt tudunk állni, de aztán idehaza elszabadultak az indulatok és a bőröndök, emiatt ébredt rá az elnök, hogy teljesen felkészületlenek vagyunk. Szerinte káosz uralja a román politikát és a baloldali kormány a „demokrácia balesete”. Dragneáék Romániával harcolnak, ahelyett, hogy Romániáért küzdenének, s közben  lehúzzák az országot – állítja az elnök. Eddig Bulgária számított nálunknál is alábbvalónak, de most mögéjük jutunk, és ez azért jó, mert hátrébb már nem kerülhetünk. Dragnea viszont  az uniós aggodalmaknál fontosabb témának tartja a gazdaságot, oktatást, egészségügyet, mezőgazdaságot stb. Különben a gazdaság dübörgése állandóan hallatszik, csak az eredménye nem látszik. Az oktatást máris javítják, egy régi-új miniszterrel, Ecaterina Andronescuval, akivel betömnék a kormányt kritizálók száját. Az egészségüggyel sincs nagy baj, mert ha nem is építettük fel a kezdetben beígért nyolc, majd háromra lecsökkentett regionális kórházat, az azok működéséhez szükséges, kellő számú beteg máris megvan. A mezőgazdaságban meg továbbra is szép eredményeket érhetünk el a sertéspestis terjesztésében.

Brüsszeltől az igazságügyi törvényeink miatt, mint az óvodában, fekete pontot kaptunk (míg Bulgária pirosat), így kárba veszhet a parlament kétévi sziszifuszi munkája.
A miniszterelnök asszonyról még aránylag szépen nyilatkozott Iohannis, mert azt mondta: „Arábiában rejtőzködik, miközben ég az ország”. Pedig az eredeti román közmondás szerint:  „Ég a ház és a vénasszony fésülködik”. De ha ezt mondja, az félreérthetetlen, obszcén célzás lett volna a hölgyre és frizurkájára.

Az ellenzék is ismét emelgeti bús fejét, és Ludovic Orban fekete keddet emleget (ráadásul 13-at!) Brüsszel belénk rúgása kapcsán. Ismét kirántotta kardját, kirohant pártjának sáncából (gödréből), és harci zászlóként újabb bizalmatlansági indítvány lehetőségét lobogtatta meg, mert ki akarja szabadítani az országot „a bűnözésre szakosodott politikai gazemberek alkotta klán” fogságából. Ehhez csak néhány harcost kell elcsábítania titokban az ellenségtől, de az a baj, hogy nemigen van mivel kecsegtetnie őket, mert akkor nem jut elég hadizsákmány saját és többi ellenzéki harcostársának. A Népi Mozgalom Párt vezére szerint a hatalom túllépte a piros vonalat, majd piros lapot emlegetett, amit nekik mutattak, de a hatalom ebből azt értheti, hogy a piros lap nagyobb és szebb, mit egy piros pont.  A Mentsétek Meg Romániát elnöke, Dan Barna megerősítette, hogy Románia Bulgária mögé került, és azt vizionálja, hogy következő lépésként csomagolhatunk és búcsút inthetünk az uniónak. Ha már amúgy is olyan sok bőröndje van Dragnea úrnak, adjon belőlük a kormánytagoknak, párttásainak, de az ellenzéki politikusoknak is. És ha csomagolnának, búcsút intenének  és elhúznának, mint a vadlibák, akkor lehet, élhetőbb lenne az ország. S mi is maradhatnánk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2018-11-16: Közélet - :

Gombanap a múzeumban

Gombanapot tartanak szombaton a László Kálmán Gombászegyesület és a Székely Nemzeti Múzeum szervezésében. Az idei téma: az őszi és téli fülőkék. A program 8.45 órakor kezdődik sugásfürdői gombásztúrával, melyen szakavatott vezetők segítenek felismerni az ehető és mérgező gombákat (rossz idő esetén elmarad).
2018-11-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Telefonos lelki támasz (Sepsiszentgyörgy is csatlakozott)

Október elsejétől hálózatban működik az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálat, amelynek egységes hívószáma minden erdélyi településről elérhető. A szolgálatot vállaló mintegy félszáz fős stáb hálózatban dolgozik Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, valamint Székelyudvarhelyen, és várhatóan a közeljövőben Kolozsvár és Marosvásárhely is csatlakozik.